1515
Annons

Stockholmsbörsen: Uppgång väntas

Stockholmsbörsen väntas inleda veckans handel med att stiga. Terminerna pekar på uppgångar på de ledande Europabörserna i Frankfurt, London och Paris med knappt 1 procent vardera. Asienbörserna marscherar högre på bred front nu på morgonen.

De europeiska ledarna väntas i dagarna fatta beslut om att tvinga fram en bankrekapitalisering på i storleksordningen 108 miljarder euro under de kommande sex till nio månaderna, rapporterade Financial Times i helgen med hänvisning till en bedömning som EU-ländernas 27 finansminister ska ha kommit överens om på lördagen.

Beloppet, som kommer från den europeiska bankmyndigheten EBA:s nya beräkningar, är klart högre än den uppskattning på 80 miljarder euro som EBA presenterade tidigare i veckan.

Konkreta besked saknades dock när Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel intog scenen på en gemensam presskonferens på söndagen, för att redogöra för EU-toppmötets resultat.

Merkel och Sarkozy bekräftade att man inlett förhandlingar med banker för att få större eftergifter till Grekland än den skuldlättnad på 21 procent som beslutades i somras. Mötet fortsätter på onsdag.

En delvis ny taktik vidtogs också vid mötet där Italien pressas hårdare.

Den här veckan kulminerar rapportfloden för det tredje kvartalet. På måndag väntas dock inga större svenska bolag rapportera. Av intresse kan dock amerikanska Caterpillar vara som konkurrerar med Volvo på området för anläggningsmaskiner.

Byggbolaget Skanska har tecknat ett design/bid/build-kontrakt för den andra fasen av Wilford Hall Ambulatory Surgical Center-projektet på Lackland Air Force Base i San Antonio, Texas. Kontraktssumman uppgår till 80 miljoner dollar, motsvarande 516 miljoner kronor, vilket inkluderas i orderingången för Skanska USA Building under det fjärde kvartalet. Kund är United States Army Corps of Engineers.

Styrelsen i Karo Bio har utsett Per Bengtsson till vd. Per Bengtsson har sedan maj månad varit tillförordnad vd och ledamot av styrelsen. Bengtsson är legitimerad läkare och medicine doktor. Han började sin karriär inom "biotech" som medicinskt ansvarig och projektledare på Karo Bio i början av 1990-talet.

Programvarubolaget ReadSoft redovisar ett resultat före skatt på 16 miljoner kronor (5,6) för det tredje kvartalet 2011. Ebitda-resultatet var 17 miljoner kronor (10). Nettoomsättningen steg till 159 miljoner kronor (143).

Försiktig värdering, låg konjunkturkänslighet och hög direktavkastning. Dagens Industri tror att kontanthanteringsbolaget Loomis håller vad det lovar och ser ett köpläge i en osäker omvärld. Det skriver tidningen i måndagens utgåva.

Börsveckan analyserar nio aktier i veckans utgåva. Tidningen rekommenderar köp för danska Carlsberg, Concentric, Telia Sonera och ÅF samt sälj för Cloetta. För Micronic Mydata, Tradedoubler, Uniflex och Venue Retail blir rekommendationen avvakta.


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?