1515
Annons

Råvaror: Oljepriset på uppgång

Råvarumarknaderna steg på bred front på torsdagens morgonhandel, med oljan upp och koppar på den högsta nivån sedan raset i september.

Tidigt på torsdagsmorgonen kom beskedet att EU-toppmötet nått en uppgörelse om att skriva av Greklands skulder med 50 procent, motsvarande 100 miljarder euro, samt att utöka räddningsfondens eldkraft till 1.000 miljarder euro.

"Detta syftar till att säkra finansiell stabilitet i hela eurozonen. Jag räknar med att finansmarknaderna kommer att se att vi tar bankrekapitalisering väldigt allvarligt", sade Jean-Claude Juncker, enligt Bloomberg News.

Reaktionerna blev också positiva på marknaderna, som visade prov på god riskaptit. Det avspeglades även på råoljemarknaden, där WTI-oljan i första termin vid klockan 8.50 visade en uppgång på 2,04 dollar till 92,24 dollar per fat. Brent var samtidigt upp 1,58 dollar till 110,49.

Onsdagens lagerstatistik från USA visade en större ökning av råoljelagren än väntat, med en ökning om 4,7 miljoner fat, väntat +1,5 miljoner. Därmed bröts den senaste tidens trend som kulminerade förra veckan då de totala råoljelagren i USA sjönk till den lägsta nivån sedan i februari.

Bland produkterna sjönk destillatlagren med 4,3 miljoner fat (väntat -2,0) medan bensinlagren minskade 1,4 miljoner (väntat -1,75).

"Det generella intrycket är att denna omgången statistik var bearish för råoljan men bullish för destillaten. Trots stigande produktion vid raffinaderierna, minskade de två största oljeproduktslagren. Efterfrågan på bensin var dock extremt svag på 8,5 miljoner fat per dag, vilket är det lägsta veckovisa talet sedan januari 2004", skriver DNB Nor i en kommentar.

På basmetallmarknaden var den övervägande delen av metallerna på London Metal Exchange högre. Kopparterminen var upp 170 dollar till 7.850 dollar per ton, den högsta nivån sedan 22 september. På en vecka har nu kopparpriset återhämtat sig över 16 procent från årslägsta.

"Vad gäller Europa har marknaden redan prisat in alla dåliga nyheter, så vilken framgång som helst kommer att bidra till att förbättra sentimentet. Om man tittar på graferna är kopparn på väg att röra sig högre och testa 8.000 dollar", sade Wang Fei, analytiker vid Haitong Futures till Bloomberg News.

Freeport-Mcmorans strejk i indonesiska Grasberg fortsätter, men vid Cerro Verde-gruvan i Peru, också strejkdrabbad, jobbar båda parter med ett löneavtal som ska vara "tillfredsällande för båda parter". Den 28 dagars långa strejken har vid Cerro Verde har inte fått någon "betydande påverkan" på produktionen, enligt Sociedad Minera Cerro Verde.

Aluminium var samtidigt upp 30 dollar till 2.245, medan zink ökade 45 dollar till 1.900.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld ned 3 dollar till cirka 1.722 dollar per uns medan silvret var upp 0,21 dollar till drygt 33,59.

"Det kan vara dags för lite konsolidering efter rallyt. Givet misslyckandet hittills att visa betydande uppgångar i dag, kan det finnas en del intresse att ta ut vinsterna från de senaste sessionernas uppgångar", sade Nick Trevethan, råvarustrateg vid Australia & New Zealand Banking Group till Bloomberg News.

Table


Innehåll från Recap EnergyAnnons

Recap investerar 25 miljoner i VänerEnergis elnät

När fordonsflottor och industrier elektrifieras och mer förnybar energi produceras och kopplas upp ökar kraven på elnätet. Det är för sent för att hinna bygga bort problemen som redan har uppstått – men batterier kan snabbt lösa flera brister. 

De senaste 15 åren har det uppstått flaskhalsar i det svenska elnätet. Överföringskapaciteten från norr till söder är inte tillräcklig, och på regional nivå finns det inte tillräcklig kapacitet för att företag ska kunna utöka och elektrifiera sina verksamheter. 

– Tydliga exempel är godsterminaler utanför storstäderna som redan nu elektrifierar sina fordonsflottor. Problemet är att det inte finns tillräcklig kapacitet för att ladda fordonen vid terminalerna. Verkligheten och kraven från samhället matchar alltså inte dagens infrastruktur, säger Marco Berggren, vd på Recap Energy som utvecklar och finansierar projekt inom förnybar energi och energilager. 

Industribatterier stöttar upp elnätet

En annan stor utmaning är att ökningen av det som kallas intermittent energiproduktion (varierande i effekt och icke-styrbar, som vindkraft) gör att frekvensen i elnätet inte håller sig stabil. Dessa variationer stör elnätet och kan förstöra kringliggande transmissionsanläggningar. För att utrustning inte ska ta skada behöver frekvensen regleras och hållas under 50 hertz. 

– Den enda lösningen för frekvensreglering utan fördröjning är ett batteri. Det råder i dag konsensus bland energibolag, distributionsbolag och andra aktörer som jobbar med transmission att det är batterier som behövs för att stötta upp elnätet, säger Marco Berggren och fortsätter: 

– Svenska kraftnät räknar med att lägga över tre miljarder kronor per år på tjänster för frekvensreglering redan 2023. De inser att det inte går att bygga bort utmaningarna på kort sikt. 

Hyr ut batterier som en delad tjänst

Recap Energy vill vara en del av lösningen, och erbjuder därför Battery as a Service (BaaS). Kunderna är främst lokala energibolag och industriföretag. 

– Ett lokalt energidistributionsbolag har stor nytta av batterier för hantera sina toppar av energiuttag från de regionala näten, men det skulle inte vara lönsamt för dem att investera i ett eget batteri enbart i det syftet. Genom Recaps smarta styrsystem kan de hyra ett industribatteri under timmarna de faktiskt använder det och enbart betala för den tiden, förklarar Marco Berggren.  

Samma hyrupplägg kan användas av industrier, som kan ladda sina elfordon med batteriets lagrade energi för att slippa gå över den kontrakterade kapaciteteten för elnätet. När batteriet inte används ställer Recap Energy det till förfogande för Svenska kraftnät.

I mitten av maj investerade Recap Energy i batterier till ett värde av 25 miljoner kronor som görs tillgängliga för VänerEnergi genom ett hyresavtal. Recap Energy har dessutom förberett för att investera närmare en miljard kronor i batterier de kommande två till tre åren. Målet är självklart – bolaget ska vara med och lösa samhällsproblemet med brister i elnätet och möjliggöra omställningen till förnyelsebar energi. 

Titta på Recap Energys seminarium om batteridelningsekonomi den 4 juli.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Recap Energy och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?