1515
Annons

Råvaror: Kraftig uppgång för metaller

Priserna på metaller och olja steg på bred front under veckans inledande handelsdag. Stöd kom främst från flertalet positiva konjunktursignaler från Asien.

HSBC:s preliminära inköpschefsindex för industrin i Kina kom in på den högsta nivån på fem månader, med en ökning till 51,1 från 49,9 som signalerar expansion.

"Om det visar sig vara träffsäkert, indikerar enkäten att Kina skulle kunna undvika en hård landning, vilket kan stötta oljan och råvaror generellt. Vi räknar med att marknaderna kommer att fortsätta vara volatila med slagig handel inför det uppskjutna onsdagsmötet med euroområdets ledare", skrev Nordea i ett marknadsbrev på måndagen.

Även helgens EU-toppmöten tolkades positivt av marknadsaktörer. Helt i linje med signalerna före mötet fattades inte några beslut, men EU-ledarna sade att de gjort framsteg i avgörande frågor som bankernas rekapitalisering och hur räddningsfonden EFSF ska få utökad eldkraft genom en hävstång. Ledarna uttryckte också goda förhoppningar om att kunna fatta beslut vid onsdagens extrainsatta toppmöte.

I Japan visade handelsbalansen ett överskott som klart överträffade förväntningarna. Statistiken visade också att importen av råolja sjönk med 4,4 procent till 16,97 miljoner kiloliter i september, jämfört med samma period i fjol.

På råoljemarknaden visade WTI-olja i första termin en uppgång på 3:03 dollar till 90:43 vid 18.20, samtidigt som Brent då visade en uppgång på 1:44 dollar till 111:00.

"Det handlar om att svag efterfrågan i utvecklade ekonomier mer än motverkas av spirande efterfrågan i utvecklingsekonomier. Kinesisk efterfrågetillväxt kommer troligen hindra priserna från att falla", sade Christopher Bellew, mäklare vid Jefferies Bache till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden var tremånadersterminen för koppar upp 480 dollar till 7.625. I torsdags stängde kopparn på 6.735 dollar, den lägsta stängningsnivån sedan mitten av juli 2010.

Zink var upp 75 dollar till 1.881, aluminium var upp 91 dollar till 2.216 och nickel steg 263 dollar till 19.063.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp 10 dollar till 1.653 dollar per uns, medan silvret var upp 0:30 dollar till 31:68 dollar.

Table

Storstäderna har lyckats stå emot byggbromsen

Höga byggkostnader och stigande räntor bromsar intresset för nyproducerade bostäder.

Men i storstäderna och på andra tillväxtorter är efterfrågan god, enligt Biljana Pehrsson, fastighetsveteran och i dag vd för bostadsutvecklaren Nordr Sverige.

Biljana Pehrsson, vd för Nordr Svergie. Till höger: Haga Palett, bostadsprojekt i Solna.
Biljana Pehrsson, vd för Nordr Svergie. Till höger: Haga Palett, bostadsprojekt i Solna.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera