1515
Annons

Räntor och valutor: Yenen stärks

USA-räntorna fortsatte ned på tisdagskvällen och har därefter planat ut i den asiatiska handeln. Oro för att Europa inte ska leverera vad gäller skuldkrisen, en del rapportbesvikelser och svagt förtroende hos hushållen i USA fick investerare att söka sig bort från aktier och in i säkrare statsobligationer.

På onsdagsmorgonen handlas den tvååriga statsobligationen på 0,26 procent, 2 punkter ned från svensk stängning på tisdagen, medan tioåringen är 6 punkter ned på 2,12 procent.

Emissionen i USA av tvååriga statsobligationer för 35 miljarder dollar mötte ett relativt starkt intresse. Räntan blev 0,281 procent, jämfört med väntade 0,288 procent enligt Bloomberg News prognosenkät. Bid/cover-nivån blev 3,64, under de 3,76 som noterades vid den senaste emissionen men högre än snittet på 3,42 vid de senaste sex emissionerna.

Andelen indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker, uppgick till 39,2 procent, jämfört med de 36,7 procent som noterades vid den senaste emissionen.

På onsdagen emitteras femåriga statsobligationer för 35 miljarder dollar och på torsdagen sjuåriga statsobligationer för 29 miljarder dollar.

För USA:s del blickar investerare fram emot data över order varaktiga varor på onsdagen och det första BNP- estimatet för tredje kvartalet på torsdagen.

"I själva verket gör den reala ekonomin inte så dåligt ifrån sig. Vi har sett mycket små (handels)volymer, institutionerna är motvilliga att ta några starka positioner i någon riktning eftersom det i slutändan är ett politiskt beslut" som kommer att komma ut från EU-toppmötet, sade Adam Carr på ICAP Australia till Bloomberg News.

Att ekofinmötet på onsdagen ställdes in har tolkats som att Europas ledare kan komma att misslyckas med att leverera det mer heltäckande paket för att få ett stopp på skuldkrisen som det funnits förhoppningar om ett tag. Toppmötena mellan stats- och regeringschefer inom EU och därefter euroområdet ska dock hållas som planerat på onsdagskvällen.

"Förseningen från i helgen och nu detta summerar på ett tråkigt sätt vad som pågått hos euroområdets ledare under de senaste 18 månaderna. Det är en mycket svår process, med många som talar olika språk, och där alla försöker se efter sina egna hem", sade Michael Lee på Wells Capital enligt Wall Street Journal.

Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker sade på tisdagen att han vill involvera IMF i lösningen.

"Vi behöver fatta ett beslut som ger ett svar på alla frågor på ett bra sätt. Det är önskvärt att inkludera IMF i den europeiska lösningen på ett maximalt sätt", sade han.

Han sade också att det sker parallella samtal i Bryssel med bankerna om ett nytt paket för Grekland, och upprepade att diskussionen rör en haircut för grekiska statspapper på 50 till 60 procent.

Före toppmötet ska Tysklands förbundskansler Angela Merkel hålla ett anförande inför det tyska parlamentet klockan 12, och sedan väntar en omröstning från cirka klockan 14 om ett mandat, för regeringen att ta med sig till EU- toppmötet ikväll, vad gäller en förstärkning av EFSF.

Angela Merkel har försökt att vinna en bred majoritet i Bundestag för sitt mandat.

Det förslag som diskuterades i budgetkommittén på tisdagen, och som ska läggas fram för parlamentet, inkluderar enligt Bloomberg News ett tak för det tyska åtagandet på dagens nivå på 211 miljarder euro och en begäran om att budgetkommittén eller hela kammaren ska ges möjlighet till en andra omröstning efter att leverage-modellen för EFSF har utarbetats.

Förslaget "noterar" också att det inte finns något behov för ECB att köpa obligationer på andrahandsmarknaden när väl EFSF:s nya kapacitet är på plats.

"För oss var det ett villkor att Bundestag, med respekt för centralbankens oberoende, har en tydlig position: inga mer ovillkorade obligationsköp från ECB", sade Carsten Schneider, Socialdemokraternas talesman i budgetkommittén.

På valutamarknaden har euron stärkts något till 1:392 mot dollarn jämfört med svensk stängning på tisdagen. Yenen har tappat något till 76:05 mot dollarn och 105:80 mot euron.

På tisdagen drevs yenen till rekordstarka 75:73 mot dollarn. Japans finansminister Jun Azumi varnade på onsdagen spekulanter för att driva upp yenen, och sade att han inte kommer att utesluta några åtgärder för att hindra spekulation.

Han sade att yenens nuvarande förstärkning inte återspeglar fundamenta och att han instruerat de anställda på departementet att vara beredda för alla möjliga åtgärder för yenen.

Kronan har stärkts 2 öre mot dollarn men tappat marginellt mot euron.

På onsdagens svenska agenda står handelsbalansen för september, som väntas visa ett överskott på 7,6 miljarder kronor enligt SME Direkts prognosenkät.

På Europaagendan står tyska importpriser och CBI industritrender i Storbritannien.

Från USA kommer under eftermiddagen order varaktiga varor i september, med en väntad nedgång på 1,0 procent från föregående månad, och försäljningen av nya hem, med en väntad uppgång med 1,7 procent enligt Bloomberg News prognosenkäter.

Senare i kväll kommer räntebesked från Nya Zeeland, där räntan väntas lämnas oförändrad på 2,50 procent.

Table


Innehåll från HuaweiAnnons

Så ska samverkan och innovation lösa klimatutmaningen

Drygt 98 procent av den el som produceras i Sverige är fossilfri. Men i takt med klimatomställningen ökar också vårt energibehov kraftigt. Det innebär en stor utmaning – men också en möjlighet att tänka nytt och innovativt.

Teknik kan förändra världen och driva den gröna omställningen framåt. Men då behövs fler samarbeten och möjligheter att diskutera och utväxla erfarenheter. Därför arrangerade Huawei ”Green Summit 2022” i Stockholm i början av juni. Målet var att i en svensk kontext skapa långsiktiga möjligheter till nya innovativa lösningar på miljöproblemen.

Under en förmiddag diskuterade representanter från politik, myndigheter, näringsliv och akademi klimatutmaningarna ur olika perspektiv. Tekniska lösningar och innovationer från flera branscher lyftes fram och representanter från solenergibranschen berättade om hur utvecklingen där går i rasande takt med hjälp av ny smart teknik. 

Debatter och diskussioner

Publiken fick också höra om gröna startups vars syfte är att genom innovation bidra till minskade utsläpp. Ett exempel är Plaant, som har utvecklat ett smart växthus för inomhusbruk – utan jord. Därtill fanns myndighetssverige representerat genom Energimyndigheten som berättade om det växande elbehovet och vad som behövs för att Sverige ska klara den nya elektrifieringsvågens behov. 

Under ett panelsamtal enades representanter från Energimyndigheten, Huawei och Plaant att Sverige generellt sett har ett bra utgångsläge för att nå våra gemensamma hållbarhetsmål. Vi behöver dock rikta blicken mot framtiden. Att Sverige i dag ligger i framkant ska inte tas för givet. Det paneldeltagarna önskade från regeringen var att digitalisering ska bli en topprioritet eftersom en ökad digitalisering kan bidra till att bemöta många av de utmaningar vi står inför. Därtill önskades tydligare mål och ett skiftat fokus, bort från samhällets intressekonflikter till ett ökat samarbete vad gäller behovet av olika typer av energislag.

Sätter bollen i rullning 

Målet med dagen var att skapa förståelse för hur teknik och innovationer kan bidra till att lösa många av de utmaningar som finns för att Sverige ska nå de högt uppsatta klimatmål som regeringen beslutat om. 

Under Green Summit diskuterade talarna också hur vi tillsammans kan driva på hållbar innovation från den snabbt växande solenergisektorns perspektiv. Talare från Soltech Energy Solutions, branschorganisationen Svensk Solenergi, CheckWatt och hållbarhetskonsultbyrån Ethos berömde Sveriges goda klimat för entreprenörer. 

Dock framfördes synpunkter på politikens beslutsförmåga när det kommer till prioriteringar av miljöfrågor och det är ett hinder för nya innovativa företag. Ett exempel som lyftes var trubbiga miljöprövningar som istället för att se till energibehovet på systemnivå begränsar de aktörer som har gröna och innovativa lösningar för att bidra till att skapa en grön och hållbar energiproduktion.

 

Världsledande inom teknik för solenergi 

Det var första gången Huawei arrangerade Green Summit i Sverige och tanken är att plattformen ska växa till att bli en allt större arena för samarbeten. Planen är att arrangera motsvarande konferenser i Norge och Finland senare i år. 

– Den här typen av arena saknas i dag, så det var väldigt värdefullt. Här träffades myndigheter, politiker, näringsliv, innovatörer och entreprenörer – vi delade åsikter och erfarenheter och diskuterade de hinder som finns på ett öppet sätt. Jag fick flera nya insikter och är mycket nöjd, säger Christoffer Caesar, CEO på Soltech Energy Solutions. 

De flesta kanske förknippar Huawei med mobiltelefoner och nätverksutrusning, men företaget är också ett av världens ledande inom teknik för solenergi. Huawei driver redan i dag flera olika innovationsprojekt tillsammans med Soltech Energy Solutions. Bland annat har Soltech tagit hjälp av Huaweis lösning för batterilagring av energi på sin laddstation för Scanias ellastbilar. Laddplatsen ska minska de långa laddningstider som hittills bromsat en ökad användning av elektrifierade fordon.  

Öppnar för fler samarbeten

Under eventet presenterades dessutom Soltech Energy Solutions som Huaweis strategiska partner inom affärsområdet Digital Power. De två företagen har nyligen påbörjat ett ytterligare samarbete för att fortsätta driva utvecklingen inom solenergi och smarta energilösningar.

– Vi är imponerade över Huaweis höga innovationsnivå och kvalitén i deras produkter och lösningar. Med detta samarbete kan vi dra nytta av varandras styrkor och skapa ett ännu bättre erbjudande i den svenska solenergibranschen, säger Christoffer Caesar. 

Ytterligare några av Huaweis samarbeten i Norden är bland annat ett med det innovativa solcellsföretaget GruppSol, som bygger VillaZero – Sveriges första koldioxidneutrala villa. 

Med samarbetspartners har Huawei också utvecklat en innovativ AI-lösning för att i norska älvar sortera ut och stoppa invasionen av puckellax som utgör ett stort hot mot den lokala faunan. Förhoppningen är att Green Summit ska bidra till fler samarbeten.  

– Under dagen samlade vi många olika kompetenser och aktörer. Vi hoppas att det kan öppna upp för fler samverkans- och innovationsprojekt. Den kraften är avgörande för att skapa ett hållbart samhälle, säger Kenneth Fredriksen.

Mer från Huawei

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Huawei och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?