Stockholmsbörsen: Uppgång väntas

Stockholmsbörsen väntas inleda veckans handel med att stiga. Terminerna pekar på uppgångar på de ledande Europabörserna i Frankfurt, London och Paris med knappt 1 procent vardera. Asienbörserna marscherar högre på bred front nu på morgonen.

De europeiska ledarna väntas i dagarna fatta beslut om att tvinga fram en bankrekapitalisering på i storleksordningen 108 miljarder euro under de kommande sex till nio månaderna, rapporterade Financial Times i helgen med hänvisning till en bedömning som EU-ländernas 27 finansminister ska ha kommit överens om på lördagen.

Beloppet, som kommer från den europeiska bankmyndigheten EBA:s nya beräkningar, är klart högre än den uppskattning på 80 miljarder euro som EBA presenterade tidigare i veckan.

Konkreta besked saknades dock när Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel intog scenen på en gemensam presskonferens på söndagen, för att redogöra för EU-toppmötets resultat.

Merkel och Sarkozy bekräftade att man inlett förhandlingar med banker för att få större eftergifter till Grekland än den skuldlättnad på 21 procent som beslutades i somras. Mötet fortsätter på onsdag.

En delvis ny taktik vidtogs också vid mötet där Italien pressas hårdare.

Den här veckan kulminerar rapportfloden för det tredje kvartalet. På måndag väntas dock inga större svenska bolag rapportera. Av intresse kan dock amerikanska Caterpillar vara som konkurrerar med Volvo på området för anläggningsmaskiner.

Byggbolaget Skanska har tecknat ett design/bid/build-kontrakt för den andra fasen av Wilford Hall Ambulatory Surgical Center-projektet på Lackland Air Force Base i San Antonio, Texas. Kontraktssumman uppgår till 80 miljoner dollar, motsvarande 516 miljoner kronor, vilket inkluderas i orderingången för Skanska USA Building under det fjärde kvartalet. Kund är United States Army Corps of Engineers.

Styrelsen i Karo Bio har utsett Per Bengtsson till vd. Per Bengtsson har sedan maj månad varit tillförordnad vd och ledamot av styrelsen. Bengtsson är legitimerad läkare och medicine doktor. Han började sin karriär inom "biotech" som medicinskt ansvarig och projektledare på Karo Bio i början av 1990-talet.

Programvarubolaget ReadSoft redovisar ett resultat före skatt på 16 miljoner kronor (5,6) för det tredje kvartalet 2011. Ebitda-resultatet var 17 miljoner kronor (10). Nettoomsättningen steg till 159 miljoner kronor (143).

Försiktig värdering, låg konjunkturkänslighet och hög direktavkastning. Dagens Industri tror att kontanthanteringsbolaget Loomis håller vad det lovar och ser ett köpläge i en osäker omvärld. Det skriver tidningen i måndagens utgåva.

Börsveckan analyserar nio aktier i veckans utgåva. Tidningen rekommenderar köp för danska Carlsberg, Concentric, Telia Sonera och ÅF samt sälj för Cloetta. För Micronic Mydata, Tradedoubler, Uniflex och Venue Retail blir rekommendationen avvakta.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Index PharmaceuticalsAnnons

Stort steg mot miljardmarknad

Peter Zerhouni, vd på InDex Pharmaceuticals.
Peter Zerhouni, vd på InDex Pharmaceuticals.

Blodiga diarréer och en förhöjd cancerrisk är några exempel på vad patienter med den kroniska tarmsjukdomen ulcerös kolit lider av. Dagens läkemedel kan dessutom ge svåra biverkningar. InDex Pharmaceuticals inleder nu sista utvecklingssteget med sin läkemedelskandidat cobitolimod som inte uppvisat några biverkningar. 

Ulcerös kolit är en inflammatorisk tarmsjukdom som kommer i skov med svåra symptom som följd. Bara i USA och Europa lider i dag cirka två miljoner människor av sjukdomen. Det vanliga är att sjukdomen bryter ut när patienten är mellan 15–30 år, men människor i alla åldrar kan drabbas.

– Den kallas också för blödande tjocktarmsinflammation. I ett skov då tarmen blir inflammerad får patienten smärtor och diarré med slem och blod. Som en följd kan patienten gå ner i vikt och även få blodbrist, dessutom innebär diagnosen en förhöjd risk att få cancer, säger Peter Zerhouni, vd på InDex Pharmaceuticals. Han utvecklar:

– Trots att det finns läkemedel lider fortfarande många av svåra symptom eller får biverkningar av behandlingen. De som lever med ulcerös kolit upplever en lägre livskvalitet. Vårt mål är att utveckla ett läkemedel som behandlar de sjuka på ett nytt och säkert sätt, utan biverkningar.

Baserad på Nobelprisbelönad upptäckt

Nobelpriset i medicin tilldelades 2011 forskarna bakom upptäckten av toll-lika receptorer. InDex, med bas på Karolinska Institutets campus i Stockholm, utvecklar nu läkemedelskandidaten cobitolimod som dämpar inflammationen i tarmen via en av dessa receptorer.

– För att lugna ner immunförsvaret riktar vi in oss på TLR9, som kroppen använder för att känna igen dna från bakterier. Det här är en innovativ verkningsmekanism som ger en lokal effekt i tarmen. Inflammationen går ner och tarmen läker utan bieffekter, säger Peter Zerhouni.

Påvisad klinisk effekt

Efter att framgångsrikt ha påvisat klinisk effekt i en fas 2b-studie, resultat som även publicerats i den ansedda tidskriften The Lancet Gastroenterology & Hepatology, har InDex fått klartecken av myndigheterna i USA och Europa att gå vidare med fas 3-studier. 

Bolaget har kommit långt i förberedelserna och om inga yttre faktorer, så som covid-19, sätter käppar i hjulet kommer studien att inledas under andra kvartalet 2021.

Genomför företrädesemission

För att finansiera studien genomför InDex Pharmaceuticals en fullt garanterad företrädesemission om drygt 530 miljoner kronor. 

– Behovet av ett säkert och effektivt läkemedel mot ulcerös kolit är stort och det finns en betydande marknadspotential för oss. Vi uppskattar att den adresserbara marknaden för cobitolimod är värd över nio miljarder dollar om året, säger Peter Zerhouni.

Fakta: 

InDex planerar att inleda fas 3 med sin läkemedelskandidat cobitolimod för ulcerös kolit under andra kvartalet 2021. Fas 3 är det sista utvecklingssteget innan ett marknadsgodkännande kan beviljas och produkten kan lanseras på marknaden.

InDex genomför nu en nyemission med teckningsperiod mellan 22 januari–5 februari 2021*. InDex är noterat på First North.

Läs mer om InDex här

*Ett prospekt kommer att godkännas och registreras av Finansinspektionen samt offentliggöras på https://www.indexpharma.com/sv/. Finansinspektionens godkännande av prospektet ska inte uppfattas som ett godkännande av de nya aktierna. Eventuellt investeringsbeslut bör, för att en investerare fullt ut ska förstå de potentiella riskerna och fördelarna som är förknippade med beslutet att delta i företrädesemissionen, enbart fattas baserat på informationen i prospektet. Investerare rekommenderas att läsa hela prospektet.

 

Mer från Index Pharmaceuticals

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Index Pharmaceuticals och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?