USA-börser: Uppåt i New York

New York-börserna har inlett fredagens handel med en bred uppgång.

Stöd kommer från Europa där börserna stiger på förhoppningar om att helgens EU-toppmöten kommer att bjuda på överenskommelser som kan lösa problematiken med de skuldtyngda länderna i eurozonen.

Stöd kommer även från rapportsäsongen som rullar vidare med bland andra industrikonglomeratet General Electric, Honeywell, Verizon, McDonalds och Microsoft i dagens hetluft. Generellt uppfyllde bolagen marknadens förväntningar på resultatnivån.

Dow Jones index var klockan 16.00 upp med 1,4 procent till 11.710. På den bredare marknaden ökade S&P 500-index med 1,4 procent till 1.233 medan Nasdaq Composite-index ökade med 1,3 procent till 2.633.

Omsättningen på NYSE uppgick till 669 miljoner aktier och på Nasdaq till 312 miljoner aktier.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med två punkter till 2,21 procent samtidigt som trettioårsräntan steg med fyra punkter till 3,24 procent.

Även om helgens EU-toppmöte inte kommer att bjuda på en överenskommelse kring en plan om en utökning av räddningsmekanismen EFSF, som tidigare förväntats, klargjorde Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy i ett gemensamt uttalande att de ska göra upp en omfattande plan till onsdag den 26 oktober.

När de europeiska ledarna möts för att diskutera hur räddningsmekanismen EFSF bäst kan användas för att hantera skuldkrisen finns det ett flertal olika förslag på hur EFSF kan utformas på bordet.

General Electric rapporterade en vinstökning på 18 procent till 0,31 dollar per aktie, vilket var i linje med nalytikernas förväntningar. Intäkterna var oförändrade på 35,4 miljarder dollar, vilket var högre än analytikernas förväntningar vid 34,9 miljarder dollar. För helåret 2012 spår bolaget en tvåsiffrig tillväxt i vinst per aktie. Industriorder steg med 16 procent i årstakt i tredje kvartalet, men det var en nedgång från 24 procent föregående kvartal. Aktien orkade inte hålla sig på plussidan utan sjönk med 2,0 procent.

Mjukvarujätten Microsoft släppte sin rapport för det första kvartalet i sitt brutna räkenskapsår sent på torsdagskvällen. Trots att vinsterna i Windows och Windows Live inte nådde upp till förväntningarna lyckades bolaget möta analytikernas förväntningar på koncernens intäkter och resultat i kvartalet. Aktien tappade 0,7 procent.

Hamburgerjätten McDonalds slog analytikernas förväntningar på resultatet i tredje kvartalet. Bolagets försäljning i jämförbara restauranger steg med 6,6 procent i september. Aktien klättrade med 3,0 procent och var den starkaste aktien i Dow Jones-index.

Verizon lämnade en rapport där både intäkter och resultat var i linje med förväntningarna. Bolaget upprepade sin prognos för kapitalinvesteringar, capex, på 16,5 miljarder dollar för 2011. Aktien inledde uppåt, men vände nedåt och sjönk med 1,0 procent.

Vidare bland rapportbolagen lämnade Honeywell en stark rapport som överträffade förväntningarna med god marginal. Bolaget höjde även sin vinstprognos för helåret 2011. Aktien avancerade 3,6 procent.

Ingen amerikansk makrostatistik väntas på fredagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?