1515
Annons

Stockholmsbörsen: Rally avslutade börsveckan

Stockholmsbörsen tog tillsammans med de ledande europabörserna ett rejält kliv uppåt i fredagens handel på växande förhoppningar att Europas ledare är på väg att presentera ett konkret paket med slagkraftiga lösningar för regionens skuldkris.

OMXS30 stängde 3,3 procent högre till noteringen 965,2. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 15,2 miljarder kronor. Den totala omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 20,6 miljarder kronor.

Uppgången i index var bred med verkstad och banker på vinnarlistan. Även gruvor gick bra mot bakgrund av uppgångar i råvarupriserna. Ericsson och Nokia bromsade uppgången med rekyler nedåt efter torsdagens rapportdrivna avancemang.

"Marknaden räknar i allt större utsträckning med att politikerna göra så som marknaden så hett önskar, att stabilisera Europa genom att biffa upp stödmekanismerna. Om det kommer på söndag eller på onsdag är egalt. Från Merkel och Sarkozy har det kommit fram ganska klart att de först på onsdag kommer att presentera ett sådant paket. Det kommer säkert uttalanden från helgens möten också", säger Jonas Olavi, aktiestrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Under helgen sammanstrålar finansministrarna inom eurogruppen och ekofin varpå regeringscheferna i Europa möts i ett extra toppmöte under onsdag nästa vecka.

Nordeas strateg konstaterar att kvartalsrapporterna i Sverige, men även i USA, så här långt har varit bra.

"Överlag har det varit bra rapporter och uttalandena har inte heller pekat på en snabb och kraftig avmattning - även om osäkerheten ökat. Placerarna har fått lite mer råg i ryggen och tycker att det är billigt på de här nivåerna", säger Jonas Olavi och fortsätter om fredagens rapportflöde specifikt:

"Atlas var väldigt bra, kanske lite svag på orderingången, och Scanias rapport var rätt okej. Hexpol, ett litet bolag men ändå blueprint på verkstadsindustrin världen över som underleverantör, märker inte av någon avmattning".

Atlas Copcos resultatet före skatt blev 6 procent bättre än väntat enligt SME Direkt. Omsättningen för de största områdena, Kompressorteknik och Gruv- och bergbrytningsteknik, överträffade konsensus med marginaler runt väntade nivåer. A-aktien stängde 5,9 procent upp på 134:50 kronor.

I sektorn stannade Alfa Lavals uppgång på 2,4 procent, till 117:40 kronor efter att resultatet före skatt kom in 7 procent svagare än förväntat. Orderingången överträffade konsensusprognosen och för det fjärde kvartalet spår bolaget en efterfrågan i linje med motsvarande period i fjol, men något lägre jämfört med det nyss avslutade tredje kvartalet.

Scania gjorde bättre ifrån sig än analytikerna räknat med i tredje kvartalet. Såväl intäkter som resultat blev något bättre än snittförväntningarna, enligt SME Direkt.

Scania B var upp 5,0 procent till 107:60 kronor.

Hexpol B lyfte 12,5 procent 157 kronor efter att ha rapporterat en organisk försäljningstillväxt på 21 procent och en rörelsemarginal på 12,8 procent i tredje kvartalet.

Stora Ensos R lyfte 4,5 procent trots ett resultat något under analytikernas förväntningar. Kommentarer om höjda tidningspapperspriser, en stabiliserad marknad för bestruket finpapper och tecken på att massaprisfallet bottnar ur gladde.

Utanför rapportflödet fortsatte Lundin Petroleum sin resa uppåt med ett lyft på 9,8 procent till 156:20 kronor i spåren av att Statoil dubblat bedömning av oljefyndigheterna i Aldous Major North, där Lundin äger 10 procent av licensen.


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?