De amerikanska börsindexen letade sig uppåt på måndagen. Råvaror, teknologiaktier och finansbolag var vinnare och Caterpillar lyfte på stark rapport.
Nyhetsbyrån Direkt
Text
Dow Jones stängde upp 0,9 procent, S&P 500 ökade 1,3 procent, medan Nasdaq Composite steg 2,4 procent.
Positiv statistik från Asien i form av ett industriellt inköpschefsindex från Kina som lade sig på 51,1 i oktober, från reviderade 49,9 för september, och en japansk export som ökade med 2,4 procent i september jämfört med motsvarande period året innan gav på marginalen stöd åt börsindexen.
Statistiken hjälpte till att lyfta råvarubolaget Freeport-McMoran Copper & Gold 8,1 procent.
Caterpillar avancerade 5,0 procent på starkare rapport än väntat i kombination med höjd helårsprognos. Kimberly-Clark backade däremot 4,6 procent efter att bolaget rapporterat.
Adolor, Healthspring och Rightnow rusade hela 143,2, 33,7 respektive 19,4 procent sedan det lagts bud på bolagen.
Inom finanssektorn var JP Morgan upp 3,4 procent och Bank of America steg 4,0 procent.
Ericsson stängde 48 öre lägre i New York, jämfört med måndagens stängningskurs på Stockholmsbörsen.
Nyhetsbyrån Direkt
Argentinas nya finansminister försöker lugna orolig marknad
Tillträdet av den vänsterinriktade ekonomen Silvina Batakis som ny finansminister i Argentina har skakat aktiemarknaden och fått peson på fall. Men i ett första uttalande säger hon att hon kommer stå fast vid de åtstramningar som ligger till grund för Argentinas avtal med den Internationella valutafonden IMF.
Anders Davidson
Text
Argentinas nya finansminister Silvina Batakis, bakom presidenten Alberto Fernandez.Foto:Natacha Pisarenko
Efter att den tidigare, relativt liberale, finansministern Martín Guzmán plötsligt avgick i helgen befarade många att den vänsterinriktade vicepresidenten Cristina Kirchner skulle ta över taktpinnen inom den ekonomiska politiken och genomföra en mer expansiv ekonomisk politik.
Cristina Kirchner har länge kritiserat Martín Guzmán och det avtal med IMF som han förhandlade fram tidigare i år. Argentina har där förbundit sig att banta det primära budgetunderskottet från 2,5 procent i år till 0,9 procent 2024.
Men när Silvina Batakis, som anses stå nära Cristina Kirchner, svors in som ny finansminister sa hon något överraskande att hon kommer stå fast vid IMF-avtalet.
”Jag tror på balans i de offentliga finanserna och jag anser att vi måste gå i den riktningen”, sa hon.
Osäkerheten är nu stor bland bedömare om vad bytet av finansminister i Argentina kommer att leda till. Peson rasade på måndagen med över 8 procent på den fria, inofficiella valutamarknaden och försvagningen av valutan väntas spä på inflationstakten som redan ligger på 60 procent i årstakt.
Kurserna på börsen i Buenos Aires föll samtidigt med 1 procent, men genom valutans ras blev nedgången räknat i dollar över 10 procent. Även kurserna för statsobligationer noterade i pesos sjönk i samma utsträckning.
Cristina Kirchner har tidigare motsatt sig de åtstramningar i statsbudgeten som IMF-avtalet för med sig. Hon vill se en mer expansiv ekonomisk politik som skulle gynna familjer med begränsade inkomster, vilka i huvudsak tillhör hennes väljargrupper.
”Det finns ett demokratiskt missnöje hos befolkningen på grund av att folk inte har tillräckligt med pengar och inte får det att gå ihop”, sa hon nyligen.
Omkring 40 procent av argentinarna beräknas leva under fattigdomsgränsen.
”Utnämningen av Batakis verkar innebära att maktbalansen har skiftat till den kirchneristiska sidan och vi bör räkna med en mer expansiv finanspolitik och potentiellt en omförhandling av IMF-programmet”, kommenterar ekonomer på JP Morgan enligt nyhetsbyrån Bloomberg.
Ekonomen William Jackson på Capital Economics skriver att IMF-avtalet ”ser ut att vara på väg att spåra ur tidigare än vad vi väntade oss. En statlig betalningsinställelse börjar se alltmer sannolik ut”.
Men enligt den normalt välinformerade politiksajten LPO i Buenos Aires finns det nu en ökad insikt inom Kirchnerlägret att man måste bromsa den ekonomiska tillväxten för att hejda inflationen.
Ekonomen Eduardio Crespo förespråkar en ”civiliserad lågkonjunktur” som botemedel.
”Det andra alternativet är en devalvering som inte löser någonting och som kan få allt att kollapsa”, säger en ekonom som uppges vara rådgivare till vicepresidenten.
Marcos Buscaglia, Latinamerikaexpert på finansfirman Alberdei Partners är delvis inne på samma linje:
”Vi tror att hon kommer att skärpa valutakontrollen och samtidigt troligen tygla de offentliga utgifterna”, säger han till Bloomberg.