1515
Annons

Stockholmsbörsen: Rejält uppåt

Stockholmsbörsen steg rejält på torsdagen efter beskedet att EU:s ledare enats kring utökningen av räddningsfonden EFSF och skuldnedskrivningar för Grekland. Beskedet gav bränsle för främst cykliska aktier medan defensiva aktier, däribland rapporterande Astrazeneca, gick emot den allmänna utvecklingen. Förutom ett antal storbolagsrapporter präglades handeln av beskedet att Ericsson säljer sin del av Sony Ericsson till Sony.

OMXS30 stängde 4,7 procent högre till noteringen 1.029,3. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 20,3 miljarder kronor. Den totala omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till drygt 29 miljarder kronor.

Cykliska bolag anförde uppgångarna med bland andra Volvo, Scania, Sandvik och SSAB i spetsen. På nedsidan återfanns traditionellt defensiva aktier som Astrazeneca och Swedish Match.

Banksektorn stod i fokus efter att EU enats om att europeiska banker måste nå en kärnprimärkapitalrelation på 9 procent efter omvärderingen av statsobligationer senast i juni 2012. Enligt den Europeiska bankmyndigheten EBA:s beräkningar kommer exempelvis Handelsbanken att behöva ta in 9,7 miljarder kronor fram till halvårsskiftet 2012 för att uppfylla kapitalkraven under övergången till nya regler i sektorn.

Handelsbanken sade i en kommentar till Direkt att banken kan vidta flera åtgärder inom existerande balansräkning och ej har behov av några nya pengar. Enligt analytiker Direkt talat med ska Handelsbanken ha alla möjligheter att uppfylla kraven från EBA, utan att äventyra utdelningen. SHB A steg 2,5 procent till 193:10.

SEB, som på morgonen levererade ett rörelseresultat som var 5 procent bättre än väntat för det tredje kvartalet. Aktien steg 6,5 procent till 42:80 kronor. Nordea avancerade 8,1 procent och Swedbank A var upp 5,4 procent.

En av de stora vinnarna bland de rapporterande bolagen var Hexagon som steg med 11,1 procent till 105:70 kronor. Bolaget redovisade ett resultat för det tredje kvartalet som var i linje förväntningarna, men ett starkt kassaflöde och en god organisk tillväxt imponerade.

"Man har ju tryckt ned aktien tidigare rätt så rejält mot bakgrund av oron kring Hexagons balansräkning, så det starka kassaflödet utgör definitivt det största positiva inslaget i rapporten", sade en analytiker.

Ericsson B steg 6,1 procent efter beskedet att andelen i Sony Ericsson säljs till Sony för 1,05 miljarder euro kontant. På sikt ska varumärket bytas ut, sade Sonys ordförande vid en presskonferens i London. Affären fick gott betyg av analytiker som Direkt talade med.

På förlorarlistan återfanns rapporterande Eniro som backade hela 23,7 procent till 11:75 kronor. Bolaget levererade visserligen ett bättre resultat än väntat, men sänkte sin prognos för innevarande år.

Astrazeneca redovisade en vinst i stort sett i linje med förväntningarna, men oro för tillväxten på tillväxtmarknader kombinerat bidrog till en nedgång på 1,2 procent till 313:10 kronor.

ABB var oförändrad på 128:70 kronor efter ett resultat som underskred förväntningarna med 3 procent. Bolaget gav blandade prognoser på medellång sikt.


Innehåll från Quant Service SwedenAnnons

Minskad totalkostnad och ökad livslängd med rätt underhållsstrategi i Greenfieldprojekt

Över hälften av den totala kostnaden för en anläggnings hela livstid fastställs redan innan den tagits i bruk. Därför bör varje aspekt vara noggrant genomtänkt redan i ett tidigt skede. Då säkerställer man att allt kan genomföras så smidigt som möjligt när det är dags att starta produktionen och minskar risken för oväntade situationer och oförutsedda kostnader.

En kritisk framgångsfaktor vid nyetablering av en anläggning är involvering av underhållsresurser i ett tidigt skede. När en ny anläggning och dess utrustning designas och köps baserat på RAMS-aspekter, det vill säga driftsäkerhet, tillgänglighet, underhållsmässighet och säkerhet, säkerställer du en hållbar och långsiktig produktion, vilket har en avgörande inverkan på investeringsavkastningen (ROI) och anläggningens prestanda.

En ny anläggning måste drivas ansvarsfullt och underhållas på rätt sätt för att den ska fungera som planerat. Vanligtvis överstiger kostnaderna för drift, underhåll och avveckling investeringskostnaderna med råge – det är inte ovanligt att dessa är två till tjugo gånger högre än de initiala anskaffningskostnaderna. 

Uppstartsfasen är vanligtvis komplex och det finns en stark press att hålla tidsplanen för att så snart som möjligt börja få avkastning på investeringen. Därför behöver varje företag vars ambition är en hållbar produktion en tydlig underhållsstrategi samt rätt metoder, kunskap och digitala verktyg integrerade i sina processer.

Mikko Haanpää, Business Development Manager för Quant Finland, har varit involverad i att utveckla underhållsverksamheten och -strategin på en av våra kunders nya anläggningar i Harjavalta, Finland.

– Genom att involvera underhållsexpertis redan i ett tidigt skede av ett nyetableringsprojekt säkerställer du en smidig upptrappning av produktionen och når hållbara produktionsnivåer snabbare. Dessutom kommer det att märkbart minska totalkostnaden under anläggningens hela livslängd, säger han.

Några av fördelarna genom Quants Greenfield Maintenance Concept:

• Tar hänsyn till hållbarhet redan från start med fokus på anläggningens hela livslängd, med hjälp av digitala analyser och simuleringar för att kunna ge underlag och alternativ för kostnadsoptimering.

• Fokuserar på RAMS-aspekter (driftsäkerhet, tillgänglighet, underhållsmässighet och säkerhet) samt livscykelkostnad redan i designfasen och dessa faktorer fortsätter att vara viktiga drivkrafter genom hela projektet. 

• Quant är en oberoende partner som stöttar kunder i kontakten med OEM och Systemleverantörer för att säkerställa att de långsiktiga målen för anläggningen uppnås.

• En väl utarbetad underhållsstrategi i kombination med implementeringen av underhållsprocesser förlänger inte bara utrustningens utan hela anläggningens livslängd.

Läs mer om Quant här

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Quant Service Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?