Annons

Räntor och vautor: Euron tappade inför toppmöte

Onsdagens handel präglades av väntan på kvällens EU-toppmöte och ränterörelserna var begränsade. Euron stärktes tillfälligt efter att tyska parlamentet på eftermiddagen röstat ja till tyskt mandat för stärkt räddningsfond, men tappade strax därpå efter uppgifter om att EU:s diskussioner med bankerna om en grekisk skuldnedskrivning kört fast.

Den tioåriga tyska benchmarkräntan var vid svensk stängning ned 1 punkt till 2,05 procent, jämfört med tisdagens svenska stängning, medan den svenska tioårsräntan stängde 1 punkt ned till 1,94 procent.

Investerarna inväntade EU-toppmötet, som inleds klockan 18, följt av ett möte bland eurogruppens ledare. Förväntningarna tycktes dock åter ha dragits ned om att Europas ledare ska lyckas leverera det "heltäckande paket" för att dämpa skuldkrisen och lugna marknaderna som tidigare ställts i sikte.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade i ett anförande inför förbundsdagen på onsdagen att Europa måste stärka basen för den ekonomiska och monetära unionen och sträva mot en "stabilitetsunion".

Hon sade att Tyskland inte kan blomstra om Europa lider, nu pågår det största testet hittills av den monetära unionen och Europa måste förhindra att krisen sprider sig till andra länder.

Förbundskanslern sade också att trojkans (EU/ECB/IMF) rapport gav en "realistisk bild" av Grekland och att Grekland inte kan nå uthålliga statsfinanser utan ett "betydligt större bidrag från den privata sektorn" än vad som antogs vid eurotoppmötet den 21 juli.

Hon sade vidare att Tysklands garantier till stödfonden EFSF inte kommer att stiga över 211 miljarder euro, och ECB ska inte tvingas att åta sig att skapa hävstång (leverage) för EFSF.

Den tyska förbundsdagen, Bundestag, röstade på onsdagen med bred majoritet ja till det tyska mandatet vad gäller en förstärkning av EFSF, vilket fick euron att tillfälligt stärkas.

Chefen för räddningsfonden EFSF, Klaus Regling, ska besöka Kina på fredag, den 28 oktober, för att träffa investerare, uppger Bloomberg News. En talesman sade att det rör sig om "en normal runda diskussioner med viktiga köpare av EFSF-obligationer".

På eftermiddagen uppgav en EU-källa för Bloomberg News att EU:s förhandlingar med banker om en nedskrivning av värdet på grekiska statspapper har kört fast. Dispyten handlar om försäkring av risken i nya obligationer. Enligt källan kan en ofrivillig haircut på grekisk statsskuld inte uteslutas.

Andra delar som EU-toppmötet väntas behandla är rekapitaliseringen av bankerna, stärkt ekonomisk styrning och ökade strukturreformer.

Den första tyska delstaten som redovisade sina KPI- siffror för oktober blev Nordrhine-Westfalen där KPI sjönk med 0,3 procent och inflationstakten uppmättes till 2,3 procent.

Här hemma redovisade SCB ett klart större överskott i handelsbalansen för september än väntat, +11,9 miljarder kronor istället för väntade 7,6 miljarder, som var snittet i SME Direkts enkät bland analytiker.

Andreas Jonsson på Nordea skrev i en kommentar att exporten ökade något mer än väntat medan den svaga trenden i importen verkar vara intakt.

"De övergripande trenderna i utrikeshandeln har varit rätt svaga de senaste månaderna. Importen har dämpats markant, vilket speglar en försämrad inhemsk efterfrågan. Samtidigt utgör motståndskraftig export under tredje kvartalet en uppåtrisk mot vår prognos om en oförändrad kvartalstillväxt under tredje kvartalet", skrev Andreas Jonsson.

Han konstaterade samtidigt att det nuvarande utfallet till och med pekar mot en högre BNP-tillväxt än Riksbankens prognos på 0,4 procent under kvartalet.

"Därför ger dagens siffror stöd åt vår syn att det inte är någon brådska för Riksbanken att sänka sin reporänta", enligt Nordea-ekonomen.

Knut Hallberg, Swedbank, noterade att det faktum att volymen i exportorder nyligen planat ut samtidigt som tillverkningsföretag rapporterar svagare exportorderingång i inköpschefsindex och KI-barometrar hittills inte har materialiserats i faktisk statistik.

Swedbank gör dock bedömningen att exporten av varor gradvis kommer att dämpas under de kommande kvartalen.

Amerikanska marknadsräntor steg svagt på eftermiddagen efter starkare statistik än väntat. Vid svensk stängning var den tvååriga USA-räntan oförändrad på 0,28 procent och tioåringen var ned 2 punkter till 2,16 procent, jämfört med samma tid dagen före.

Orderingången på varaktiga varor noterade visserligen en nedgång med 0,8 procent i september, lite bättre än väntade - 1,0 procent, men om transporter räknas bort ökade orderingången med 1,7 procent, klart över en väntad uppgång med 0,4 procent enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

RDQ Economics skrev i en kommentar att efterfrågan på "big ticket"-varor verkar leva och må bra. Uppgångarna var breda i september, vilket tyder på en tillverkningssektor som fortsätter att växa i solid takt.

Även försäljningen av nya bostäder visade sig vara bättre än väntat i september och ökade med 5,7 procent. Här var förväntningarna en ökning med 1,7 procent.

I kväll emitterar det amerikanska finansdepartementet femåriga statsobligationer för 35 miljarder dollar och på torsdag sjuåriga för 29 miljarder dollarn.

På valutamarknaden tappade euron efter uppgifterna om dödläge i EU:s förhandlingar med bankerna om en grekisk skuldnedskrivning. Vi svensk stängning handlades den till 1:3884 mot dollarn, efter att tidigare tillfälligt ha snuddat vid 1:3975.

Dollarn stärktes lite mot yenen efter eftermiddagens statistik och handlades strax över 76-strecket. Vid svensk stängning låg den åter under denna nivå.

Japans finansminister Jun Azumi varnade på onsdagen för att hans departement kommer att vidta "kraftfulla" åtgärder för att hindra spekulanter från att driva yenen för långt.

Kronan har under onsdagen stärkts och handlas 2 öre starkare till 6:54 mot dollarn och stärkts med 3 öre till 9:08 mot euron, jämfört med svensk stängning på tisdagen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera