Fokus på marknaden är riktat mot EU-toppmötet som inleds klockan 18, följt av ett möte med eurogruppens ledare. Däremot ställdes onsdagens ekofinmöte in på tisdagen vilket spred oro över utsikterna till en heltäckande lösning på skuldkrisen.
Financial Times rapporterade på onsdagen att förhandlingarna pågår in i det sista vad gäller en nedskrivning av Greklands skuld, men att ingen överenskommelse är klar med den privata sektorn. Vad gäller stabilitetsfonden EFSF kan den exakta utformningen och bedömda totalsumman för ökad "eldkraft", leverage, komma att dröja några veckor till.
På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en uppgång på 0,33 dollar till 93,50 dollar per fat vid klockan 11.30. Brent var samtidigt ned 0,17 dollar till 110,75.
Förra veckans lagerstatistik från USA överraskade marknaden med en kraftig nedgång i råoljelagren, till den lägsta nivån sedan februari 2010, med hänvisning till minskad import. Frågan har därmed ställts om denna utveckling skulle hålla i sig, något som analytiker ställt sig tvivlande till.
Det tvivlet fick också stöd av American Petroleum Institute, API, som på tisdagskvällen redovisade en lagerökning på 2,7 miljoner fat, efter att importen ökat med 0,6 miljoner fat per dag.
"Lagernedgången de senaste veckorna har till stor del berott på lägre import och inte på högre efterfrågan. Förväntningarna om en ytterligare minskning av lagren dämpades i går efter API-publiceringen", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.
Rapporten föregår den officiella rapporten från energidepartementet som släpps senare på onsdagen. Medianprognosen i Bloomberg News analytikerenkät pekar mot att råoljelagren ska ha stigit med 1,8 miljoner fat, medan lagren av bensin ha sjunkit 1,5 miljoner, och destillatlagren spås ha sjunkit med 1,9 miljoner fat.
På basmetallmarknaden London Metal Exchange visade flertalet metaller en stark prisutveckling. Kopparterminen var upp 227 dollar till 7.757 dollar per ton medan zinken visade en uppgång på 49 dollar till 1.891.
Uppgångarna hänvisades bland annat till spekulationer om penningpolitiska lättnader i Kina. Premiärminister Wen Jiabao sade på tisdagen att de kommer att finjustera politiken vid en "passande tid och till en lämplig utsträckning".
Barclays skriver i en analys att "selektiva lättnader" redan att inletts, och utesluter inte att Kina kan komma att sänka reservkraven för bankerna vid slutet av året. En sådan sänkning skulle dock föregås av en sänkning begränsad till de mindre bankerna, enligt Barclays.
Vid strejkdrabbade koppar- och guldgruvan Grasberg i Indonesien har nu Freeport-Mcmoran tvingats deklarera force majeure för en del av försäljningsavtalen. En talesman för bolaget sade att den lägre koncentratproduktionen har påverkat förmågan att kunna genomföra försäljningsåtagandena.
"Det här kommer att ge stöd till priserna (på koppar). Det är dåliga nyheter för smältverken", som förhandlar med de större gruvbolagen om smältlöner, sade Takashi Murata, analytiker vid Daiwa Securities Capital Markets till Bloomberg News.
Aluminium var samtidigt upp 13 dollar till 2.237, medan nickel var upp 200 dollar till 19.950.
På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp strax under 10 dollar till drygt 1.715 dollar per uns medan silvret var upp 0,43 dollar till 33,69.
På tisdagskvällen steg gulpriset drygt 3 procent och bröt 1.700-dollargränsen för första gången sedan 22 september. De senaste två månaderna har guldet uppvisat liknande rörelser som aktiemarknaderna, men den trenden bröts igår när USA-börserna visade breda nedgångar.
"Det här (tisdag) är en kritisk dag för guld. Det rör sig upp med obligationer, dollarn och yenen, och det säger mig att 'flykt-till-kvalitet'-pengarna är tillbaka i leken", sade Adam Klopfenstein, senior marknadsstrateg vid MF Global till Wall Street Journal.