1515

Räntor och valutor: Euron stärks

Amerikanska statspappersräntor steg marginellt efter den svenska marknadens stängning på måndagen. Euron stärktes samtidigt mot andra valutor med ett positivt börsklimat i New York

Amerikanska räntemarknadsaktörer intog en avvaktande hållning på måndagen inför veckans statspappersemissioner för totalt 99 miljarder dollar, EU:s andra toppmöte om skuldkrisen på onsdag och tung makrostatistik (bland annat en första beräkning av BNP för tredje kvartalet på torsdag).

Fedchefen i New York, William Dudley, fortsatte att tala på måndagskvällen, och i en frågestund efter ett anförande i Bronx att den amerikanska centralbanken inte har slut på ammunition; ytterligare stimulansåtgärder kan inkludera en förlängning av perioden med låg styrränta och att starta en ny runda med kvantitativa lättnader.

William Dudley sade också att Fed med sitt senaste beslut att reinvestera intäkter från förfallande bolån i portföljen i nya bostadspapper tydligt har signalerat att den är oroad över bolånespreadarna.

"Vi har helt klart indikerat vårt intresse att stödja husmarknaden" och att motverka att räntenivåerna "blir alltför förhöjda", sade han.

Tisdagens USA-agenda bjuder på S&P/Case Shillers husprisindex för augusti, klockan 15.00, FHFA:s husprisdata för samma månad och hushållens konfidensindikator för oktober, klockan 16.00.

Enligt Bloomberg News enkäter väntas S&P/CS-index visa att huspriserna i USA:s 20 största städer sjönk 3,50 procent i augusti jämfört med augusti 2010, FHFA-index väntas samtidigt visa en uppgång med 0,2 procent jämfört med i juli. Hushållens konfidensindikator väntas ha stigit till 46,0 i oktober från 45,4 i september.

Därtill rapporterar ICSC/Goldman Sachs samt Redbook om detaljhandelskedjornas försäljning förra veckan, och finansdepartementet ska sälja tvååriga statsobligationer för 35 miljarder dollar i kväll.

USA-räntorna vände åter svagt nedåt i den asiatiska tisdagshandeln, där marknaderna i övrigt utvecklade oregelbundet i fortsatt avvaktan inför onsdagens EU-möten.

Enligt ett internt EU-dokument som Bloomberg News tagit del av kan effektiviteten i den europeiska stödfonden utökas med två metoder, eller en kombination av båda, och metoderna kan implementeras snabbt. Men hur mycket hävstång (leverage) hävstången kan få kan bara bedömas efter diskussioner med investerare och ratinginstitut.

I EU-dokumentet betonas också det kvarstående gapet mellan olika EU-ledare som måste lösas tills de åter träffas i Bryssel på onsdagen, bland annat om omfattningen på den privata sektorns deltagande i ett andra stödpaket till Grekland.

Enligt Financial Times har EU till slut enats om att begära att privata investerare ska acceptera nedskrivningar på 60 procent. Frankrike, ECB och IMF var länge skeptiska men accepterar den tyska hållningen under förutsättning att det privata deltagandet är frivilligt.

Bankindustrigruppen IIF, Institute of International Finance, slår dock tillbaka mot EU, I ett pressmeddelande på måndagen skriver IIF-chefen Charles Dallara att det finns gränser för "vad som kan betraktas som frivilligt för investerarbasen och för bredare marknadsdeltagare".

"Varje approach som inte baseras på kooperativa diskussioner och som inkluderar ensidiga åtgärder skulle vara likvärdigt med default (betalningsinställelse)", skiver Charles Dallara.

De finansiella företag som företräds av IIF har föreslagit en nedskrivning av innehaven av grekisk statsskuld på 40 procent, enligt en icke namngiven källa som informerats i ärendet.

Tisdagens Europaagenda innehåller inga riktigt tunga statistikpunkter, marknadsaktörer kan därmed fortsätta att fokusera på möjliga rykten och utspel inför ondagens toppmöten samtidigt som man håller ögongen på inkommande bolagsrapporter för ytterligare vägledning om konjunkturläget/utsikterna.

På den svenska agendan riktas intresse mot Riksgäldens nya prognos om lånebehovet, som publiceras klockan 9.30. I den förra prognosen, i maj, såg Riksgälden ett överskott på 99 miljarder kronor i år och 68 miljarder 2012. Dessa prognoser baserades dock på betydligt ljusare konjunktur- och arbetslöshetsprognoser än vad som nu är konsensusbilden, och dessutom på ytterligare försäljningsintäkter för statliga företag.

Ekonomerna på Nordea skrev i en prognos på måndagen att de räknar med att Riksgälden kommer att skriva ner överskottsprognoserna med omkring 45 miljarder kronor i år och 25 miljarder kronor 2012.

"Det betyder att regeringens budget bör visa relativt stora överskott både 2011 och 2012", skrev Nordea-ekonomerna, som inte räknar med att prognossänkningarna kommer att leda till några förändringar i emissionerna av statsobligationer.

Klockan 9.30 publicerar SCB också PPI för september, enligt SME Direkts prognosenkät väntas PPI ha varit oförändrat jämfört med i augusti och stigit 0,5 procent jämfört med september 2010.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?