Annons

Räntor & valutor: Långräntorna vänder uppåt

Räntor med längre löptider i euroområdets kärna har vänt uppåt under onsdagens förmiddagshandel, medan de med kortare löptider fortsatt är lägre än på tisdagen. Räntorna i problemländerna pekar fortsatt uppåt samtidigt som euron har stärkts något mot dollarn.

Den tioåriga tyska benchmarkräntan är upp 4 punkter till 2,10 procent, jämfört med tisdagens svenska stängning, medan den svenska tioårsräntan är upp 1 punkt till 1,96 procent.

En italiensk emission av växlar och nollkupongobligationer på förmiddagen såldes till avsedd volym.

Växlarna såldes till en ränta på 3,535 procent, jämfört med 3,071 procent vid motsvarande auktion i september. Bud inkom för 1,57 gånger den erbjudna volymen, jämfört med 1,74 i september. Obligationerna såldes till en ränta på 4,628 procent. Bud inkom för 2,01 gånger den erbjudna volymen.

Handeln på finansmarknaderna beskrivs annars som avvaktande inför EU-toppmötet, som inleds klockan 18, följt av ett möte bland eurogruppens ledare. Onsdagen ekofinmötet är däremot inställt. Förväntningarna tycks åter ha dragits ned om att Europas ledare ska lyckas leverera det "heltäckande paket" för att dämpa skuldkrisen och lugna marknaderna som tidigare ställts i sikte.

Financial Times rapporterar att förhandlingarna pågår in i det sista vad gäller en nedskrivning av Greklands skuld, men att ingen överenskommelse är klar med den privata sektorn. Vad gäller stabilitetsfonden EFSF kan den exakta utformningen och bedömda totalsumman för ökad "eldkraft", leverage, komma att dröja några veckor till.

Andra delar som EU-toppmötet väntas behandla är rekapitaliseringen av bankerna, stärkt ekonomisk styrning och ökade strukturreformer.

Klockan 12 ska Tysklands förbundskansler Angela Merkel hålla ett anförande inför landets parlament och därefter väntar en omröstning från klockan 14 om det tyska mandatet vad gäller en förstärkning av EFSF. Angela Merkel har försökt att vinna en bred majoritet i Bundestag för detta mandat.

Det förslag som diskuterades i budgetkommittén på tisdagen inkluderar enligt mediauppgifter ett tak för det tyska åtagandet på dagens nivå på 211 miljarder euro och en begäran om att budgetkommittén eller hela kammaren ska ges möjlighet till en andra omröstning efter att leverage- modellen för EFSF har utarbetats. Det inkluderar också en notering om att det inte finns något behov för ECB att köpa obligationer på andrahandsmarknaden när väl EFSF fått ny kapacitet.

Chefen för räddningsfonden EFSF, Klaus Regling, kommer att besöka Kina på fredag, den 28 oktober, för att träffa investerare, uppger Bloomberg News. En talesman sade att det rör sig om "en normal runda diskussioner med viktiga köpare av EFSF-obligationer".

Här hemma redovisade SCB ett klart större överskott i handelsbalansen för september än väntat, +11,9 miljarder kronor istället för väntade 7,6 miljarder, som var snittet i SME Direkts enkät bland analytiker.

Andreas Jonsson på Nordea skriver i en kommentar att exporten ökade något mer än väntat medan den svaga trenden i importen verkar vara intakt.

"De övergripande trenderna i utrikeshandeln har varit rätt svaga de senaste månaderna. Importen har dämpats markant, vilket speglar en försämrad inhemsk efterfrågan. Samtidigt utgör motståndskraftig export under tredje kvartalet en uppåtrisk mot vår prognos om en oförändrad kvartalstillväxt under tredje kvartalet", skriver Andreas Jonsson.

Han konstaterar samtidigt att det nuvarande utfallet till och med pekar mot en högre BNP-tillväxt än Riksbankens prognos på 0,4 procent under kvartalet.

