1515
Annons

Räntor och valutor: Uppåt för euron

Europeiska statspappersräntor vänder ned på tisdagsmorgonen efter en uppgång efter den svenska marknadens stängning på måndagen. Euron handlas samtidigt något högre mot andra valutor men utvecklingen på tisdagsmorgonen är oregelbunden.

De asiatiska marknaderna pendlade mellan oro och hopp i tisdagens handel och marknadens fokus var fortsatt riktat mot den europeiska krishanteringen inför onsdagens extra EU- toppmöte. Intresset gäller bland annat förhandlingarna med bankerna om hur stora nedskrivningar de ska acceptera på innehaven av grekiska statspapper.

Enligt Financial Times har EU enats om att begära att privata investerare ska acceptera nedskrivningar på 60 procent. Frankrike, ECB och IMF var länge skeptiska men accepterar den tyska hållningen under förutsättning att det privata deltagandet är frivilligt.

Bankindustrigruppen IIF, Institute of International Finance, slår dock tillbaka mot EU. I ett pressmeddelande på måndagen skriver IIF-chefen Charles Dallara att det finns gränser för "vad som kan betraktas som frivilligt för investerarbasen och för bredare marknadsdeltagare".

"Varje approach som inte baseras på kooperativa diskussioner och som inkluderar ensidiga åtgärder skulle vara likvärdigt med default (betalningsinställelse)", skriver Charles Dallara.

De finansiella företag som företräds av IIF har föreslagit en nedskrivning av innehaven av grekisk statsskuld på 40 procent, enligt en icke namngiven källa som informerats i ärendet.

Tisdagens Europaagenda innehåller inga riktigt tunga statistikpunkter, marknadsaktörer kan därmed fortsätta att fokusera på möjliga rykten och utspel inför ondagens toppmöten samtidigt som man håller ögonen på inkommande bolagsrapporter för ytterligare vägledning om konjunkturläget/utsikterna.

Inkommande information på tisdagsmorgonen visade på en liten ljusglimt vad gäller hushållens sentiment, enligt mätningar från både Tyskland och Frankrike har hushållens bedömning om ekonomin stigit oväntat den senaste månaden.

Svenska statsobligationsräntor öppnar tisdagens handel på något högre nivåer jämfört med måndagens stängning. Kronan handlas samtidigt marginellt svagare mot euron.

På den svenska agendan riktas intresse mot Riksgäldens nya prognos om lånebehovet, som publiceras klockan 9.30. I den förra prognosen, i maj, såg Riksgälden ett överskott på 99 miljarder kronor i år och 68 miljarder 2012. Dessa prognoser baserades dock på betydligt ljusare konjunktur- och arbetslöshetsprognoser än vad som nu är konsensusbilden, och dessutom på ytterligare försäljningsintäkter för statliga företag.

Bankekonomer räknar med lägre överskott i de nya prognoserna, men emissionsvolymerna väntas förbli låga.

Klockan 9.30 publicerar SCB också PPI för september, enligt SME Direkts prognosenkät väntas PPI ha varit oförändrat jämfört med i augusti och stigit 0,5 procent jämfört med september 2010.

Tisdagens USA-agenda bjuder på S&P/Case Shillers husprisindex för augusti, klockan 15.00, FHFA:s husprisdata för samma månad och hushållens konfidensindikator för oktober, klockan 16.00.

Enligt Bloomberg News enkäter väntas S&P/CS-index visa att huspriserna i USA:s 20 största städer sjönk 3,50 procent i augusti jämfört med augusti 2010, FHFA-index väntas samtidigt visa en uppgång med 0,2 procent jämfört med i juli. Hushållens konfidensindikator väntas ha stigit till 46,0 i oktober från 45,4 i september.

Därtill rapporterar ICSC/Goldman Sachs samt Redbook om detaljhandelskedjornas försäljning förra veckan, och finansdepartementet ska sälja tvååriga statsobligationer för 35 miljarder dollar i kväll.

