1515

USA-börser: EU-uppgörelse höjer humöret

Med rejäla europeiska uppgångar i ryggen lyfte även de amerikanska börsindexen i den inledande handeln på torsdagen. Investerarna lättades av beskeden från nattens EU-toppmöte där det framgick att hälften av Greklands bankskulder skrivs av och att EFSF-fonden utökas med 1.000 miljarder euro.

"Min spontanta reaktion är tummen upp, fonden verkar bli tillräckligt stor för att skingra en del av marknadsoron. Så det är bra åtminstone på kort sikt, men om det löser alla utestående frågor vet jag inte", sade Andreas Nigg, Zürichbaserad förvaltare av nordamerikanska aktier värda 43 miljarder dollar, till Bloomberg News.

Vid klockan 16.30 var Dow Jones upp 1,8 procent till noteringen 12.081. Det bredare S&P 500 steg 2,0 procent till 1.266, och lyftes därmed upp på plus för helåret. Nasdaq Composite ökade 1,8 procent till noteringen 2.699.

Omsättningen var 295 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 622 på Nasdaq.

På valutamarknaden lyfte euron mot dollarn efter besluten från EU-toppmötet och på råvarumarknaderna noterades breda uppgångar.

I likhet med utvecklingen i Europa uppvisade finanssektorn det största avancemanget i New York. Bank of America och Citigroup steg 5,3 respektive 6,4 procent.

Med stöd av de stigande råvarupriserna var BHP Billiton och Freeport-Mcmoran upp 5,7 respektive 7,2 procent.

På statistikfronten inkom amerikansk BNP, som ökade med 2,5 procent i beräknad årstakt under tredje kvartalet. Vilket var i nivå med förväntningarna. Privatkonsumtionselementet av siffran steg klart över analytikernas förväntningar, 2,4 procent jämfört med 1,9 procent.

Den chefsstrateg som övervakar världens största portfölj, Russ Koesterich på Blackrock som förvaltar 3.300 miljarder dollar, säger till Bloomberg News att risken för en amerikansk recession har minskat.

"Det kokar ned till huruvida Europa kan undvika en kris - i så fall kan marknaden stiga ännu mer", säger han med uppgångarna under den senaste månaden i bakhuvudet. S&P 500 har inte stigit så mycket sedan 1991, nedtryckt som indexet var av skuldkrisoron i början av oktober.

Antalet nyanmälda arbetslösa under vecka 42 visade sig vara i linje med förväntningarna, en minskning med 2.000 personer till 402.000. Väntat var 401.000 enligt Bloomberg News snittprognos.

Bland de rapporterande bolagen var Timken upp 4,8 procent medan Procter & Gamble och Bristol Myers båda steg måttliga 0,1 procent efter sina kvartalssiffror.

Efter börsstängningen i New York väntar rapporter från Motorola Mobility och, Elekta konkurrenten, Varian.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?