Annons

Råvaror: Guldet mot strömmen

Det noterades breda uppgångar på de konjunkturkänsliga råvarumarknaderna under torsdagens förmiddagshandel, i spåren av beskeden från nattens EU- toppmöte. I spetsen låg industrimetallerna, medan guldet gick mot strömmen med en måttlig nedgång.

Tidigt på torsdagsmorgonen kom beskedet att EU-toppmötet nått en uppgörelse om att skriva av Greklands skulder med 50 procent, motsvarande 100 miljarder euro, samt att utöka räddningsfondens eldkraft till 1.000 miljarder euro.

"Detta syftar till att säkra finansiell stabilitet i hela eurozonen. Jag räknar med att finansmarknaderna kommer att se att vi tar bankrekapitalisering väldigt allvarligt", sade Jean-Claude Juncker, enligt Bloomberg News.

Marknaden svarade positivt på beskeden, vilket även avspeglades på råoljemarknaden där WTI-oljan i första termin vid klockan 11.45 visade en uppgång på 1,84 dollar till 92,04 dollar per fat. Brent var samtidigt upp 1,33 dollar till 110,24. Uppgångarna lyckades dock inte helt neutralisera nedgångarna från onsdagen.

"Länderna visade åtminstone viljan att hitta en lösning på skuldkrisen, och banksektorns deltagande i en skuldminskning är definitivt goda nyheter för marknaden. Uppgångarna i olja är dock relativt begränsade jämfört med aktierna, vilket tyder på att handlare tvivlar på att europeiska åtgärder kommer att lyfta oljan igen", sade Gerrit Zambo, handlare vid Bayerische Landesbank till Bloomberg News.

Bloomberg News rapporterade att Nigeria planerar att öka den dagliga råoljeexporten i december till den högsta nivån på sex månader. Opec-medlemmen planerar att skeppa 76 laster om totalt 68,6 miljoner fat, motsvarande 2,21 miljoner fat per dag. Nigeriansk råolja är en av de mest eftertraktade av raffinaderier i bland annat USA.

Onsdagens lagerstatistik från USA visade en större ökning av råoljelagren än väntat, med en ökning om 4,7 miljoner fat, väntat +1,5 miljoner. Därmed bröts den senaste tidens trend som kulminerade förra veckan då de totala råoljelagren i USA sjönk till den lägsta nivån sedan i februari.

Bland produkterna sjönk destillatlagren med 4,3 miljoner fat (väntat -2,0) medan bensinlagren minskade 1,4 miljoner (väntat -1,75).

"Det generella intrycket är att denna omgång statistik var bearish för råoljan men bullish för destillaten. Trots stigande produktion vid raffinaderierna, minskade de två största oljeproduktslagren. Efterfrågan på bensin var dock extremt svag på 8,5 miljoner fat per dag, vilket är det lägsta veckovisa talet sedan januari 2004", skriver DNB Nor i en kommentar.

På basmetallmarknaden var samtliga metaller på London Metal Exchange högre. Kopparterminen var upp 250 dollar till 7.930 dollar per ton, den högsta nivån sedan det fria fallet den 22 september då priset rasade 7,5 procent. På en vecka har nu kopparpriset återhämtat sig nästan 18 procent från årslägsta.

"Vad gäller Europa har marknaden redan prisat in alla dåliga nyheter, så vilken framgång som helst kommer att bidra till att förbättra sentimentet. Om man tittar på graferna är kopparn på väg att röra sig högre och testa 8.000 dollar", sade Wang Fei, analytiker vid Haitong Futures till Bloomberg News.

Freeport-Mcmorans strejk i indonesiska Grasberg fortsätter, men vid Cerro Verde-gruvan i Peru, också strejkdrabbad, jobbar båda parter med ett löneavtal som ska vara "tillfredsällande för båda parter". Den 28 dagars långa strejken har vid Cerro Verde har inte fått någon "betydande påverkan" på produktionen, enligt Sociedad Minera Cerro Verde.

