1515

Råvaror: Kraftig uppgång för metaller

Priserna på metaller och olja steg på bred front under veckans inledande handelsdag. Stöd kom främst från flertalet positiva konjunktursignaler från Asien.

HSBC:s preliminära inköpschefsindex för industrin i Kina kom in på den högsta nivån på fem månader, med en ökning till 51,1 från 49,9 som signalerar expansion.

"Om det visar sig vara träffsäkert, indikerar enkäten att Kina skulle kunna undvika en hård landning, vilket kan stötta oljan och råvaror generellt. Vi räknar med att marknaderna kommer att fortsätta vara volatila med slagig handel inför det uppskjutna onsdagsmötet med euroområdets ledare", skrev Nordea i ett marknadsbrev på måndagen.

Även helgens EU-toppmöten tolkades positivt av marknadsaktörer. Helt i linje med signalerna före mötet fattades inte några beslut, men EU-ledarna sade att de gjort framsteg i avgörande frågor som bankernas rekapitalisering och hur räddningsfonden EFSF ska få utökad eldkraft genom en hävstång. Ledarna uttryckte också goda förhoppningar om att kunna fatta beslut vid onsdagens extrainsatta toppmöte.

I Japan visade handelsbalansen ett överskott som klart överträffade förväntningarna. Statistiken visade också att importen av råolja sjönk med 4,4 procent till 16,97 miljoner kiloliter i september, jämfört med samma period i fjol.

På råoljemarknaden visade WTI-olja i första termin en uppgång på 3:03 dollar till 90:43 vid 18.20, samtidigt som Brent då visade en uppgång på 1:44 dollar till 111:00.

"Det handlar om att svag efterfrågan i utvecklade ekonomier mer än motverkas av spirande efterfrågan i utvecklingsekonomier. Kinesisk efterfrågetillväxt kommer troligen hindra priserna från att falla", sade Christopher Bellew, mäklare vid Jefferies Bache till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden var tremånadersterminen för koppar upp 480 dollar till 7.625. I torsdags stängde kopparn på 6.735 dollar, den lägsta stängningsnivån sedan mitten av juli 2010.

Zink var upp 75 dollar till 1.881, aluminium var upp 91 dollar till 2.216 och nickel steg 263 dollar till 19.063.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp 10 dollar till 1.653 dollar per uns, medan silvret var upp 0:30 dollar till 31:68 dollar.

Table


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?