Råvaror: Oljepriset på uppgång

Råvarumarknaderna steg på bred front på torsdagens morgonhandel, med oljan upp och koppar på den högsta nivån sedan raset i september.

Tidigt på torsdagsmorgonen kom beskedet att EU-toppmötet nått en uppgörelse om att skriva av Greklands skulder med 50 procent, motsvarande 100 miljarder euro, samt att utöka räddningsfondens eldkraft till 1.000 miljarder euro.

"Detta syftar till att säkra finansiell stabilitet i hela eurozonen. Jag räknar med att finansmarknaderna kommer att se att vi tar bankrekapitalisering väldigt allvarligt", sade Jean-Claude Juncker, enligt Bloomberg News.

Reaktionerna blev också positiva på marknaderna, som visade prov på god riskaptit. Det avspeglades även på råoljemarknaden, där WTI-oljan i första termin vid klockan 8.50 visade en uppgång på 2,04 dollar till 92,24 dollar per fat. Brent var samtidigt upp 1,58 dollar till 110,49.

Onsdagens lagerstatistik från USA visade en större ökning av råoljelagren än väntat, med en ökning om 4,7 miljoner fat, väntat +1,5 miljoner. Därmed bröts den senaste tidens trend som kulminerade förra veckan då de totala råoljelagren i USA sjönk till den lägsta nivån sedan i februari.

Bland produkterna sjönk destillatlagren med 4,3 miljoner fat (väntat -2,0) medan bensinlagren minskade 1,4 miljoner (väntat -1,75).

"Det generella intrycket är att denna omgången statistik var bearish för råoljan men bullish för destillaten. Trots stigande produktion vid raffinaderierna, minskade de två största oljeproduktslagren. Efterfrågan på bensin var dock extremt svag på 8,5 miljoner fat per dag, vilket är det lägsta veckovisa talet sedan januari 2004", skriver DNB Nor i en kommentar.

På basmetallmarknaden var den övervägande delen av metallerna på London Metal Exchange högre. Kopparterminen var upp 170 dollar till 7.850 dollar per ton, den högsta nivån sedan 22 september. På en vecka har nu kopparpriset återhämtat sig över 16 procent från årslägsta.

"Vad gäller Europa har marknaden redan prisat in alla dåliga nyheter, så vilken framgång som helst kommer att bidra till att förbättra sentimentet. Om man tittar på graferna är kopparn på väg att röra sig högre och testa 8.000 dollar", sade Wang Fei, analytiker vid Haitong Futures till Bloomberg News.

Freeport-Mcmorans strejk i indonesiska Grasberg fortsätter, men vid Cerro Verde-gruvan i Peru, också strejkdrabbad, jobbar båda parter med ett löneavtal som ska vara "tillfredsällande för båda parter". Den 28 dagars långa strejken har vid Cerro Verde har inte fått någon "betydande påverkan" på produktionen, enligt Sociedad Minera Cerro Verde.

Aluminium var samtidigt upp 30 dollar till 2.245, medan zink ökade 45 dollar till 1.900.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld ned 3 dollar till cirka 1.722 dollar per uns medan silvret var upp 0,21 dollar till drygt 33,59.

"Det kan vara dags för lite konsolidering efter rallyt. Givet misslyckandet hittills att visa betydande uppgångar i dag, kan det finnas en del intresse att ta ut vinsterna från de senaste sessionernas uppgångar", sade Nick Trevethan, råvarustrateg vid Australia & New Zealand Banking Group till Bloomberg News.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Range RoverAnnons

Rymlig och lyxig – med prestanda som en sportbil

Trygg, säker och med plats för hela familjen.

Men också fulladdad med eldrift, smart teknik och sportig känsla.

Allt fler får upp ögonen för den ikoniska suven Range Rover Sport.

2020 var året när biltillverkaren Land Rover firade ett halvt sekel med sin modell Range Rover. Sedan dess har den tidlösa designen och självklara sättet att ta sig fram i princip överallt gjort Range Rover till en föregångare – men också en förebild för hur dagens smarta och snygga suvar byggs. 

50 år senare är den välskräddade kostymen fortfarande som formsydd. Och kanske med ännu mer tydlighet framhävs idag den nyskapande tekniken och de lyxiga detaljerna, utan att för den skull släppa ambitionen att ha skapat världens bästa fyrhjulsdrivna bil.

Får hjärtan att bulta

En av de bilmodeller som fått många hjärtan att bulta lite extra snabbt är Range Rover Sport, som lanserades för första gången 2004 som en mer sportig och aktiv version av den ursprungliga, klassiska Range Rovern. Sedan dess har modellen gjorts om i nya generationer vilket resulterat bland annat i ett luftigare intryck, något bilbyggarna lyckats med tack vare en ny aluminiumkaross som gett en lättare vikt.

Mer om Range Rover Sport här 

Idag finns en övervägande del av den brittiska bilflottans modeller som laddhybrider. 

För två år sedan var den stora nyheten från den klassiska biltillverkaren plug-in hybriden Ranger Rover Sport PHEV. Under ett både muskulärt och stilrent yttre väntar numera över 400 hästkrafter i ett sportigt paket – från fälgarna till den leende kylargrillen.

Elmotorn i Range Rover Sport ger upp till 51 kilometer av avgasfri bilkörning och väljer man standard som körläge sker den tysta växlingen mellan bensin- och elmotor helt sömlöst. Men oavsett varifrån energin hämtas är kraften och den kompromisslösa ambitionen att ta föraren exakt dit man vill lika stark. En markfrigång på dryga två decimeter hjälper förstås till.

Bekväm och säker – i alla situationer

Tekniska finesser och modern teknologi skapar säkrare körning, inte minst under rådande vinterväglag. För att göra bilkörningen så bekväm och säker som möjligt i varje situation kan man välja mellan sex olika lägen: Dynamic, ECO, Comfort, Gräs/grus/snö, Lera och hjulspår. Och med hjälp av teknologin Terrain Response 2 anpassas responsen hos bilens motor, växellåda, differentialer och chassisystem efter körförhållandena. Accelerationen 0-100 km görs på 6,7 sekunder, vilket skapar tryggare omkörningar.

Viktigaste funktionerna i Range Rover Sport 

Bäddat för långresor

Bekväma framstolar och en mjukt sofistikerad förarmiljö bäddar för långresor, liksom ett rymligt baksäte bekvämt även för tre personer. Sköna färgskalor i kupén anpassas lätt med diskreta belysningsknappar efter humör och tid på dygnet.

På många sätt fortsätter Range Rover Sport att förknippas med trygga komponenter som kvalitet, komfort och köregenskaper – men allt tydligare inramade i en form som andas lika mycket lyx som sportighet. Detta alldeles oavsett om man väljer att ta sig fram på vindlande, vita vintervägar eller i mer aktiv stadstrafik.

Just nu erbjuds olika specialpaketerade Range Rover Sport-modeller för den svenska marknaden till attraktiva priser. 

Mer om kampanjen för privatpersoner 

Mer om kampanjen för företag 

Mer från Range Rover

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Range Rover och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?