1515

Räntor och vautor: Euron tappade inför toppmöte

Onsdagens handel präglades av väntan på kvällens EU-toppmöte och ränterörelserna var begränsade. Euron stärktes tillfälligt efter att tyska parlamentet på eftermiddagen röstat ja till tyskt mandat för stärkt räddningsfond, men tappade strax därpå efter uppgifter om att EU:s diskussioner med bankerna om en grekisk skuldnedskrivning kört fast.

Den tioåriga tyska benchmarkräntan var vid svensk stängning ned 1 punkt till 2,05 procent, jämfört med tisdagens svenska stängning, medan den svenska tioårsräntan stängde 1 punkt ned till 1,94 procent.

Investerarna inväntade EU-toppmötet, som inleds klockan 18, följt av ett möte bland eurogruppens ledare. Förväntningarna tycktes dock åter ha dragits ned om att Europas ledare ska lyckas leverera det "heltäckande paket" för att dämpa skuldkrisen och lugna marknaderna som tidigare ställts i sikte.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade i ett anförande inför förbundsdagen på onsdagen att Europa måste stärka basen för den ekonomiska och monetära unionen och sträva mot en "stabilitetsunion".

Hon sade att Tyskland inte kan blomstra om Europa lider, nu pågår det största testet hittills av den monetära unionen och Europa måste förhindra att krisen sprider sig till andra länder.

Förbundskanslern sade också att trojkans (EU/ECB/IMF) rapport gav en "realistisk bild" av Grekland och att Grekland inte kan nå uthålliga statsfinanser utan ett "betydligt större bidrag från den privata sektorn" än vad som antogs vid eurotoppmötet den 21 juli.

Hon sade vidare att Tysklands garantier till stödfonden EFSF inte kommer att stiga över 211 miljarder euro, och ECB ska inte tvingas att åta sig att skapa hävstång (leverage) för EFSF.

Den tyska förbundsdagen, Bundestag, röstade på onsdagen med bred majoritet ja till det tyska mandatet vad gäller en förstärkning av EFSF, vilket fick euron att tillfälligt stärkas.

Chefen för räddningsfonden EFSF, Klaus Regling, ska besöka Kina på fredag, den 28 oktober, för att träffa investerare, uppger Bloomberg News. En talesman sade att det rör sig om "en normal runda diskussioner med viktiga köpare av EFSF-obligationer".

På eftermiddagen uppgav en EU-källa för Bloomberg News att EU:s förhandlingar med banker om en nedskrivning av värdet på grekiska statspapper har kört fast. Dispyten handlar om försäkring av risken i nya obligationer. Enligt källan kan en ofrivillig haircut på grekisk statsskuld inte uteslutas.

Andra delar som EU-toppmötet väntas behandla är rekapitaliseringen av bankerna, stärkt ekonomisk styrning och ökade strukturreformer.

Den första tyska delstaten som redovisade sina KPI- siffror för oktober blev Nordrhine-Westfalen där KPI sjönk med 0,3 procent och inflationstakten uppmättes till 2,3 procent.

Här hemma redovisade SCB ett klart större överskott i handelsbalansen för september än väntat, +11,9 miljarder kronor istället för väntade 7,6 miljarder, som var snittet i SME Direkts enkät bland analytiker.

Andreas Jonsson på Nordea skrev i en kommentar att exporten ökade något mer än väntat medan den svaga trenden i importen verkar vara intakt.

"De övergripande trenderna i utrikeshandeln har varit rätt svaga de senaste månaderna. Importen har dämpats markant, vilket speglar en försämrad inhemsk efterfrågan. Samtidigt utgör motståndskraftig export under tredje kvartalet en uppåtrisk mot vår prognos om en oförändrad kvartalstillväxt under tredje kvartalet", skrev Andreas Jonsson.

Han konstaterade samtidigt att det nuvarande utfallet till och med pekar mot en högre BNP-tillväxt än Riksbankens prognos på 0,4 procent under kvartalet.

"Därför ger dagens siffror stöd åt vår syn att det inte är någon brådska för Riksbanken att sänka sin reporänta", enligt Nordea-ekonomen.

Knut Hallberg, Swedbank, noterade att det faktum att volymen i exportorder nyligen planat ut samtidigt som tillverkningsföretag rapporterar svagare exportorderingång i inköpschefsindex och KI-barometrar hittills inte har materialiserats i faktisk statistik.

Swedbank gör dock bedömningen att exporten av varor gradvis kommer att dämpas under de kommande kvartalen.

Amerikanska marknadsräntor steg svagt på eftermiddagen efter starkare statistik än väntat. Vid svensk stängning var den tvååriga USA-räntan oförändrad på 0,28 procent och tioåringen var ned 2 punkter till 2,16 procent, jämfört med samma tid dagen före.

Orderingången på varaktiga varor noterade visserligen en nedgång med 0,8 procent i september, lite bättre än väntade - 1,0 procent, men om transporter räknas bort ökade orderingången med 1,7 procent, klart över en väntad uppgång med 0,4 procent enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

RDQ Economics skrev i en kommentar att efterfrågan på "big ticket"-varor verkar leva och må bra. Uppgångarna var breda i september, vilket tyder på en tillverkningssektor som fortsätter att växa i solid takt.

Även försäljningen av nya bostäder visade sig vara bättre än väntat i september och ökade med 5,7 procent. Här var förväntningarna en ökning med 1,7 procent.

I kväll emitterar det amerikanska finansdepartementet femåriga statsobligationer för 35 miljarder dollar och på torsdag sjuåriga för 29 miljarder dollarn.

På valutamarknaden tappade euron efter uppgifterna om dödläge i EU:s förhandlingar med bankerna om en grekisk skuldnedskrivning. Vi svensk stängning handlades den till 1:3884 mot dollarn, efter att tidigare tillfälligt ha snuddat vid 1:3975.

Dollarn stärktes lite mot yenen efter eftermiddagens statistik och handlades strax över 76-strecket. Vid svensk stängning låg den åter under denna nivå.

Japans finansminister Jun Azumi varnade på onsdagen för att hans departement kommer att vidta "kraftfulla" åtgärder för att hindra spekulanter från att driva yenen för långt.

Kronan har under onsdagen stärkts och handlas 2 öre starkare till 6:54 mot dollarn och stärkts med 3 öre till 9:08 mot euron, jämfört med svensk stängning på tisdagen.


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?