OMXS30 stängde 3,3 procent högre till noteringen 965,2. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 15,2 miljarder kronor. Den totala omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 20,6 miljarder kronor.
Uppgången i index var bred med verkstad och banker på vinnarlistan. Även gruvor gick bra mot bakgrund av uppgångar i råvarupriserna. Ericsson och Nokia bromsade uppgången med rekyler nedåt efter torsdagens rapportdrivna avancemang.
"Marknaden räknar i allt större utsträckning med att politikerna göra så som marknaden så hett önskar, att stabilisera Europa genom att biffa upp stödmekanismerna. Om det kommer på söndag eller på onsdag är egalt. Från Merkel och Sarkozy har det kommit fram ganska klart att de först på onsdag kommer att presentera ett sådant paket. Det kommer säkert uttalanden från helgens möten också", säger Jonas Olavi, aktiestrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.
Under helgen sammanstrålar finansministrarna inom eurogruppen och ekofin varpå regeringscheferna i Europa möts i ett extra toppmöte under onsdag nästa vecka.
Nordeas strateg konstaterar att kvartalsrapporterna i Sverige, men även i USA, så här långt har varit bra.
"Överlag har det varit bra rapporter och uttalandena har inte heller pekat på en snabb och kraftig avmattning - även om osäkerheten ökat. Placerarna har fått lite mer råg i ryggen och tycker att det är billigt på de här nivåerna", säger Jonas Olavi och fortsätter om fredagens rapportflöde specifikt:
"Atlas var väldigt bra, kanske lite svag på orderingången, och Scanias rapport var rätt okej. Hexpol, ett litet bolag men ändå blueprint på verkstadsindustrin världen över som underleverantör, märker inte av någon avmattning".
Atlas Copcos resultatet före skatt blev 6 procent bättre än väntat enligt SME Direkt. Omsättningen för de största områdena, Kompressorteknik och Gruv- och bergbrytningsteknik, överträffade konsensus med marginaler runt väntade nivåer. A-aktien stängde 5,9 procent upp på 134:50 kronor.
I sektorn stannade Alfa Lavals uppgång på 2,4 procent, till 117:40 kronor efter att resultatet före skatt kom in 7 procent svagare än förväntat. Orderingången överträffade konsensusprognosen och för det fjärde kvartalet spår bolaget en efterfrågan i linje med motsvarande period i fjol, men något lägre jämfört med det nyss avslutade tredje kvartalet.
Scania gjorde bättre ifrån sig än analytikerna räknat med i tredje kvartalet. Såväl intäkter som resultat blev något bättre än snittförväntningarna, enligt SME Direkt.
Scania B var upp 5,0 procent till 107:60 kronor.
Hexpol B lyfte 12,5 procent 157 kronor efter att ha rapporterat en organisk försäljningstillväxt på 21 procent och en rörelsemarginal på 12,8 procent i tredje kvartalet.
Stora Ensos R lyfte 4,5 procent trots ett resultat något under analytikernas förväntningar. Kommentarer om höjda tidningspapperspriser, en stabiliserad marknad för bestruket finpapper och tecken på att massaprisfallet bottnar ur gladde.
Utanför rapportflödet fortsatte Lundin Petroleum sin resa uppåt med ett lyft på 9,8 procent till 156:20 kronor i spåren av att Statoil dubblat bedömning av oljefyndigheterna i Aldous Major North, där Lundin äger 10 procent av licensen.