1515
Annons

Räntor och valutor: Euron går starkt efter uppgörelse

Euron stärktes kraftigt mot dollar och yen efter beskedet att EU-toppmötet tidigt på torsdagsmorgonen nått en uppgörelse om att skriva av Greklands skulder med 50 procent, motsvarande 100 miljarder euro, samt att utöka räddningsfondens eldkraft till 1.000 miljarder euro. Samtidigt vände USA-räntorna uppåt liksom Tokyobörsen.

Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker sade efter uppgörelsen att han räknar med att finansmarknaderna kommer att analysera uppgörelsen och att de kommer att se att EU-ledarna ansträngde sig till ett maximum för att rädda Grekland och för att undvika smittorisk till andra länder.

"Detta syftar till att säkra finansiell stabilitet i hela eurozonen. Jag räknar med att finansmarknaderna kommer att se att vi tar bankrekapitalisering väldigt allvarligt", sade Jean-Claude Juncker, enligt Bloomberg News.

USA-räntorna sjönk något efter svensk stängning på onsdagen i avvaktan på hur EU-toppmötet skulle utvecklas.

Emissionen av femåriga statsobligationer för 35 miljarder dollar fick ett positivt mottagande. Räntan blev 1,055 procent, jämfört med väntade 1,082 procent, enligt Bloomberg News enkät. Bid/cover-nivån blev 2,90, lägre än 3,04 vid den senaste auktionen, men över de 2,80 som varit snittet vid de senaste tio emissionerna.

Andelen indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker, uppgick till 49,3 procent, jämfört med de 45,9 procent som noterades vid den senaste emissionen.

I dag, torsdag, emitteras sjuåriga obligationer för 29 miljarder dollar.

Det blir också en del statistik i form av BNP-estimat för tredje kvartalet, antalet nyanmälda arbetslösa, Bloomberg konfidensindikator, för förra veckan, samt kontrakterade husköp.

Analytiker spår att BNP ökade med 2,5 procent i beräknad årstakt under tredje kvartalet och att antalet nyanmälda arbetslösa sjönk marginellt från föregående vecka.

I torsdagens asiatiska handel pekar de amerikanska marknadsräntorna uppåt, med tvåårsräntan oförändrad på 0,28 procent och tioåringen upp 7 punkter till 2,23 procent, räknat från onsdagens svenska stängning. EU-uppgörelsen minskade efterfrågan på den trygga hamn som de amerikanska statsobligationerna ses som.

Japanska räntor visar däremot begränsade rörelser på torsdagen inför räntebeskedet från Bank of Japan som väntas under morgonen.

Detaljhandelsförsäljningen i september var klart svagare än väntat. Försäljningen i den japanska detaljhandeln sjönk med 1,5 procent i september, jämfört med månaden före och med 1,2 procent jämfört med ett år tidigare.

Analytiker hade väntat att försäljningen skulle ha sjunkit med 0,5 procent från månaden före och sjunkit 0,1 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Bloomberg News enkät.

På valutamarknaden stärktes euron rejält mot dollarn efter torsdagsmorgonens besked från EU-toppmötet.

Australienska dollar fick också en knuff uppåt då riskaptiten ökade.

Samtidigt har yenen stärkts mot dollarn under natten. Jämfört med nivån vid svensk stängning på onsdagen är dock dollarn lite starkare och handlas åter över 76-strecket.

Kronan har blivit 5 öre starkare mot dollarn och 1 öre starkare mot euron, sedan på onsdagseftermiddagen.

För svensk del riktas blickarna närmast mot Riksbankens räntebesked och penningpolitiska rapport, som publiceras klockan 9.30.

Riksbanken väntas meddela att reporäntan lämnas oförändrad på 2,00 procent, enligt SME Direkts enkät bland 15 ekonomer, där samtliga räknar med styrräntan lämnas oförändrad nu.

Ekonomernas prognos om reporäntan vid årsskiftet landar i genomsnitt på 1,95 procent (median 2,00), med ett intervall på 1,50-2,00 procent. För slutet av 2012 pekar genomsnittsprognosen mot en reporänta på 2,01 procent (median 2,13), med ett intervall på 0,75-2,75 procent.

SCB publicerar finansmarknadsstatistik och i riksdagen är det statsministerns frågestund.

Från övriga Europa väntas M3 samt indikatorn för företagsklimatet och barometerindikatorn för oktober för euroområdet. Det blir även preliminär KPI från Tyskland och belgisk KPI.


Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?