Räntor och valutor: Euron fortsätter stärkas

Sentimentet på finansmarknaderna är fortsatt mycket gott efter nattens uppgörelse där EU och euroländerna enades om att utöka kraften i räddningsfonden EFSF och nådde en uppgörelse med privata långivare om 50 procents skuldnedskrivning för Grekland.

Riksbankens lämnade som väntat reporäntan oförändrad till 2,00 procent samtidigt som räntebanan justerades ned, besked som inte gav upphov till några större rörelser på marknaderna.

Europabörserna stiger kraftigt samtidigt som marknadsräntorna i kärnan tagit ett kliv uppåt och euron har stärkts till över 1:40 mot dollarn på uppgörelsen i Bryssel i natt. Den svenska kronan har också stärkts rätt ordentligt.

Vid lunchtid på torsdagen har de svenska marknadsräntorna stigit 4-7 punkter, med den tioåriga statsobligationsräntan 7 punkter upp till 2,01 procent. Den tyska tioårsräntan har stigit 8 punkter till 2,13 procent.

"Ett stort erkännande till dem för att de åstadkommer något, även om det kanske inte är slutet och allt vi alla verkligen hade gillat. Men det tar oss längre från avgrunden för tillfället", sade Sean Maloney, räntestrateg vid Nomura, till Reuters.

I de segdragna förhandlingarna i Bryssel under onsdagskvällen och natten mot torsdagen nåddes en uppgörelse om att privata aktörer ska skriva ned sina skulder till Grekland med 50 procent, vilket motsvarar runt 100 miljarder euro.

Samtidigt ska räddningsfonden EFSF få en utökad eldkraft genom hävstång, till 1.000 miljarder euro, vilket motsvarar 4-5 gånger dagens nivå. EU-ledarna enades också om att Europas banker får till den sista juni 2012 på sig att reakpitalisera sig så att de uppnår 9 procent kärnprimärkapitalrelation.

Även om beskeden alltså mottagits mycket positivt på marknaderna påpekar många analytiker att det fortsatt kvarstår många oklarheter om alla detaljer i uppgörelsen och många bedömare menar att skuldkrisen långt ifrån är löst, även om nattens uppgörelse är ett steg på vägen.

"Vi är fortfarande inte övertygande om att vi har sett vändpunkten i skuldkrisen", skrev Commerzbank i en kommentar.

Den stora händelsen här hemma var Riksbankens räntebesked, där reporäntan lämnades oförändrad till 2,00 procent, vilket också var vad alla analytiker i SME Direkts enkät hade räknat. Samtidigt skruvade Riksbanken ned sin räntebana och kommer att avvakta med ytterligare höjningar till andra halvan av 2012.

Riksbankschef Stefan Ingves sade vid en pressträff att oron i omvärlden dämpar den svenska ekonomin och att osäkerheten är stor. Riksbanken räknar dock med att Europas skuldkris kommer att klaras av så att den allmänna ekonomiska utvecklingen återställs, och skulle huvudscenariot uppfyllas finns det skäl att återkomma med räntehöjningar under "senare delen av nästa år", enligt Riksbankschefen.

Räntebanan pekar mot en reporänta på 2,3 procent under det fjärde kvartalet 2012, ned från 2,6 procent i september, och 2,9 procent under det fjärde kvartalet 2012, tidigare 3,2 procent.

Lars EO Svensson och Karolina Ekholm reserverade sig mot såväl räntebesked som räntebana. De förordade att räntan skulle sänkas till 1,75 procent och en lägre räntebana, med en ytterligare en sänkning till 1,50 procent till det första kvartalet 2012. De motiverade sin avvikande linje med att de bedömer att prognoserna för utländska styrräntor och svenskt resursutnyttjande är för höga.

Analytikerna konstaterar att besluten från Riksbanken i stort sett var i linje med förväntningarna. Danske Banks chefekonom i Sverige, Roger Josefsson, tycker att räntebeskedet var något duvaktigt eftersom två reservanter nu ville sänka räntan.

"Den hållningen blir ännu mer intressant nu när man ska byta ut två av hökarna i direktionen. Det finns en uppenbar sannolikhet att man får in två ledamöter som delar Lars EO Svenssons och Karolina Ekholms uppfattning. Då har vi en helt annan penningpolitik", säger Roger Josefsson till Nyhetsbyrån Direkt.

SEB tycker att i stället att Riksbanken var lite mer hökaktig än väntat, där räntebanan tyder på cirka 25 procents sannolikhet för en räntehöjning i februari.

"Majoriteten i direktionen verkar vara längre bort från att sänka räntan än väntat och argumenterar fortfarande för att räntan kommer att höjas gradvis", skriver SEB:s Olle Holmgren i en kommentar.

SEB:s huvudscenario är att Riksbanken lämnar räntan oförändrad nästa år, men med två nya ledamöter i direktionen och en förväntan om att arbetslösheten stiger nästa år ser SEB en "relativt hög" sannolikhet för en räntesänkning nästa år.

SCB finansmarknadsstatistik visade att utlåningen till hushållen fortsätter att bromsa in, till en ökningstakt på 5,7 procent i september från 6,2 procent i augusti.

USA-räntorna stiger likaså på EU-toppmötets uppgörelse och tioårsräntan har sedan onsdagens svenska stängning stigit 9 punkter till 2,25 procent.

Till eftermiddagen riktas intresset mot det första estimatet för USA:s BNP under det tredje kvartalet. Analytikerna i Bloomberg News enkät räknar med en uppgång på 2,5 procent i beräknad årstakt, en klar uppväxling från 1,3 procent under det andra kvartalet. Det kommer också statistik över antalet nyanmälda arbetslösa förra veckan, Bloombergs veckovisa konfidensindikator och kontrakterade husköp.

På valutamarknaden har euron stärkts kraftigt mot såväl dollarn som yenen efter uppgörelserna vid EU-toppmötet. Mot dollarn har euron stärkts till 1:401 från 1:388 vid onsdagens svenska stängning. Det är första gången på sju veckor som euron handlas till 1:40 mot dollarn.

Kronan har stärkts 10 öre mot dollarn till 6:44 och 5 öre mot euron till 9:03 från onsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?