Nordenbörser: Kraftiga uppgångar

De nordiska börserna avancerade på bredfront i likhet med övriga Europa på torsdagen. Beskeden från EU-toppmötet sköt aktiekurserna i höjden med banksektorn i toppen.

Vid stängning var OMXN40 upp 5,6 procent till noteringen 931,8. Indexet inkluderar inte norska aktier.

I en rapport från den europeiska banktillsynsmyndigheten, EBA, framgick det att de norska bankernas rekapitaliseringsbehov var ungefär lika stort som de svenska bankernas, som var 1,3 miljarder euro. De danska bankernas behov uppskattades till 47 miljoner euro.

Danske Bank, som meddelade att det redan uppfyller kraven, steg hela 9,6 procent i Köpenhamn. Jyske Bank var upp 4,9 procent.

I Köpenhamn var OMXC20-index upp 3,8 procent.

Den danska tungviktaren Novo Nordisk rapporterade ett rörelseresultatet som var 4 procent bättre än SME Direkts konsensus och justerade samtidigt upp det lägre intervallet för sin prognos över försäljningstillväxten. Aktien ökade 4,7 procent.

Helsingforsbörsens OMXH25-index lyfte 5,7 procent. Cargotec var upp 14,9 procent efter att ha levererat kvartalssiffror som var bättre än väntat. Bolaget meddelade också att det kommer att skära ned på sin personalstyrka.

I Oslo var OBX-index upp 2,9 procent. Statoil ökade 2,3 procent. Under onsdagen redovisade bolaget ett resultat som inte riktigt nådde upp till förväntningarna, men intäkterna blev däremot större än väntat.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?