Table

Innehåll från Advokatfirman MORE EvenderAnnons

Bristande finansiell regelefterlevnad kan bli mycket kostsam

Det blir allt svårare för företag att säkra sin finansiella regelefterlevnad med de snabba förändringar som sker i en alltmer komplex regulatorisk miljö. Det gör att det har blivit allt viktigare att välja en juridisk partner som har spetskompetens inom området när du exempelvis ska säkra din löpande verksamhet, lansera nya produkter eller är intresserad av företagsförvärv inom finanssektorn.

– Den snabba utvecklingen har gjort att det är betydligt mer riskfyllt att driva företag inom den finansiella sektorn idag och mycket svårare för företag att ensamt säkra sin regelefterlevnad, menar Martin Orehag, advokat och delägare på MORE Evander. 

Det har under de senaste åren varit en otroligt snabb utveckling av det finansiella regelverk som företag inom den finansiella sektorn måste följa, där de nya reglerna tas fram på EU-nivå. Att inte följa regelverket kan leda till bland annat varning och mycket kännbara böter, och i sista hand att de tillstånd som företag har hos Finansinspektionen dras tillbaka.

– Ofta leder tillsynsprocesser av Finansinspektionen även till en stor negativ medial påverkan. Därför är det viktigt att få juridisk experthjälp i de här frågorna så att man gör rätt från början och undviker dyra misstag, berättar Martin Orehag. 

Stor fokus på den finansiella sektorn

Advokatbyrån MORE Evander hjälper idag bland annat värdepappersbolag, fondbolag, betalinstitut och finansiella institut med både enstaka projekt eller löpande compliance- och riskuppdrag. Byrån bistår också med juridisk expertis och projektledning vid ansökningsprocesser och företagsförvärv. MORE Evander har under de senaste åren haft ett stort fokus på IT och den finansiella sektorn och byggt upp en spetskompetens inom dessa sektorer. 

– Vi har lång erfarenhet av att arbeta med både IT och regelefterlevnadsfrågor inom finanssektorn. Därför ligger vi idag i framkant inom området och förstår den snabba digitala utveckling och den verklighet som många av våra kunder verkar i. Det är en förutsättning för att vi ska kunna hjälpa våra klienter med kvalitativ expertis kring de alltmer komplexa frågeställningar som dyker upp.  

Som en relativt liten advokatbyrå, med 11 anställda, har MORE Evander alla fördelar en liten byrå kan ha när det gäller att bygga upp ett nära, personligt kundsamarbete. Samtidigt har byrån, tack vare sitt medlemskap i ADVOC, tillgång till global expertis från mer än 5 500 jurister och de advokatbyråer de arbetar för och kan stötta sina kunder både i Sverige och internationellt. Med ett nära kundfokus blir också digitaliseringsutvecklingen på den egna byrån en allt viktigare fråga.  

– Vi behöver verkligen inom advokatbranschen göra det enklare för våra klienter och komplettera våra traditionella konsulterbjudanden med digitala. Vi håller just nu på att ta fram olika digitala lösningar och först ut så sjösätter vi en digital avtalsplattform som bygger på det juridiska hantverket och de frågor vi stöter på. En lösning som vi tycker har saknats på marknaden och som många av våra klienter har efterfrågat, avslutar Martin Orehag.

Om MORE Evander 

MORE Evander är mer än bara en advokatbyrå. Kombinationen av den branschkunskap – särskilt inom IT och finansmarknaden - och vår juridiska kunskap gör oss till en juridisk och affärsmässig partner. Med syftet att bygga långsiktiga relationer kan vi förstå klienters verksamhet och visioner, vilket tillsammans med vår erfarenhet och internationella anknytning ger våra klienter den bästa rådgivningen. 

Läs mer här!   

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman MORE Evender och ej en artikel av Dagens industri

Lägenhet om 18 år – så mycket måste du spara

Familjer som kan spara barnbidraget under 18 år har i bästa fall fått ihop till kontantinsatsen till en enrummare.

Men i flera större städer räcker inte sparkapitalet till om bostadspriserna stiger med 4,5 procent om året.

Foto:TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera