Annons

USA-börser: EU-uppgörelse höjer humöret

Med rejäla europeiska uppgångar i ryggen lyfte även de amerikanska börsindexen i den inledande handeln på torsdagen. Investerarna lättades av beskeden från nattens EU-toppmöte där det framgick att hälften av Greklands bankskulder skrivs av och att EFSF-fonden utökas med 1.000 miljarder euro.

"Min spontanta reaktion är tummen upp, fonden verkar bli tillräckligt stor för att skingra en del av marknadsoron. Så det är bra åtminstone på kort sikt, men om det löser alla utestående frågor vet jag inte", sade Andreas Nigg, Zürichbaserad förvaltare av nordamerikanska aktier värda 43 miljarder dollar, till Bloomberg News.

Vid klockan 16.30 var Dow Jones upp 1,8 procent till noteringen 12.081. Det bredare S&P 500 steg 2,0 procent till 1.266, och lyftes därmed upp på plus för helåret. Nasdaq Composite ökade 1,8 procent till noteringen 2.699.

Omsättningen var 295 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 622 på Nasdaq.

På valutamarknaden lyfte euron mot dollarn efter besluten från EU-toppmötet och på råvarumarknaderna noterades breda uppgångar.

I likhet med utvecklingen i Europa uppvisade finanssektorn det största avancemanget i New York. Bank of America och Citigroup steg 5,3 respektive 6,4 procent.

Med stöd av de stigande råvarupriserna var BHP Billiton och Freeport-Mcmoran upp 5,7 respektive 7,2 procent.

På statistikfronten inkom amerikansk BNP, som ökade med 2,5 procent i beräknad årstakt under tredje kvartalet. Vilket var i nivå med förväntningarna. Privatkonsumtionselementet av siffran steg klart över analytikernas förväntningar, 2,4 procent jämfört med 1,9 procent.

Den chefsstrateg som övervakar världens största portfölj, Russ Koesterich på Blackrock som förvaltar 3.300 miljarder dollar, säger till Bloomberg News att risken för en amerikansk recession har minskat.

"Det kokar ned till huruvida Europa kan undvika en kris - i så fall kan marknaden stiga ännu mer", säger han med uppgångarna under den senaste månaden i bakhuvudet. S&P 500 har inte stigit så mycket sedan 1991, nedtryckt som indexet var av skuldkrisoron i början av oktober.

Antalet nyanmälda arbetslösa under vecka 42 visade sig vara i linje med förväntningarna, en minskning med 2.000 personer till 402.000. Väntat var 401.000 enligt Bloomberg News snittprognos.

Bland de rapporterande bolagen var Timken upp 4,8 procent medan Procter & Gamble och Bristol Myers båda steg måttliga 0,1 procent efter sina kvartalssiffror.

Efter börsstängningen i New York väntar rapporter från Motorola Mobility och, Elekta konkurrenten, Varian.

Innehåll från CajomAnnons

Sveriges enda pepparrotsfabrik tar sitt kulturarv på allvar

I Fjärås hittar du Sveriges enda pepparrotsfabrik – Cajom Pepparrot. Det halländska familjeföretaget grundades redan 1929 och har sedan dess försett svenskarna med den kryddiga rot som här i norr ofta kallas Nordens chili. 

– Vi missionerar gärna om pepparrotens alla fördelar, såväl som smaksättare som för sitt höga näringsinnehåll, säger Daniel Boström, vd och ägare till Cajom Pepparrot. 

Sedan starten i slutet av 1920-talet har Cajom haft pepparrot som kärna i sin verksamhet. Under sina första 30 år såldes pepparroten hel – mestadels till ICA i Solna – men i slutet av 60-talet började företaget bredda sitt erbjudande. Ännu ligger dock pepparroten Daniel Boström varmast om hjärtat. 

– Pepparrot är för Fjärås vad polkagrisen är för Gränna! Det är nämligen framför allt här, i norra Halland, som det odlas pepparrot i hela Sverige. För oss innebär det att vi har ett kulturarv att bevara, något vi tar på största allvar. Därför är det viktigt för oss att alltid erbjuda en produkt av högsta kvalitet, med tydlig skillnad i smak; man ska märka att man äter vår pepparrot.

Levererar de bästa råvarorna

Idag har Cajom ett produktutbud som utöver svenskodlad, importerad samt ekologisk färsk pepparrot bland annat inkluderar förädlade smaksättare i premiumsegmentet, såsom riven pepparrot, pepparrotsvisp, riven vitlök och riven ingefära – bolaget är till och med en av Sveriges största producenter av förädlad ingefära. Just förädling av råvaror är numera bolagets huvudsakliga affär och då Cajom har tillgång till cirka 80 procent av Sveriges totala pepparrotsskörd tillverkas en mängd andra produkter, både under eget varumärke och som tillverkningshub för andra aktörer inom svensk livsmedelsindustri.

– Vår långa tradition av att leverera de bästa råvarorna till kräsna kockar i restaurangbranschen har lärt oss att aldrig tumma på kvaliteten. Därför använder vi oss enbart av de bästa råvarorna, vilket är hemligheten bakom varför så många kunder återkopplar till oss med feedback som ”detta var den godaste och starkaste produkten jag ätit, wow”!

Väl värd att bevara

Daniel Boström betonar att driftkrafterna inom Cajom även de har starka kopplingar till bolagets anrika historia. Att ta tillvara det som jorden erbjuder, att förädla med respekt för råvaran och att inte kompromissa med kvaliteten någonstans i kedjan är för Cajom en självklarhet. 

– Detta är också bakgrunden till att vi är initiativtagare för att ansöka om att ursprungsmärka fjäråsodlad pepparrot genom EU:s förordning om skyddad ursprungsbeteckning och geografiskt skydd. Pepparroten är en otrolig smaksättare och bidrar dessutom till en hälsosam kosthållning genom välgörande innehåll såsom mer än dubbelt så mycket c-vitamin som en apelsin! Men även antioxidanter och mycket mer; den är helt enkelt väl värd att bevara, avslutar han. 

FAKTA OM CAJOM

Cajom är familjeföretaget som funnits i Fjärås sedan 1929. Cajom säljer under eget varumärke utöver färsk pepparrot (Svenskodlad, importerad alternativt ekologisk) våra förädlade smaksättare i premiumsegmentet: Riven Pepparrot, Pepparrotsvisp, Riven Ingefära & riven vitlök.

Läs mer om Cajoms produkter för restauranger och grossister här

Läs mer om Cajoms lösningar för livsindustrin här  

Hitta smarriga recepttips med pepparrot här 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cajom och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera