1515

Stockholmsbörsen: Försiktig start väntas

Stockholmsbörsen väntas inleda onsdagen med små rörelser. Som vanligt så här års dundrar det ut företagsrapporter. 23 svenska och en mängd utländska rapporter står på agendan i dag.

Wall Street föll på tisdagen i en bred nedgång då oron för den europeiska skuldkrisen tilltog. Dow Jones var vid stängning ned 1,7 procent till 11.707. S&P 500 föll 2,0 procent till 1.229 och Nasdaq Composite sjönk med 2,3 procent till 2.638.

USA-börserna fortsatte ned efter det att Stockholmsbörsen stängt på tisdagen. Dow Jones och S&P 500 fortsatte ned med 0,7 procent medan Nasdaq Composite var ned ytterligare 1 procentenhet efter att Stockholmsbörsen stängt på tisdagen.

Asienbörserna visar en blandad bild. Kurserna är lätt ned i Tokyo och Hongkong men stiger i Kina och Taiwan.

Euroterminerna indikerar en vikande öppning. Cac 40 futures och Dax futures visar -0,3 procent och FT 100 futures visar -0,2 procent.

Handelsbanken redovisar ett rörelseresultat för det tredje kvartalet 2011 på 4.360 miljoner kronor (3.606). Marknaden hade väntat sig ett rörelseresultat på 3.990 miljoner kronor. Utfallet var således 9 procent bättre än väntat.

Handelsbankens resultat för årets tredje kvartal var starkt och det är troligt att analytikerna kommer att justera upp sina estimat, bedömer investmentbanken Citigroup.

Industrikoncernen Trelleborg redovisar ett resultat före skatt på 567 miljoner kronor (487) för det tredje kvartalet. Det var 2 procent bättre än de 554 miljoner som marknaden hade väntat sig.

Tobaksbolaget Swedish Match redovisar ett resultat före skatt om 853 miljoner kronor (921) för det tredje kvartalet 2011. Väntat resultat var 852 miljoner kronor.

Olje- och gasbolaget PA Resources redovisar ett rörelseresultat före av- och nedskrivningar, EBITDA, på 295 miljoner kronor (282) för det tredje kvartalet 2011. Utfallet var i linje med marknadens förväntningar.

Kredithanteringsföretaget Intrum Justitia redovisar ett resultat före skatt för det tredje kvartalet 2011 på 228 miljoner kronor (193). Analytikerna hade väntat sig ett resultat före skatt om 195 miljoner kronor. Resultatet var således 17 procent över förväntningarna.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?