OMXS30 stängde 4,7 procent högre till noteringen 1.029,3. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 20,3 miljarder kronor. Den totala omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till drygt 29 miljarder kronor.
Cykliska bolag anförde uppgångarna med bland andra Volvo, Scania, Sandvik och SSAB i spetsen. På nedsidan återfanns traditionellt defensiva aktier som Astrazeneca och Swedish Match.
Banksektorn stod i fokus efter att EU enats om att europeiska banker måste nå en kärnprimärkapitalrelation på 9 procent efter omvärderingen av statsobligationer senast i juni 2012. Enligt den Europeiska bankmyndigheten EBA:s beräkningar kommer exempelvis Handelsbanken att behöva ta in 9,7 miljarder kronor fram till halvårsskiftet 2012 för att uppfylla kapitalkraven under övergången till nya regler i sektorn.
Handelsbanken sade i en kommentar till Direkt att banken kan vidta flera åtgärder inom existerande balansräkning och ej har behov av några nya pengar. Enligt analytiker Direkt talat med ska Handelsbanken ha alla möjligheter att uppfylla kraven från EBA, utan att äventyra utdelningen. SHB A steg 2,5 procent till 193:10.
SEB, som på morgonen levererade ett rörelseresultat som var 5 procent bättre än väntat för det tredje kvartalet. Aktien steg 6,5 procent till 42:80 kronor. Nordea avancerade 8,1 procent och Swedbank A var upp 5,4 procent.
En av de stora vinnarna bland de rapporterande bolagen var Hexagon som steg med 11,1 procent till 105:70 kronor. Bolaget redovisade ett resultat för det tredje kvartalet som var i linje förväntningarna, men ett starkt kassaflöde och en god organisk tillväxt imponerade.
"Man har ju tryckt ned aktien tidigare rätt så rejält mot bakgrund av oron kring Hexagons balansräkning, så det starka kassaflödet utgör definitivt det största positiva inslaget i rapporten", sade en analytiker.
Ericsson B steg 6,1 procent efter beskedet att andelen i Sony Ericsson säljs till Sony för 1,05 miljarder euro kontant. På sikt ska varumärket bytas ut, sade Sonys ordförande vid en presskonferens i London. Affären fick gott betyg av analytiker som Direkt talade med.
På förlorarlistan återfanns rapporterande Eniro som backade hela 23,7 procent till 11:75 kronor. Bolaget levererade visserligen ett bättre resultat än väntat, men sänkte sin prognos för innevarande år.
Astrazeneca redovisade en vinst i stort sett i linje med förväntningarna, men oro för tillväxten på tillväxtmarknader kombinerat bidrog till en nedgång på 1,2 procent till 313:10 kronor.
ABB var oförändrad på 128:70 kronor efter ett resultat som underskred förväntningarna med 3 procent. Bolaget gav blandade prognoser på medellång sikt.