Annons

Börsen: Terminer pekar på nedgång

Investerarna i Stockholm har ett flertal tunga bolagsrapporter att hantera på tisdagen, samtidigt som en viss vaksamhet mot nyhetsflödet i övriga Europa måste hållas inför onsdagens toppmöte. Terminerna för de ledande europeiska indexen låg på minus inför börsöppning.

Omkring klockan 8.35 var decemberterminen för Euro Stoxx 50 ned 0,5 procent. Parisbörsens CAC 40-termin backade likaledes 0,5 procent och terminen för Londonbörsens FTSE 100 var 0,4 procent lägre. I Frankfurt var DAX-terminen ned 0,5 procent.

Även om informationsflödet från Europa, inför onsdagens uppföljande toppmöte där beslut om åtgärder för att hantera euroområdets skuldkris utlovats, kan väntas ligga i bakgrunden för den svenska tisdagsbörsen, ligger dock ett antal viktiga bolagsrapporter högst på bordet.

Volvo levererade ett resultat före skatt för det tredje kvartalet som blev 6 procent sämre än väntat enligt SME Direkts snittestimat, men med en högre nettoomsättning än analytikerna räknat med. Bolaget sänkte sin prognos för lastbilsmarknaden i Nordamerika under 2011, medan prognosen för Europa lades i det tidigare övre prognosintervallet. Även prognosen för tillväxten på marknaden för anläggningsmaskiner i år drogs ned. För 2012 spår Volvo tillväxt på den nordamerikanska lastbilsmarknaden, medan marknaderna i Europa och Brasilien väntas minska. Den globala marknaden för anläggningsmaskiner kan väntas växa med 5-15 procent enligt Volvos beräkningar.

Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med efter rapporten tror att Volvo-aktien kan reagera positivt på sin kvartalsrapport, trots måndagens kursuppgång. Siffrorna för tredje kvartalet var något lägre än väntat, men de hamnar i skuggan av bolagets positiva utsikter.

"Utsikterna är väldigt, väldigt positiva. De räknar med tillväxt för såväl lastvagnar och anläggningsmaskiner nästa år, vilket inte låg i allas förväntningar", säger en analytiker.

Swedbank presterade ett rörelseresultat som var 11 procent bättre än väntat för det tredje kvartalet, enligt SME Direkts analytikerenkät. Såväl ränte- som provisionsnettot blev något högre än analytikerna räknat med. Bankens ambition är att kostnaderna under 2012 ska bli lägre än under 2011.

Tieto slog till med ett resultat före skatt som var 37 procent bättre än väntat i det tredje kvartalet, och upprepade sina liggande prognoser för helåret 2011.

Även SCA levererade ett kvartalsresultat som var starkare än väntat. Bolaget överraskade med att rivstarta ett effektiviseringsprogram med sparmål på 700 miljoner kronor, för vilket oväntade omstruktureringskostnader på 350 miljoner kronor togs i tredje kvartalet.

Lindab stack ut med ett svagt kvartalsresultat, 34 procent sämre än väntat före skatt. Bolaget noterade en lägre tillväxt, främst på grund av en mattare utveckling i Norden, under perioden.

Onsdagens kommande rapporter inkluderar Autoliv klockan 11.30 och Boliden klockan 12.00, och därtill ett antal rapporter från börsens mindre bolag.

På statistikagendan finns SCB:s PPI-rapport för september och en snabbindikator på konjunkturen andra halvåret klockan 9.30. I riksdagen debatteras den ekonomiska situationen i euroområdet, med deltagande av finansminister Anders Borg, start klockan 13.00.

USA-flödet under eftermiddagen är tätt med ICSC veckoindex för detaljhandelsförsäljningen klockan 13.45, följt av Redbooks veckoindex på samma tema klockan 14.55.

S&P/CS husprisindex för augusti släpps klockan 15.00, och FHFA:s husprisindex för augusti klockan 16.00.

Hushållens konfidensindikator för oktober kommer klockan 16.00.

Innehåll från MyntAnnons

Löser kvittokrånglet med helhetstjänst – ”Särskilt viktigt i besparingstider”

Spårlöst försvunna kvitton, oklara köp på företagskortet och utlägg som ligger och dammar är en administrativ mardröm på många företag. Genom en heltäckande företagslösning vill det svenska fintechbolaget röja upp i oredan.

Nyfiken på Mynt? Besök mynt.com för mer information.

Hos dagens företagare finns en förväntan kring hur saker ska fungera – och vad man egentligen ska lägga sin tid på. Manuell administration, pappersarbete och krångliga verktyg är några saker som borde tillhöra historien. Det som efterfrågas är istället enkla verktyg som ger kontroll och som hjälper företaget att lyckas, menar Baltsar Sahlin som är VD och grundare av fintechbolaget Mynt.

Bolagets helhetslösning innefattar ett SaaS-verktyg (​​Software-as-a-service, eller mjukvara som en tjänst) för administration och analys, en mobilapp för användaren och fysiska eller virtuella företagskort. När en medarbetare har betalat med sitt personliga kort, som även kan ha en individuell köpgräns, skickas kvittot automatiskt till bokföringssystemet.

– Det är tidskrävande att jaga kvitton och hantera utlägg. Många anställda vill heller inte ligga ute med pengar för företaget. Dels tar det ofta ett tag innan de får tillbaka den summa de har lagt ut, och dels finns det en risk att kvittona försvinner eller förstörs, säger Baltsar Sahlin.

Integrationer och ekonomisk översikt

Kortanvändaren gör ett köp och fotar kvittot direkt i mobilen. På så sätt försvinner krångliga utläggsrapporter och processen blir istället gjord på ett effektivt sätt.

Verktyget innefattar direktintegrationer med flera av marknadens ledande bokföringssystem. Integrationen med bokföringssystemet gör kvitto- och utläggshantering enkel för användaren, och ger full ekonomisk översikt i realtid.

– Man kan i realtid se hur mycket pengar som går åt till exempelvis resor och luncher. Det betyder att man får bra koll på hur mycket man spenderar varje månad – vilket är särskilt viktigt i besparingstider, säger Baltsar Sahlin.

Nyfiken på Mynt? Besök mynt.com för mer information.

Mer från Mynt

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mynt och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera