USA-börser: Banker leder uppgång

Bankerna leder Wall Street uppåt på en måndag som också kantats av en rad förvärvsnyheter. Även från USA riktas blickarna mot det kommande europeiska toppmötet på onsdag. Förhoppningarna ligger på konkreta lösningar på skuldkrisen som drabbat ett flertal länder på kontinenten.

Dow Jones index var klockan 19.04 upp med 0,7 procent till 11.895. På den bredare marknaden ökade S&P 500-index med 1,1 procent till 1.251 medan Nasdaq Composite-index ökade med 2,1 procent till 2.693.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 1 punkt till 2,22 procent samtidigt som trettioårsräntan backade 1 punkt till 3,25 procent.

De konkreta beskeden saknades när helgens toppmöten om den europeiska skuldkrisen avslutats. Men mycket tyder på att de europeiska ledarna kan komma att leverera mer konkreta lösningar på skuldproblemen efter onsdagens toppmöte. Ledarna väntas fatta beslut om att tvinga fram en bankrekapitalisering om 108 miljarder euro under de kommande sex till nio månaderna, rapporterade Financial Times i helgen. Det är ett högre belopp än de 80 miljarder euro som EBA, den europeiska bankmyndigheten, tidigare har räknat med behövs.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy sade sig igår vara nöjda med framstegen som gjordes under helgens toppmöte, och att man kommer att rapportera framsteg på onsdagens toppmöte.

"Aktiemarknaderna har prisat in ett väldigt negativt scenario så även ett mediokert resultat, som undviker en rörig konkurs för Grekland, bör vara tillräckligt för att utlösa ett ihållande börsrally", kommenterade strateger vid Lloyds Bank i London läget.

Vidare inkom inköpschefsdata från Kina som lättade på oron för en hård landning för landets ekonomi. Kinas inköpschefsindex steg till 51,1 i oktober jämfört med 49,9 i september.

Den amerikanska kalendern däremot gapar tom på måndagen, vilket i än större grad skiftat fokus till andra sidan Atlanten.

På DJIA avancerar banker. Bland dessa är JPMorgan upp 2,5 procent. Likaså är finanssektorn stark på S&P.

Caterpillar, som konkurrerar med Volvo på området för anläggningsmaskiner, sticker ut som en av de största vinnarna på DJ. Bolaget redovisade före öppning ett resultat som steg med 44 procent, samt rekordstora intäkter.

Caterpillar höjde även sina prognoser och spår nu att intäkterna kommer att uppgå till 58 miljarder dollar för helåret 2011. Den tidigare prognosen var intäkter om 56-58 miljarder dollar. Även prognosen för vinst per aktie exklusive engångsposter justeras upp till 7,25 dollar per aktie. Den tidigare prognosen var en justerad vinst om 6,75-7,25 dollar per aktie.

Caterpillars preliminära försäljningsprognos för 2012 innebär en omsättningstillväxt på 10-20 procent, jämfört med 2011 då försäljningen väntas bli 58 miljarder dollar. Aktien stiger med 5,7 procent.

Kimberly-Clark, en konkurrent till SCA, redovisade idag ett resultat per aktie som tangerade förväntningarna samtidigt som försäljningen blev något bättre än väntat.

Men bolaget sänker sin prognos för helåret 2011 till ett justerat resultat inom intervallet 4,80 till 4,90 dollar per aktie. Guidningen låg tidigare inom intervallet 4,80-5,05 dollar. Försäljningen väntas växa med 4 till 6 procent, där tidigare prognos låg vid 5 till 7 procent. Aktien backar 5,2 procent, och bolaget drar ned sig konkurrenterna Procter & Gamble samt Colgate-Palmolive i fallet.

Programvaruföretaget Oracle lägger bud på Nasdaq-noterade Right Now Technologies på 43,00 dollar per aktie eller totalt 1,5 miljarder dollar. Det är ett bud som enhälligt rekommenderas av Right Nows styrelse.

Affären väntas stänga sent 2011 eller tidigt 2012. Oracle stiger 1,6 procent, medan Right Now rusar 19,2 procent.

Internetfilmbolaget Netflix bekräftade på måndagen att bolaget kommer lansera verksamhet i Storbritannien och Irland tidigt nästa år. Bolaget presenterar sin delårsrapport efter stängning ikväll. Aktien är ned 0,7 procent inför rapporten.

Efter klockan 22 kommer också Texas Instruments och Amgen med delårsrapporter. Texas ökar med 3,4 procent, medan Amgen stiger med måttligare 0,1 procent inför rapporterna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?