1515
Annons

USA-börser: Uppåt i New York

New York-börserna har inlett fredagens handel med en bred uppgång.

Stöd kommer från Europa där börserna stiger på förhoppningar om att helgens EU-toppmöten kommer att bjuda på överenskommelser som kan lösa problematiken med de skuldtyngda länderna i eurozonen.

Stöd kommer även från rapportsäsongen som rullar vidare med bland andra industrikonglomeratet General Electric, Honeywell, Verizon, McDonalds och Microsoft i dagens hetluft. Generellt uppfyllde bolagen marknadens förväntningar på resultatnivån.

Dow Jones index var klockan 16.00 upp med 1,4 procent till 11.710. På den bredare marknaden ökade S&P 500-index med 1,4 procent till 1.233 medan Nasdaq Composite-index ökade med 1,3 procent till 2.633.

Omsättningen på NYSE uppgick till 669 miljoner aktier och på Nasdaq till 312 miljoner aktier.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med två punkter till 2,21 procent samtidigt som trettioårsräntan steg med fyra punkter till 3,24 procent.

Även om helgens EU-toppmöte inte kommer att bjuda på en överenskommelse kring en plan om en utökning av räddningsmekanismen EFSF, som tidigare förväntats, klargjorde Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy i ett gemensamt uttalande att de ska göra upp en omfattande plan till onsdag den 26 oktober.

När de europeiska ledarna möts för att diskutera hur räddningsmekanismen EFSF bäst kan användas för att hantera skuldkrisen finns det ett flertal olika förslag på hur EFSF kan utformas på bordet.

General Electric rapporterade en vinstökning på 18 procent till 0,31 dollar per aktie, vilket var i linje med nalytikernas förväntningar. Intäkterna var oförändrade på 35,4 miljarder dollar, vilket var högre än analytikernas förväntningar vid 34,9 miljarder dollar. För helåret 2012 spår bolaget en tvåsiffrig tillväxt i vinst per aktie. Industriorder steg med 16 procent i årstakt i tredje kvartalet, men det var en nedgång från 24 procent föregående kvartal. Aktien orkade inte hålla sig på plussidan utan sjönk med 2,0 procent.

Mjukvarujätten Microsoft släppte sin rapport för det första kvartalet i sitt brutna räkenskapsår sent på torsdagskvällen. Trots att vinsterna i Windows och Windows Live inte nådde upp till förväntningarna lyckades bolaget möta analytikernas förväntningar på koncernens intäkter och resultat i kvartalet. Aktien tappade 0,7 procent.

Hamburgerjätten McDonalds slog analytikernas förväntningar på resultatet i tredje kvartalet. Bolagets försäljning i jämförbara restauranger steg med 6,6 procent i september. Aktien klättrade med 3,0 procent och var den starkaste aktien i Dow Jones-index.

Verizon lämnade en rapport där både intäkter och resultat var i linje med förväntningarna. Bolaget upprepade sin prognos för kapitalinvesteringar, capex, på 16,5 miljarder dollar för 2011. Aktien inledde uppåt, men vände nedåt och sjönk med 1,0 procent.

Vidare bland rapportbolagen lämnade Honeywell en stark rapport som överträffade förväntningarna med god marginal. Bolaget höjde även sin vinstprognos för helåret 2011. Aktien avancerade 3,6 procent.

Ingen amerikansk makrostatistik väntas på fredagen.


Veteranen lämnar efter 30 år – och 6.200 procents avkastning

Efter nästan 30 år på posten slutar Ulf Hedlundh som vd på investmentbolaget Svolder, där han har utklassat Stockholmsbörsen. Men trots alla framgångar är börsveteranen orolig för fastighetssektorn – och kritisk mot delar av finansbranschen.

”Att vi har fått de här tvära kasten är något av ett underbetyg på investmentbanker och investerare”, säger han om aktiemarknadens baksmälla efter börsyran under pandemin.

Ulf Hedlundh slutar som vd på investmentbolaget Svolder efter nästan 30 år.
Ulf Hedlundh slutar som vd på investmentbolaget Svolder efter nästan 30 år.Foto:Joey Abrait
Ulf Hedlundh.
Ulf Hedlundh.Foto:Joey Abrait

90-talskrisen, it-bubblan, finanskrisen 2008 och de dramatiska kursrörelserna i samband med pandemin. Under sina snart 30 år på vd-posten har Ulf Hedlundh styrt investmentbolaget Svolder genom kriserna och uppgångarna som formade västvärlden.

”Det gäller att hålla en stabil kurs oavsett hur det blåser. Det tycker jag att vi har gjort.”