"Därför ger dagens siffror stöd åt vår syn att det inte är någon brådska för Riksbanken att sänka sin reporänta", enligt Nordea-ekonomen.

Knut Hallberg, Swedbank, noterar att det faktum att volymen i exportorder nyligen planat ut samtidigt som tillverkningsföretag rapporterar svagare exportorderingång i inköpschefsindex och KI-barometrar hittills inte har materialiserats i faktisk statistik.

Swedbank gör dock bedömningen att exporten av varor gradvis kommer att dämpas under de kommande kvartalen.

Amerikanska marknadsräntor pekar uppåt i förmiddagens europeiska handel, efter fortsatta nedgångar efter svensk stängning på tisdagen.

Under eftermiddagen kommer USA-statistik i form av order på varaktiga varor samt försäljning av nya bostäder. Den förra väntas visa en nedgång med 1,0 procent och den senare en ökning med 1,7 procent, enligt Bloomberg News prognoser.

I kväll emitteras femåriga statsobligationer för 35 miljarder dollar och på torsdag sjuåriga för 29 miljarder dollarn.

På valutamarknaden har euron stärkts till 1:394 mot dollarn jämfört med svensk stängning på tisdagen.

Yenen handlas strax under 76-strecket. Japans finansminister Jun Azumi varnade på onsdagen för att hans departement kommer att vidta "kraftfulla" åtgärder för att hindra spekulanter från att driva yenen för långt.

Kronan har under förmiddagen stärkts och handlas 3 öre starkare mot dollarn och drygt 1 öre mot euron, jämfört med svensk stängning på tisdagen.

Table

Innehåll från Foyen advokatfirmaAnnons

Så görs bättre upphandlingar inom teknikintensiva branscher

Christoffer Löfquist och Oscar Wackling, advokater och partner på Foyen Advokatfirma.
Christoffer Löfquist och Oscar Wackling, advokater och partner på Foyen Advokatfirma.

Ska en entreprenadupphandling bli bra krävs juridisk kompetens – redan från start. 

Foyen Advokatfirma arbetar med teknikintensiva branscher och engageras ofta i komplicerade projekt.

– Vi vet var både möjligheterna och fallgroparna finns, säger Christoffer Löfquist, advokat och partner på Foyen.

Sverige går mot en lågkonjunktur och en ekonomi som tappar fart. Det finns risk för att färre projekt kommer att upphandlas, marginalerna blir mindre samtidigt som fler entreprenörer och leverantörer kämpar om kontrakten.

Genom att tidigt i upphandlingsfasen ta in rätt juridisk kompetens kan både en beställare och en entreprenör få en bättre affär.

– Vi bistår hela tiden olika klienter i upphandlingar och vet hur de ska genomföras för att bli så bra som möjligt. Detta blir särskilt tydligt vid projekt som enskilda beställare kanske genomför mer sällan men som vi hanterar dagligen, säger Christoffer Löfquist. 

Foyen har unik kompetens

Foyens branschfokus spänner över ett stort antal teknikintensiva branscher inom entreprenad, energi, fastighet och miljö, både för privata och offentliga aktörer.

Projekten som Foyen deltar i sträcker sig från några miljoner till flera miljarder kronor.

– När man tar in oss får man inte bara en upphandlingsjurist eller entreprenadjurist utan en samarbetspartner som har djup förståelse för projekten och branschen, säger Oscar Wackling, advokat och partner på Foyen Advokatfirma.

– Foyen tillhandahåller kvalitativa, kostnadseffektiva och resultatinriktade lösningar på de frågor som våra klienter ställs inför, avslutar Oscar Wackling.

Läs mer om Foyen Advokatfirma här 

Om Foyen Advokatfirma
Sedan 1987 har vi levererat juridiska lösningar och en absolut spetskompetens inom rättsområdena för våra branscher. Foyen har kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö och är idag över 100 medarbetare. Vår omsättning har mer än fördubblats under den senaste tioårsperioden, från 90 miljoner kronor 2010 till över 210 miljoner 2022.

Läs mer på foyen.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Foyen advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera