1515
Annons

USA-börser: Banker leder uppgång

Bankerna leder Wall Street uppåt på en måndag som också kantats av en rad förvärvsnyheter. Även från USA riktas blickarna mot det kommande europeiska toppmötet på onsdag. Förhoppningarna ligger på konkreta lösningar på skuldkrisen som drabbat ett flertal länder på kontinenten.

Dow Jones index var klockan 19.04 upp med 0,7 procent till 11.895. På den bredare marknaden ökade S&P 500-index med 1,1 procent till 1.251 medan Nasdaq Composite-index ökade med 2,1 procent till 2.693.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 1 punkt till 2,22 procent samtidigt som trettioårsräntan backade 1 punkt till 3,25 procent.

De konkreta beskeden saknades när helgens toppmöten om den europeiska skuldkrisen avslutats. Men mycket tyder på att de europeiska ledarna kan komma att leverera mer konkreta lösningar på skuldproblemen efter onsdagens toppmöte. Ledarna väntas fatta beslut om att tvinga fram en bankrekapitalisering om 108 miljarder euro under de kommande sex till nio månaderna, rapporterade Financial Times i helgen. Det är ett högre belopp än de 80 miljarder euro som EBA, den europeiska bankmyndigheten, tidigare har räknat med behövs.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy sade sig igår vara nöjda med framstegen som gjordes under helgens toppmöte, och att man kommer att rapportera framsteg på onsdagens toppmöte.

"Aktiemarknaderna har prisat in ett väldigt negativt scenario så även ett mediokert resultat, som undviker en rörig konkurs för Grekland, bör vara tillräckligt för att utlösa ett ihållande börsrally", kommenterade strateger vid Lloyds Bank i London läget.

Vidare inkom inköpschefsdata från Kina som lättade på oron för en hård landning för landets ekonomi. Kinas inköpschefsindex steg till 51,1 i oktober jämfört med 49,9 i september.

Den amerikanska kalendern däremot gapar tom på måndagen, vilket i än större grad skiftat fokus till andra sidan Atlanten.

På DJIA avancerar banker. Bland dessa är JPMorgan upp 2,5 procent. Likaså är finanssektorn stark på S&P.

Caterpillar, som konkurrerar med Volvo på området för anläggningsmaskiner, sticker ut som en av de största vinnarna på DJ. Bolaget redovisade före öppning ett resultat som steg med 44 procent, samt rekordstora intäkter.

Caterpillar höjde även sina prognoser och spår nu att intäkterna kommer att uppgå till 58 miljarder dollar för helåret 2011. Den tidigare prognosen var intäkter om 56-58 miljarder dollar. Även prognosen för vinst per aktie exklusive engångsposter justeras upp till 7,25 dollar per aktie. Den tidigare prognosen var en justerad vinst om 6,75-7,25 dollar per aktie.

Caterpillars preliminära försäljningsprognos för 2012 innebär en omsättningstillväxt på 10-20 procent, jämfört med 2011 då försäljningen väntas bli 58 miljarder dollar. Aktien stiger med 5,7 procent.

Kimberly-Clark, en konkurrent till SCA, redovisade idag ett resultat per aktie som tangerade förväntningarna samtidigt som försäljningen blev något bättre än väntat.

Men bolaget sänker sin prognos för helåret 2011 till ett justerat resultat inom intervallet 4,80 till 4,90 dollar per aktie. Guidningen låg tidigare inom intervallet 4,80-5,05 dollar. Försäljningen väntas växa med 4 till 6 procent, där tidigare prognos låg vid 5 till 7 procent. Aktien backar 5,2 procent, och bolaget drar ned sig konkurrenterna Procter & Gamble samt Colgate-Palmolive i fallet.

Programvaruföretaget Oracle lägger bud på Nasdaq-noterade Right Now Technologies på 43,00 dollar per aktie eller totalt 1,5 miljarder dollar. Det är ett bud som enhälligt rekommenderas av Right Nows styrelse.

Affären väntas stänga sent 2011 eller tidigt 2012. Oracle stiger 1,6 procent, medan Right Now rusar 19,2 procent.

Internetfilmbolaget Netflix bekräftade på måndagen att bolaget kommer lansera verksamhet i Storbritannien och Irland tidigt nästa år. Bolaget presenterar sin delårsrapport efter stängning ikväll. Aktien är ned 0,7 procent inför rapporten.

Efter klockan 22 kommer också Texas Instruments och Amgen med delårsrapporter. Texas ökar med 3,4 procent, medan Amgen stiger med måttligare 0,1 procent inför rapporterna.


Innehåll från FortumAnnons

Energisystemet som gör det möjligt att nå netto noll-utsläpp

Sverige har ett ambitiöst klimatmål om netto noll-utsläpp av växthusgaser till 2045. Till skillnad från många andra länder har Sverige sedan länge haft ett i princip fossilfritt energisystem. Vad är då utmaningen?

På bara några decennier behövs en fördubbling av elproduktion för att klara omställningen av transportsektorn och industrin. Elen behövs dels för direkt elektrifiering, dels för att tillverka fossilfri vätgas som i sin tur ersätter de fossila bränslen som idag används som bränsle och råvaror i industrin och av transportsektorn. Sveriges snabba utbyggnad av kärnkraften och vattenkraften på 1970-talet gjorde att vi på två decennier kunde ersätta oljan och kolet i energiproduktionen. För att göra samma sak inom industri och transport behöver vi göra om detta fast i dubbel skala, menar Anton Steen, ansvarig för samhällskontakter i Sverige på Fortum.

Att få tillräckligt med el på plats där och när den behövs är en utmaning som handlar både om hur energisystemet fungerar teknisk och om hur dessa stora investeringar ska finansieras.

– Det räcker inte med höga mål, utan vi behöver även se över hur marknaden är utformad och behöver prata mer om hur vi åstadkommer ett balanserat energisystem som klarar av att driva det stora omställningsarbete vi har framför oss, säger Anton Steen och fortsätter:

– Mer vindkraft, mer kärnkraft och mer vattenkraft – alla behövs när Sverige ställer om. Som energiföretag har vi en viktig roll att spela i detta, men uppgiften – att klara klimatmålen - är något vi gör gemensamt. Men förutsättningarna behöver finnas på plats. 

Ökande obalanser behöver tas på allvar

Det talas allt oftare om betydelsen av balansen mellan den el som används och hur mycket el som produceras. Elsystemet är ett av de mest komplicerade system Fortum har och att marginalerna i systemet har krympt och fortsätter att krympa är varningssignaler som bolaget bör ta på stort allvar.

– Vi saknar både i dag och för många år framåt tillräcklig överföringskapacitet, så södra Sveriges utmaningar behöver mötas med mer planerbar kraft som kan leverera effekt på plats, säger Anton. 

Energisystemet är mer än antalet producerade kilowattimmar

I energisystemet behöver det hela tiden, dygnet runt och året runt, vara balans mellan hur mycket som används och hur mycket som produceras. Det behöver också klara av att leverera den effekt som behövs dit och när den behövs. 

För samhället är en bra balans mellan den planerbara kärnkraften, den flexibla vattenkraften och den väderberoende produktion helt avgörande eftersom det avgör hur väl energisystemet fungerar rent tekniskt.

– Ett välbalanserat och fungerade energisystem är sammantaget även mer kostnadseffektivt, men utan att vi tar hjälp av alla fossilfria kraftslag kommer omställningen av industri- och transportsektorerna bli mycket svår, säger Anton Steen. 

”Vi behöver öppna upp energimarknaden”

Den svenska elmarknaden är i stort behov av fortsatta reformer – både för att göra det möjligt att investera i alla fossilfria kraftslag och för att göra det intressant. Kommande kvartssekel behövs enorma investeringar: i vindkraft, i vattenkraft och i kärnkraft. Det behövs även investeringar i nät och energilager, menar Anton Steen.

– Det behövs också en marknadsmodell som gör Sveriges energisystem attraktivt att investera i. Att bygga ett energisystem som kan driva omställningen till netto noll-utsläpp och göra det på ett samhällsekonomiskt bra sätt handlar inte om en utan många olika åtgärder där alla behövs.   

Läs mer om den hållbara omställningen här  

Om Fortum
Fortum är ett ledande energi­bolag som utvecklar och erbjuder sina kunder lösningar inom el, värme, kyla, återvinning och avfalls­han­tering. Bolaget tillhan­da­håller också tjänster för andra företag i energi­bran­schen och arbetar för att driva förändringen mot en renare värld. Här kan du läsa mer om oss. 

Mer från Fortum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?