1515
Annons

Räntor och valutor: Kronan stärks

Europeiska marknadsräntor steg kraftigt och euron stärktes efter torsdagsmorgonens besked att EU-toppmötet efter en nattmangling lyckats enas om ett krispaket.

Greklands skulder skrivs av med 50 procent, motsvarande 100 miljarder euro, och räddningsfonden EFSF får en ökad eldkraft till 1.000 miljarder euro, det vill säga fyra-fem gånger dagens nivå.

Det andra grekiska stödprogrammet uppgår också till 100 miljarder euro.

Uppgörelsen innebär också att euroländerna ger 30 miljarder euro som garantier för bankerna vid bytet från grekiska obligationer till nya 30-åriga obligationer.

I och med att storbankerna frivilligt gick med på skuldnedskrivningen utgör det inte en kredithändelse som skulle utlösa en rad händelser, som att kreditswappar faller ut.

Parallellt med eurotoppmötet förde höga tjänstemän från euroländerna segdragna förhandlingar med representanter för bankerna från Institutet för Internationell Finans, vars delegation leddes av vd:n Charles Dallara. Tyska förbundskanslern Angela Merkel beskrev förhandlingarna som mycket hårda.

Polens finansminister Jacek Rostowski sa på onsdagskvällen att europeiska banker måste nå en kärnprimärkapitalrelation på 9 procent senast i juni nästa år.

Rekapitaliseringsbehovet för svenska banker uppgår till 1.359 miljoner euro fram till den sista juni 2012 för att nå kravet på 9 procents primärkapitalrelation, uppgav Europeiska banktillsynsmyndigheten EBA i ett pressmeddelande på onsdagskvällen.

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou sade till reportrar tidigt på torsdagsmorgonen att Grekland siktar på en skuld på 120 procent av BNP till år 2020. Grekland kämpade "väldigt hårt" för att uppgörelsen skulle komma till stånd och 50 procent skuldavskrivning är en rättvis börda, enligt premiärministern.

Han sa att uppgörelsen innebär att Grekland inte längre kommer att ha en primär skuld från 2012.

Strax efter klockan 9 var räntan på den tyska tioåriga benchmarkobligationen upp 11 punkter till 2,16 procent, medan den svenska tioårsräntan var upp 8 punkter till 2,02 procent, jämfört med svensk stängning på onsdagen.

Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker sa efter uppgörelsen att han räknar med att finansmarknaderna kommer att analysera uppgörelsen och att de kommer att se att EU-ledarna ansträngde sig till ett maximum för att rädda Grekland och för att undvika smittorisk till andra länder.

"Detta syftar till att säkra finansiell stabilitet i hela eurozonen. Jag räknar med att finansmarknaderna kommer att se att vi tar bankrekapitalisering väldigt allvarligt", sa Jean-Claude Juncker, enligt Bloomberg News.

Richard Falkenhäll, SEB, skriver i bankens morgonbrev att nattens uppgörelse egentligen inte innehåller några direkta nyheter, men ändå måste ses som positiv. I flera delar sankas ännu detaljer och på andra områden finns ännu ingen färdig uppgörelse.

"I grunden handlar det ändå om att återvinna marknadens och långivares förtroende för valutaunionen och utifrån nattens marknadsrörelser så är ändå gårdagens möte ett steg i rätt riktning, även om mycket arbete återstår", skriver SEB-analytikern i morgonbrevet.

Martin Enlund, Handelsbanken, anser att paketet blev oväntat omfattande, även om många detaljer ännu saknas. Samtidigt påminner han om att djävulen sitter i detaljerna och räknar med en utdragen process likt den i somras.

På torsdagens europeiska makroagendan finns M3 samt indikatorn för företagsklimatet och barometerindikatorn för oktober för euroområdet. Det blir även preliminär KPI från Tyskland, i går redovisade den första delstaten sina siffror, samt belgisk KPI.

För svensk del riktas blickarna närmast mot Riksbankens räntebesked och penningpolitiska rapport, som publiceras klockan 9.30.

Riksbanken väntas meddela att reporäntan lämnas oförändrad på 2,00 procent, enligt SME Direkts enkät bland 15 ekonomer, där samtliga räknar med styrräntan lämnas oförändrad nu.

Ekonomernas prognos om reporäntan vid årsskiftet landar i genomsnitt på 1,95 procent (median 2,00), med ett intervall på 1,50-2,00 procent. För slutet av 2012 pekar genomsnittsprognosen mot en reporänta på 2,01 procent (median 2,13), med ett intervall på 0,75-2,75 procent.

SCB publicerar finansmarknadsstatistik och i riksdagen är det statsministerns frågestund.

Amerikanska räntor steg efter beskedet om EU- toppmötets uppgörelse då efterfrågan på säkrare tillgångar minskade.

I dag, torsdag, emitteras sjuåriga obligationer för 29 miljarder dollar.

Det blir också en del statistik i form av BNP-estimat för tredje kvartalet, antalet nyanmälda arbetslösa, Bloomberg konfidensindikator, för förra veckan, samt kontrakterade husköp.

Analytiker spår att BNP ökade med 2,5 procent i beräknad årstakt under tredje kvartalet och att antalet nyanmälda arbetslösa sjönk marginellt från föregående vecka.

Bank of Japan lämnade sin styrränta oförändrad på torsdagsmorgonen, men beslutade att lätta ytterligare på penningpolitiken genom att utöka fonden för tillgångsköp med 5.000 miljarder yen till 20.000 miljarder yen.

Detaljhandelsförsäljningen i Japan var klart svagare än väntat i september och sjönk med 1,5 procent i september, jämfört med månaden före och med 1,2 procent jämfört med ett år tidigare.

Analytiker hade väntat att försäljningen skulle ha sjunkit med 0,5 procent från månaden före och sjunkit 0,1 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Bloomberg News enkät.

På valutamarknaden stärktes euron ordentligt mot dollar och yen efter nyheten om EU-toppmötets krispaket.

Strax efter svensk öppning handlas euron till 1,403 mot dollarn och till 106,38 mot yenen.

Dollarn å sin sida har återigen försvagats mot yenen, och handlas återigen under 76-nivån mot yenen. Japans finansminister Jun Azumi sade att ett stabilt Europa ligger i Japans intresse och att uppgörelsen är ett stort steg framåt.

Kronan har blivit 9 öre starkare mot dollarn och 4 öre starkare mot euron sedan onsdagens eftermiddagsnoteringar.


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?