1515

Räntor & valutor: Långräntorna vänder uppåt

Räntor med längre löptider i euroområdets kärna har vänt uppåt under onsdagens förmiddagshandel, medan de med kortare löptider fortsatt är lägre än på tisdagen. Räntorna i problemländerna pekar fortsatt uppåt samtidigt som euron har stärkts något mot dollarn.

Den tioåriga tyska benchmarkräntan är upp 4 punkter till 2,10 procent, jämfört med tisdagens svenska stängning, medan den svenska tioårsräntan är upp 1 punkt till 1,96 procent.

En italiensk emission av växlar och nollkupongobligationer på förmiddagen såldes till avsedd volym.

Växlarna såldes till en ränta på 3,535 procent, jämfört med 3,071 procent vid motsvarande auktion i september. Bud inkom för 1,57 gånger den erbjudna volymen, jämfört med 1,74 i september. Obligationerna såldes till en ränta på 4,628 procent. Bud inkom för 2,01 gånger den erbjudna volymen.

Handeln på finansmarknaderna beskrivs annars som avvaktande inför EU-toppmötet, som inleds klockan 18, följt av ett möte bland eurogruppens ledare. Onsdagen ekofinmötet är däremot inställt. Förväntningarna tycks åter ha dragits ned om att Europas ledare ska lyckas leverera det "heltäckande paket" för att dämpa skuldkrisen och lugna marknaderna som tidigare ställts i sikte.

Financial Times rapporterar att förhandlingarna pågår in i det sista vad gäller en nedskrivning av Greklands skuld, men att ingen överenskommelse är klar med den privata sektorn. Vad gäller stabilitetsfonden EFSF kan den exakta utformningen och bedömda totalsumman för ökad "eldkraft", leverage, komma att dröja några veckor till.

Andra delar som EU-toppmötet väntas behandla är rekapitaliseringen av bankerna, stärkt ekonomisk styrning och ökade strukturreformer.

Klockan 12 ska Tysklands förbundskansler Angela Merkel hålla ett anförande inför landets parlament och därefter väntar en omröstning från klockan 14 om det tyska mandatet vad gäller en förstärkning av EFSF. Angela Merkel har försökt att vinna en bred majoritet i Bundestag för detta mandat.

Det förslag som diskuterades i budgetkommittén på tisdagen inkluderar enligt mediauppgifter ett tak för det tyska åtagandet på dagens nivå på 211 miljarder euro och en begäran om att budgetkommittén eller hela kammaren ska ges möjlighet till en andra omröstning efter att leverage- modellen för EFSF har utarbetats. Det inkluderar också en notering om att det inte finns något behov för ECB att köpa obligationer på andrahandsmarknaden när väl EFSF fått ny kapacitet.

Chefen för räddningsfonden EFSF, Klaus Regling, kommer att besöka Kina på fredag, den 28 oktober, för att träffa investerare, uppger Bloomberg News. En talesman sade att det rör sig om "en normal runda diskussioner med viktiga köpare av EFSF-obligationer".

Här hemma redovisade SCB ett klart större överskott i handelsbalansen för september än väntat, +11,9 miljarder kronor istället för väntade 7,6 miljarder, som var snittet i SME Direkts enkät bland analytiker.

Andreas Jonsson på Nordea skriver i en kommentar att exporten ökade något mer än väntat medan den svaga trenden i importen verkar vara intakt.

"De övergripande trenderna i utrikeshandeln har varit rätt svaga de senaste månaderna. Importen har dämpats markant, vilket speglar en försämrad inhemsk efterfrågan. Samtidigt utgör motståndskraftig export under tredje kvartalet en uppåtrisk mot vår prognos om en oförändrad kvartalstillväxt under tredje kvartalet", skriver Andreas Jonsson.

Han konstaterar samtidigt att det nuvarande utfallet till och med pekar mot en högre BNP-tillväxt än Riksbankens prognos på 0,4 procent under kvartalet.

"Därför ger dagens siffror stöd åt vår syn att det inte är någon brådska för Riksbanken att sänka sin reporänta", enligt Nordea-ekonomen.

Knut Hallberg, Swedbank, noterar att det faktum att volymen i exportorder nyligen planat ut samtidigt som tillverkningsföretag rapporterar svagare exportorderingång i inköpschefsindex och KI-barometrar hittills inte har materialiserats i faktisk statistik.

Swedbank gör dock bedömningen att exporten av varor gradvis kommer att dämpas under de kommande kvartalen.

Amerikanska marknadsräntor pekar uppåt i förmiddagens europeiska handel, efter fortsatta nedgångar efter svensk stängning på tisdagen.

Under eftermiddagen kommer USA-statistik i form av order på varaktiga varor samt försäljning av nya bostäder. Den förra väntas visa en nedgång med 1,0 procent och den senare en ökning med 1,7 procent, enligt Bloomberg News prognoser.

I kväll emitteras femåriga statsobligationer för 35 miljarder dollar och på torsdag sjuåriga för 29 miljarder dollarn.

På valutamarknaden har euron stärkts till 1:394 mot dollarn jämfört med svensk stängning på tisdagen.

Yenen handlas strax under 76-strecket. Japans finansminister Jun Azumi varnade på onsdagen för att hans departement kommer att vidta "kraftfulla" åtgärder för att hindra spekulanter från att driva yenen för långt.

Kronan har under förmiddagen stärkts och handlas 3 öre starkare mot dollarn och drygt 1 öre mot euron, jämfört med svensk stängning på tisdagen.

Table


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?