Stockholmsbörsen: Starkt uppåt

De positiva reaktionerna på Stockholmsbörsen efter nattmanglingen i EU håller i sig. Stockholmsbörsens breda index är vid 10.30-tiden 3 procent upp.

I EU har politikerna börjat närma sig en lösning på eurokrisen och flera storbolag går som tåget. Börsens breda index stiger 2,9 procent och storbolagsindex OMXS30 är efter en halvtimmes handel 2,9 procent upp.

Bland OMXS30-bolagen är det flera bolag som går riktigt bra, bland annat stålbolaget SSAB som rapporterar på fredag. Aktien var vid halv elvatiden 6,3 procent upp.

Telekomjätten Ericsson, som på torsdagen annonserade att skilsmässan från Sony nu är ett faktum, stiger ungefär 4,5 procent på förmiddagen.

Även lastbilstillverkaren Volvo stiger kraftigt på Stockholmsbörsen, hela 4,2 procent.

De flesta bankerna går också riktigt bra på torsdagsförmiddagen, med Nordea, som stiger 5,4 procent, i spetsen. Swedbank är 3,9 procent upp och rapporterande SEB stiger 4,6 procent. Handelsbanken går lite mot strömmen och stiger något mindre, endast 1,2 procent.

Andra storbolag som rusar på torsdagsmorgonen är industrigruppen Hexagon som är upp 10,0 procent. Storägaren, investmentbolaget Melker Schörling, hänger på i rallyt och är 8,5 procent upp.

De rapporterande storbolagen Astra Zeneca och ABB går mot strömmen och faller 0,2 respektive 0,9 procent.

Dagens största förlorare är Eniro som rasar 22,7 procent. Lundin Minings svaga kvartalsrapport trycker på morgonen ner aktien hela 11,6 procent.

I övriga Europa är börshumöret ännu mer positivt. Tyska DAX stiger 3,5 procent på förmiddagen och franska CAC40 är 3,9 procent upp. Londonindexet FTSE100 är vid samma tid 2,2 procent upp.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?