1515

USA-börser: Vaga EU-besked räckte för lyft

Börsindexen i New York stängde högre på onsdagen. Ett flöde av nyheter från det europeiska toppmötet förbättrade successivt humöret bland de amerikanska investerarna under handelssessionen. Ett fall för Amazon höll tillbaka Nasdaq.

Vid stängning var Dow Jones upp 1,4 procent till noteringen 11.869. Det bredare S&P 500 steg 1,1 procent till 1.242, medan Nasdaq Composite lyfte 0,5 procent till 2.651.

Omsättningen var 1,1 miljarder aktier på New York Stock Exchange och 2,1 miljarder på Nasdaq.

Med hänvisning till en person med insyn i ärendet skrev Bloomberg News att Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel vill möta grekiska fordringsägare i Bryssel redan ikväll för att bryta dödläget i förhandlingarna om nedskrivningar av de grekiska skulderna.

Det uppgavs också att Nicolas Sarkozy planerar att kontakta Kinas president Hu Jintao imorgon, torsdag, för att diskutera om Kina vill delta i ett planerat investeringsupplägg i euroområdet.

I New York vände finanssektorn upp från sin position i rött. Bank of America och Goldman Sachs steg 2,0 respektive 5,9 procent.

Utöver det europeiska nyhetsflödet från toppmötet i Bryssel hade de amerikanska investerarna att väga en rad utfall från bolagsrapporter och ekonomisk data som inkom bättre än väntat.

Bland de rapporterande bolagen syntes Boeing, som lyfte 4,5 procent efter att ha levererat ett resultat som överträffade förväntningarna med råge. Bolaget höjde dessutom försäljningsprognoser för helåret.

Tyngre gick det för Amazon, ned 12,7 procent, som på tisdagskvällen redovisade resultat som var sämre än väntat samtidigt som bolaget sänkte sina prognoser.

Amazon aviserade också att det går in i ett priskrig mot Apple. Priset på läsplattan Kindle Fire sänks till ett pris som motsvarar hälften av den billigaste iPad-modellen. Amazon hoppas i stället tjäna pengar på olika typer av innehåll.

Telekombolaget Sprint Nextel redovisade en förlust för det tredje kvartalet och meddelade att det kommer att behöva ta in ytterligare kapital. Aktien tappade 7,0 procent.

Ford redovisade också kvartalssiffror under onsdagen och var ned 4,5 procent.

Efter USA-börsernas stängning väntade en rapport från Industriföretaget Terex.

På statistikfronten kom orderingången för varaktiga varor i september in något bättre än förväntat, en minskning med 0,8 procent jämfört med augusti i stället för väntade 1,0 procent.

Försäljningen av nya enfamiljshus i USA steg 5,7 procent i september jämfört med månaden före, till en säsongsjusterad årstakt på 313.000 enheter. Väntat var en ökning med 1,7 procent till 300.000.

Ericsson stängde 6 öre högre jämfört med stängningskursen på Stockholmsbörsen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?