Tidigt på torsdagsmorgonen kom beskedet att EU-toppmötet nått en uppgörelse om att skriva av Greklands skulder med 50 procent, motsvarande 100 miljarder euro, samt att utöka räddningsfondens eldkraft till 1.000 miljarder euro.
"Detta syftar till att säkra finansiell stabilitet i hela eurozonen. Jag räknar med att finansmarknaderna kommer att se att vi tar bankrekapitalisering väldigt allvarligt", sade Jean-Claude Juncker, enligt Bloomberg News.
Reaktionerna blev också positiva på marknaderna, som visade prov på god riskaptit. Det avspeglades även på råoljemarknaden, där WTI-oljan i första termin vid klockan 8.50 visade en uppgång på 2,04 dollar till 92,24 dollar per fat. Brent var samtidigt upp 1,58 dollar till 110,49.
Onsdagens lagerstatistik från USA visade en större ökning av råoljelagren än väntat, med en ökning om 4,7 miljoner fat, väntat +1,5 miljoner. Därmed bröts den senaste tidens trend som kulminerade förra veckan då de totala råoljelagren i USA sjönk till den lägsta nivån sedan i februari.
Bland produkterna sjönk destillatlagren med 4,3 miljoner fat (väntat -2,0) medan bensinlagren minskade 1,4 miljoner (väntat -1,75).
"Det generella intrycket är att denna omgången statistik var bearish för råoljan men bullish för destillaten. Trots stigande produktion vid raffinaderierna, minskade de två största oljeproduktslagren. Efterfrågan på bensin var dock extremt svag på 8,5 miljoner fat per dag, vilket är det lägsta veckovisa talet sedan januari 2004", skriver DNB Nor i en kommentar.
På basmetallmarknaden var den övervägande delen av metallerna på London Metal Exchange högre. Kopparterminen var upp 170 dollar till 7.850 dollar per ton, den högsta nivån sedan 22 september. På en vecka har nu kopparpriset återhämtat sig över 16 procent från årslägsta.
"Vad gäller Europa har marknaden redan prisat in alla dåliga nyheter, så vilken framgång som helst kommer att bidra till att förbättra sentimentet. Om man tittar på graferna är kopparn på väg att röra sig högre och testa 8.000 dollar", sade Wang Fei, analytiker vid Haitong Futures till Bloomberg News.
Freeport-Mcmorans strejk i indonesiska Grasberg fortsätter, men vid Cerro Verde-gruvan i Peru, också strejkdrabbad, jobbar båda parter med ett löneavtal som ska vara "tillfredsällande för båda parter". Den 28 dagars långa strejken har vid Cerro Verde har inte fått någon "betydande påverkan" på produktionen, enligt Sociedad Minera Cerro Verde.
Aluminium var samtidigt upp 30 dollar till 2.245, medan zink ökade 45 dollar till 1.900.
På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld ned 3 dollar till cirka 1.722 dollar per uns medan silvret var upp 0,21 dollar till drygt 33,59.
"Det kan vara dags för lite konsolidering efter rallyt. Givet misslyckandet hittills att visa betydande uppgångar i dag, kan det finnas en del intresse att ta ut vinsterna från de senaste sessionernas uppgångar", sade Nick Trevethan, råvarustrateg vid Australia & New Zealand Banking Group till Bloomberg News.