Aluminium var samtidigt upp 37 dollar till 2.252, medan zink ökade 45 dollar till 1.900.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld ned nästan 14 dollar till cirka 1.711 dollar per uns medan silvret var upp 0,115 dollar till drygt 33,50.

"Guldet har inte gynnats av den högre riskaptiten bland marknadsaktörer och visar därmed den klassiska beteendemodellen. Riskaptiten är till stor del i balans med den svagare dollarn... Vi ser dock fortfarande potential för uppgångar i guld, eftersom krisen fortfarande inte är helt löst och det fortfarande finns betydande risker", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Table

Innehåll från KIAAnnons

Biltillverkaren: Alla bilar ska vara laddbara år 2024

Alla nya bilar ska vara laddbara – redan om två år.

Det är i alla fall planen för biltillverkaren Kia Sverige.

Här är modellerna som ska göra det möjligt.

EV6 GT – en modern och kraftfull elektrisk prestandabil

Sedan 2013 har Kia lanserat åtta laddbara bilmodeller i Sverige och är idag marknadsledare på området.

Men företaget nöjer sig inte. Med en uttalad strategi och en vilja att skapa en laddbar rörelse där så många som möjligt ska kunna ställa om till att köra på el har de tagit ett viktigt beslut.

Målet är 100 procent laddbart år 2024.

Att Kia är en aktör som ligger i framkant i omställningen till en mer hållbar mobilitet visar försäljningssiffrorna tydligt.

Enligt statistik från Vroom (Sveriges ledande auktoritet inom statistik, historik och marknadsinformation på den svenska fordonsmarknaden) hade det sålts 118 595 laddbara bilar januari till oktober 2022. Detta motsvarade 52,9 procent av alla nyregistreringar. Av dessa var 35,6% elbilar och 24,1% bilar med laddhybridteknik.

När det kommer till elbilsförsäljningen under oktober i år så ökade försäljningen med 73 procent jämfört med oktober 2021. Totalt såldes närmare 8 000 nya elbilar under månaden.

När det kommer till Kia så är 83 procent av deras nyförsäljning i dag laddbar (i jämförelse med totalmarknadens 53 procent) – en bra bit på väg mot målsättningen på 100 procent laddbara 2024.

I dag har Kia det lägsta genomsnittliga CO2-utsläppet – i snitt på 35 g/km CO2 – av de största bilmärkena i Sverige. Detta kan jämföras med genomsnittet i branschen på 74 g/km januari till oktober, enligt Vroom,

Bakgrunden till Kias framgång när det kommer till laddbara är flera, men en tydlig den specialutvecklade elbilsplattformen e-GMP, som ligger till grund för den andra generationens elbilar, som bland annat årets bil 2022 – EV6 och nya EV6 GT är byggd på.

Plattformen möjliggör den senaste tekniken, med ultrasnabb laddning och lång verklig räckvidd.

Kia EV6 GT är det senaste tillskottet på elbilsplattformen. Det handlar om en familjebil med dubbla motorer med totalt 585 hästkrafter och ett vridmoment på 740 Nm. Räckvidden för EV6 GT är upp till 424 kilometer (enligt WLTP) och med bilens 800-voltsteknik laddar batteriet från 10–80 procent på ner till 18 minuter med en >250 kW snabbladdare.

Interiört har EV6 GT, som är en crossover mellan en personbil och en suv, en panoramaskärm (dubbla välvda 12,3-tumsskärmar), skålade sportstolar med neongröna sömmar och en tvåekrad sportratt.

På ratten sitter dessutom en särskild neongrön knapp för att aktivera extremläget My GT, som är en av fem olika körinställningar som ger olika respons från bland annat elmotorer, bromsar, styrning, fjädring och antisladdsystem.

Elbilsplattformen e-GMP ligger dessutom till grund för den kommande 7-sitsiga familje-suven EV9, som just nu genomgår sluttester inför världslanseringen under nästa år.

Se bilderna på nya kraftfulla EV6 GT.

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera