1515
Annons

USA-börser: Uppåt på Wall Street

De amerikanska börsindexen letade sig uppåt under måndagens inledande handelstimma. En stark rapport från Caterpillar fick bolagets aktie att lyfta.

"Företagen tjänar pengar vilket tyder på att ekonomin växer. Om några av riskerna relaterat till EU lättar, finns det ytterligare rum för marknaden att leta sig högre", sade seniorstrategen Alan Gayle till Bloomberg News.

Dow Jones var upp 0,6 procent till noteringen 11.881, efter en timmas handel. Nasdaq Composite steg 1,2 procent till 2.670. Det bredare S&P 500 tickade upp 0,8 procent till 1.248.

Omsättningen var 155 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 357 miljoner på Nasdaq.

I brist på amerikanska ekonomiska indikatorer på måndagen fokuserar investerarna på den fortsatta debatten i Europa om verktygen för att neutralisera euroområdets skuldkris, och värdera möjligheterna till beslut om konkreta åtgärder på onsdag då Europas politiska toppskikt åter samlas.

Positiv statistik från Asien i form av ett industriellt inköpschefsindex från Kina som lade sig på 51,1 i oktober, från reviderade 49,9 för september, och en japansk export som ökade med 2,4 procent i september jämfört med motsvarande period året innan gav på marginalen stöd åt börsindexen.

De positiva tecknen rörande den ekonomiska utvecklingen i Asien hjälpte till att lyfta råvarubolaget Freeport-McMoran Copper & Gold som steg 6,2 procent.

Caterpillar avancerade 4,7 procent sedan bolagets resultat överträffat förväntningarna och bolaget höjt helårsprognosen. I samband med rapporten sade bolagets vd att osäkerheten i världen inte märks av i verksamheten.

Vägtransportbolaget Landstar steg 2,2 procent sedan bolagets rapport överlag varit något starkare än förväntat.

Konsumentvarubolaget Kimberly-Clark backade 4,8 procent efter att resultatet kommit in i linje med förväntningarna, medan prognosen för 2011 års intäktstillväxt justerades ned.

RightNow Technologies rusade 19,2 procent sedan Oracle kommit överens om köp av bolaget. Oracle steg 1,0 procent.

På räntemarknaden tickade räntan på den amerikanska tioåringen 1 punkt till 2,23 procent.

På onsdagen bjuder makroagendan, utöver EU-toppmötet, på USA-statistik i form av orderingången för varaktiga varor och försäljningen av nya hem i september.

Torsdagen bjuder på den veckovisa statistiken över nyanmälda arbetslösa i USA samt det första estimatet av den amerikanska BNP-utvecklingen under det tredje kvartalet.


Flerårig tillväxt med perenner: ”Ett pussel där inget får gå fel”

LACKALÄNGA. Den här tiden på året arbetar över 20 personer med att odla perenner på Lackalänga trädgård. Men under lågsäsong finns bara familjen på plats. 

”Att få till en kontinuitet under en så utpräglad säsongsverksamhet blir allt tuffare i takt med att vi växer”, säger Lena Holgersson, grundare av gasellföretaget.

På våren och sommaren planteras det för fullt hos Lackalänga Trägård som drivs av Lena och Mats Holgersson.
På våren och sommaren planteras det för fullt hos Lackalänga Trägård som drivs av Lena och Mats Holgersson.Foto:Lars Jansson
Foto:Lars Jansson

Trädgården i den skånska byn Lackalänga, utanför Lund, är organiserad i ett rutnätsmönster. Mellan gångar och häckar finns 40 stycken ”bäddar”, alla med sin specifika uppsättning av växter, uppradade i små krukor. Mångfalden med olika perenner, ormbunkar, prydnadsgräs, rabarber och andra växter ger trädgårdens två hektar en iögonfallande prakt. Men det gör samtidigt verksamheten utmanande. 

”När vi på hösten planerar vad vi ska odla nästa år har vi inte sålt en enda växt. Man kan därför säga att vi sedan planterar allt på spekulation. Men efter många år vet vi ganska väl vad som kommer att sälja och det brukar bli bra till slut”, säger Lena Holgersson som arbetar mycket med just planeringen av de 450 olika sorters växter som odlas här under ett år. 

”En annan utmaning med så många sorter är att varje växt ska ha exakt rätt mängd vatten och att vissa ska ha mer skugga än andra. Det blir ett pussel där inget får gå fel”, lägger Mats Holgersson till. 

De träffades på en trädgårdsskola i början av 1990-talet. När ett gammalt trädgårdsmästeri blev till salu i deras hemby behövde de ingen betänketid. De flyttade dit och startade sitt företag där Lena Holgersson i flera år arbetade helt själv. Sedan 2010 arbetar även hennes man på heltid i familjebolaget som numera också har fått förstärkning av deras son, Emil Holgersson. 

Redan från början var planen att fokusera på perenner, alltså växter som kommer tillbaka efter vinterns vila, år efter år. Perenner passar därför utmärkt i parker eller på andra offentliga platser som skolgårdar och lekplatser. Den största kundgruppen för Lackalänga Trädgård är större plantskolor som säljer hela uppsättningar till, framför allt, kommuner, men som behöver komplettera sina träd och buskar med perenner. Två andra kundgrupper är trädgårdsanläggare samt ett antal utvalda trädgårdsbutiker. 

Efter många år med stadig, fast lugn, tillväxttakt har familjebolagets omsättning exploderat de senaste två åren och gjorde Lackalänga Trädgård till ett Gasellföretag ifjol. 

”Det har varit några galna år. Mest förklaras tillväxten av pandemin förstås som verkligen ökat trädgårdsintresset. Vi hade precis ökat vår odlingsyta och var förberedda när pandemin började”, säger Emil Holgersson som även förklarar tillväxten av att flera andra perennodlare lagt ned sin verksamhet vilket skapat en lucka på marknaden för de som finns kvar. 

”Där har vi också haft tur kan man säga. Men det viktigaste är ändå att kunna leverera fina växter, annars kommer inte kunderna tillbaka.”

Emil och Mats Hoglersson. Lackalänga trädgård.
Emil och Mats Hoglersson. Lackalänga trädgård.Foto:Lars Jansson

Perennerna planteras under våren och sommaren så under den här tiden på året råder det högtryck på Lackalänga Trädgård. I maj arbetade 23 personer här vilket var nytt rekord. Men under vintern är det bara familjen samt en heltidsanställd som finns på plats. 

”Säsongsberoendet gör att det blir svårt att bygga en fungerande organisation med kontinuitet. I princip börjar vi om från noll varje år”, säger Mats Holgersson och berättar att de letar personal på de skånska trädgårdsskolorna. 

”Vi vill hjälpa svenska ungdomar till arbete. Men vi tittar nu även på att ta in utländsk säsongspersonal, som många andra trädgårdsodlare redan gör. I våras hade vi ett gäng ukrainska krigsflyktingar här. Det var väldigt lyckat men de åkte nyligen tillbaka.”

En lastbil backar in på utställningsområdet för att hämta dagens leveranser av perenner. Mats Holgersson berättar att efterfrågan är stark även i år. Trädgårdsintresset verkar ha hållit i sig efter pandemin och kommunerna fortsätter att satsa på parker. 

”Vi skulle kunna utöka vår areal ännu mer men vi vill inte bli för stora eftersom det är så svårt att bygga en organisation”, säger han och lägger till. 

”Fast det är klart, vi har många gånger sagt att vi ska dra i bromsen. Det verkar lättare sagt än gjort.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?