Räntor och valutor: Räntorna ned inför EU-möte

Räntorna i Europas kärnländer sjunker något i den inledande handeln, samtidigt som Europabörserna inleder på minus. På valutamarknaden är rörelserna relativt små i de stora valutaparen.

Tyska räntor handlas 1-4 punkter lägre jämfört med svensk stängning på tisdagen. Italienska och spanska räntor stiger däremot några punkter överlag.

Onsdagens givna fokus är EU-toppmötet, som inleds klockan 18, följt av ett möte bland eurogruppens ledare. Onsdagen ekofinmötet är däremot inställt. Förväntningarna tycks åter ha dragits ned om att Europas ledare ska lyckas leverera det "heltäckande paket" för att dämpa skuldkrisen och lugna marknaderna som tidigare ställts i sikte.

Financial Times rapporterar att förhandlingarna pågår in i det sista vad gäller en nedskrivning av Greklands skuld, men att ingen överenskommelse är klar med den privata sektorn. Vad gäller stabilitetsfonden EFSF kan den exakta utformningen och bedömda totalsumman för ökad "eldkraft", leverage, komma att dröja några veckor till.

Andra delar som EU-toppmötet väntas behandla är rekapitaliseringen av bankerna, stärkt ekonomisk styrning och ökade strukturreformer.

Före toppmötet ska Angela Merkel hålla ett anförande inför det tyska parlamentet klockan 12, och sedan väntar en omröstning från klockan 14 om det tyska mandatet vad gäller en förstärkning av EFSF. Angela Merkel har försökt att vinna en bred majoritet i Bundestag för detta mandat.

Det förslag som diskuterades i budgetkommittén på tisdagen inkluderar enligt mediauppgifter ett tak för det tyska åtagandet på dagens nivå på 211 miljarder euro och en begäran om att budgetkommittén eller hela kammaren ska ges möjlighet till en andra omröstning efter att leverage- modellen för EFSF har utarbetats. Det inkluderar också en notering om att det inte finns något behov för ECB att köpa obligationer på andrahandsmarknaden när väl EFSF fått ny kapacitet.

På valutamarknaden har euron stärkts något till 1,392 mot dollarn jämfört med svensk stängning på tisdagen. Yenen tappat något under natten men stärks åter under morgonen, till 75,95 mot dollarn och 105,70 mot euron.

"Yenen är ett av få safe havens som finns kvar. Folk är glada att hålla yen istället för andra saker. Risken är att de policyansvariga kommer att underleverera vid EU- toppmötet", sa Grant Turley på Australia & New Zealand Banking Group till Bloomberg News.

Han tillägger att det är uppenbart att ledarna ännu inte är klara med en rad detaljer i en uppgörelse, och även om de kommer fram till en detaljerad plan så förefaller det osannolikt att marknaden ska känna sig säker efter det, vilket ger fortsatta skäl att ligga kort i euro.

Nya interventionsvarningar kan samtidigt hålla tillbaka yenförstärkningen. Japans finansminister Jun Azumi sade på onsdagen att de är redo att vidta kraftfulla åtgärder för att förhindra spekulanter från att driva yenen för långt, även om det är svårt att genomföra gemensamma valutainterventioner givet de olika räntenivåerna i andra länder.

Han sade att de inte ser G20-kommunikén som ett hinder för interventioner, och att de sagt till G20 att de ser en dollar/yen-nivå på 76-77 som "olämplig".

Svenska räntor sjunker 2-3 punkter i inledningen. Kronan har stärkts 1 öre till 6,55 mot dollarn men tappat marginellt till 9,12 mot euron.

På onsdagens svenska agenda står handelsbalansen för september, som väntas visa ett överskott på 7,6 miljarder kronor enligt SME Direkts prognosenkät.

Från USA kommer under eftermiddagen order varaktiga varor i september, med en väntad nedgång på 1,0 procent från föregående månad, och försäljningen av nya hem, med en väntad uppgång med 1,7 procent enligt Bloomberg News prognosenkäter.

USA-räntorna sjönk på tisdagen och har därefter planat ut. På onsdagsmorgonen handlas den tioåriga statsobligationen 4 punkter ned på 2,14 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?