Våren 1993 insåg ett antal medarbetare på Alfred Berg Kapitalförvaltning att aktier i små och medelstora företag i Sverige och Finland hade stor potential. Kort därpå grundades investmentbolaget Svolder, som noterades på Stockholmsbörsen samma sommar. När Ulf Hedlundh nu aviserar sin avgång – som äger rum 2023 – är det troligt att många aktieägare är nöjda med hans insatser. Sedan starten har Svolders totalavkastning landat på hela 6.200 procent, vilket kan jämföras med 2.660 procent för totalavkastningsindexet SIXRX.

”Vi tror att börsen över tid är bättre än obligationer och ränteplaceringar, att småbolag är bättre än börsen och att vi är bättre än småbolag. Vi har lyckats bra under längre tidsperioder, särskilt under de senaste 6-7 åren när vi har gått in lite tyngre i vissa bolag och varit med i en del lyckosamma börsintroduktioner. Vi tycker att vi har hittat en bra grupp företag som både tjänar och delar ut pengar.”

Att företag ska redovisa svarta siffror och inte bara storslagna drömmar om framtida vinster är viktigt för Hedlundh. Sommaren 2021 gick han ut i Di och varnade för en överhettad aktiemarknad där omogna företag med obeprövade affärsmetoder noterades – och det visade sig att börsveteranen skulle få rätt. Flera företag som noterades under börsyran efter pandemin kraschlandade när marknaden nyktrade till, varav Desenio med sitt 98-procentiga ras sedan noteringen på First North våren 2021 är ett talande exempel.

”Det är inte kul att få rätt i sådana här fall. Det var uppenbart att olika investmentbanker drev på den dåvarande trenden – vissa mer än andra. Det var ett sätt att tjäna väldigt mycket pengar. Att vi har fått de här tvära kasten är något av ett underbetyg på investmentbanker och investerare.”

Ett annat förhoppningsbolag som har rasat i värdering under det senaste året är det onoterade teknikbolaget Klarna, som gjorde ett minusresultat om 7,1 miljarder kronor under 2021. Enligt källor till Wall Street Journal har bolagets värdering fallit med 36 miljarder dollar – motsvarande cirka 378 miljarder kronor – på bara ett år.

”Man har sett ett mönster i de tidigare värderingarna av Klarna och andra liknande bolag. Investerarna fokuserade på omsättningstillväxt och struntade fullständigt i hur resultat- och balansräkningarna såg ut. Man jagades av investerare och blev glada när tidningarna skrev om nya miljardvärderingar. Det mönstret är helt utbytt nu, vilket gör det svårt för sådana bolag att hantera en situation där man helt plötsligt måste trycka på bromsen, friställa medarbetare och hitta helt nya sätt att jobba på.”

När Ulf Hedlundh blickar framåt oroas han av utvecklingen i fastighetssektorn, men är tydlig med att omständigheterna skiljer sig från de som präglade ekonomin under 90-talskrisen – som han anser är den värsta han genomlevt.

”Fastighetsbolagen är mycket mer kassaflödesstyrda i dag, vilket gör att de bör klara sig bättre. Jag tror dock att värderingarna är baserade på lite för låga avkastningskrav, så i det perspektivet kan det bli aktuellt med nedvärderingar. Därmed är det inte sagt att det blir samma problematik ur ett bankperspektiv eller ett kassaflödesperspektiv för bolagen, men det kommer att se lite tristare ut i resultaträkningarna under en period framöver.”

Ulf Hedlundh berättar att Svolder bara har ett fastighetsbolag kvar i portföljen.

”Vi gick egentligen ut ur sektorn lite för tidigt – men vi såg den här oron framför oss.”

När det kommer till industrisektorn ser börsveteranen på framtiden med desto större tillförsikt. Svolder har flertalet industribolag i portföljen, och Ulf Hedlundh tror att utvecklingen på området kommer att vara gynnsam då värderingarna i dagsläget inte är särskilt ansträngda.

”Vissa bolag har förvisso haft problem på komponentsidan, men det börjar lätta. Den nedgången har slagit ganska brett och har nog inneburit att börsen som helhet inte är så högt värderad.”

Samtidigt pekar Ulf Hedlundh ut vissa orosmoln som tynger industrin – exempelvis spår han en tuff lönerörelse 2023 till följd av inflationen. På det stora hela fortsätter han dock att tro på bolag med etablerade affärsmodeller som tjänar pengar och har sunda finanser.

”Där ska man spendera sina pengar om man vill placera på aktiemarknaden.”

Ulf Hedlundh fortsätter att leda Svolder till dess att en ny vd har rekryterats, och kommer då att vara tillgänglig under en övergångsfas. Därefter väntar nästa kapitel i livet, som ska fyllas med mindre uppdrag och mer tid med familjen.

”Jag vill vandra i fjällen med min hustru. Det finns mycket att göra som vi inte har hunnit med under de här åren.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?