1515
Annons

Europabörserna: Oregelbundet inför toppmötet

Europabörserna handlas i oregelbundet territorium på onsdagsförmiddagen, med störst fokus oundvikligen på EU-toppmötet idag varifrån nyheter om de europeiska ledarnas lösningar på eurozonskrisen så småningom väntas.

Än så länge vilar en osäkerhet över marknaderna, där handlarna inväntar mer information om bankrekapitalisering, räddningsfonden EFSF och storleken av den privata sektorns involvering i Grekland från mötetsdeltagarna.

"Tvivlen över om en varaktig och meningsfull lösning kan hittas kvarstår", sade en investerare till Dow Jones Newswires, medan en annan noterade att det är bristen på detaljer som kan få investerarna att bli besvikna idag.

På bolagsnivå lyfter Heineken med närmare 1 procent efter en delårsrapport som visade att intäkterna ökat något i det tredje kvartalet, samtidigt som bryggerijätten upprepade sina utsikter för helåret.

Också British American Tobacco kom med delårssiffror, och de visade en ökning i försäljningen under niomånadersperioden. British American Tobacco är fortsatt på rätt spår mot en god resultattillväxt för helåret var beskedet, och aktien ökar med 0,2 procent.

Merck stiger med närmare 5 procent efter att bolaget slagit analytikernas prognoser med sina siffror för det tredje kvartalet. Merck tillverkar cancerläkemedlet Erbitux.

PSA Peugeot Citroën sänker utsikterna för bildivisionen för helåret och anger en tilltagande prispress i Europa och förlorad produktion på grund av störningar i leveranserna av komponenter som orsaker. Utsikterna för de andra divisionerna upprepades. Aktien faller tillbaka med 0,8 procent.

Nokia stiger med 2,4 procent i Helsingfors efter att telekomjätten till slut presenterat två nya Windows Phone-modeller, och Telenor ökar 3,6 procent efter en höjning av sin organiska försäljningstillväxt för 2011.

I övrigt väntas Italiens premiärminister Silvio Berlusconi avgå som en del av en uppgörelse med sin koalitionspartner Umberto Bossi angående ekonomiska reformer. Bland annat kommer pensionsåldern i landet höjas till 67 år.


Nya toppchefen på McDonald's slutade – efter mindre än ett år

Förra sommaren började Mats Hörnell som ny Nordenchef på McDonald's, med höga och tydliga ambitioner om fördubblad försäljning till år 2025.

Nu har han slutat – efter mindre än ett år.

Mats Hörnell, fram till nyligen Nordenchef på McDonald's
Mats Hörnell, fram till nyligen Nordenchef på McDonald'sFoto:McDonald's

I juni 2021 intervjuade Di McDonald's då nya Norden-vd Mats Hörnell, som gick tillbaka till hamburgerkedjan efter åtta år som vd för kafékedjan Wayne's Coffee. Dessförinnan hade han olika chefsroller på McDonald's svenska huvudkontor.

”Vi ska fördubbla den så kallade systemekonomin på fem år mellan 2020 och 2025, bland annat ska omsättningen öka från 5,3 till 10,6 miljarder kronor i Sverige. Det ska ske genom både tillväxt i befintliga restauranger och nyöppningar”, sa han om sina ambitioner.

Men nu har han alltså slutat, vilket framgår av hans Linkedinprofil och inte som vid tillsättningen i något pressmeddelande från hamburgerkedjan.

På Di:s fråga om varför hänvisar Mats Hörnell till McDonald's, men säger sig ha ett nytt jobb på gång i november, efter sex månaders ”garden leave” (karantän) varav fyra månader återstår i början av juli. Vad detta nya jobb är kan han inte säga.

McDonald's presschef Henrik Nerell uppger i ett mejl till Di att Mats Hörnell slutade den 1 maj i år.

”Under Mats ledning har verksamheten utvecklats väl i linje med de mål som har satts upp och det går bra för McDonald’s, vi har medvind. För att accelerera utvecklingen ytterligare har Food Folks ägare och styrelse sett behov av ett nytt ledarskap vilket har inneburit att Mats har lämnat Food Folk”, skriver presschefen.

”Världen förändras” säger han om hur det går ihop att en ny chef anses behövas trots att målen har uppnåtts.

Rekrytering av ny vd pågår, och under tiden leds nordiska McDonald's av Ross Brinklow, ”som är nära knuten till ägaren och som varit en del av ledningsgruppen för Food Folk i flera år, vilket ger kontinuitet i verksamheten” enligt Henrik Nerell.

”Food Folk” syftar på McDonald's i Nordens ägarbolag Food Folk Nordic, som sedan 2017 driver McDonald's i Norden med licens från USA-bolaget. Food Folk Nordic ägs av den brittiska riskkapitalisten Guy Hands bolag Terra Firma.

Under 2021 ökade omsättningen för McDonald's i Sverige med 10 procent till 5,8 miljarder kronor, med ett oförändrat antal restauranger, 193 stycken. Rörelseresultatet kommuniceras inte på landsnivå.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?