Annons

Stockholmsbörsen: Positivt inför toppmötet

Fredagens aktiehandel i Stockholm inledde på plus, men höll sig en bit under morgonens högstanivå. Ute i Europa steg de ledande börserna med uppmärksamheten riktad mot de europeiska möten på hög nivå som inleds på fredagen och kulminerar på söndagen.

Omkring klockan 10.55 var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,6 procent till noteringen 939. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 3,3 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 4,5 miljarder kronor.

Uppgången var bred med verkstad och banker på vinnarlistan. Ericsson och Nokia bromsade uppgången med rekyler nedåt efter torsdagens avancemang.

Bland de ledande indexen i Europa var Euro Stoxx 50 upp 0,9 procent. Frankfurtbörsens DAX-index steg 0,4 procent, och Londonbörsens FTSE 100 var tillika 0,4 procent högre. I Paris var CAC 40 upp 0,9 procent.

I Europa dominerade bank och finans på vinnarsidan, med teleoperatörer som god tvåa. Råvarurelaterat gick också bra medan läkemedel och telekomleverantörer tappade mark.

Förväntningarna på de möten inom olika skikt av den europeiska makteliten som äger rum under veckoslutet dominerade aktiehandeln i Europa. Nyhetsrapporteringen inför toppmötet ger bilden av fortsatt oenighet om förstärkningen av stödfonden EFSF, men med nya förslag på bordet i elfte timmen återvände något av investerarnas tilltro om en lösning. Redan innan toppmötet mellan regeringschefer har ett nytt toppmöte utlysts tre dagar senare, med motivationen att mer tid behövs för att nå ett "globalt och ambitiöst ackord".

De tyska IFO-indexen, som mäter stämningen i det tyska näringslivet, var något bättre än väntat i oktobermätningen, men knuffade ändå tillbaka DAX-index ordentligt.

Alfa Laval lämnade på morgonen ett resultat före skatt som var 7 procent svagare än väntat enligt SME Direkts snittestimat inför rapporten. Bolaget spår en efterfrågan i det fjärde kvartalet i linje med motsvarande period året innan, men något lägre jämfört med det nyss avslutade tredje kvartalet. Alfa Lavals orderingång i perioden var 8,0 miljarder kronor, bättre än väntade 7,5 miljarder.

Alfa Laval backade 1,0 procent till 113:40 kronor i den tidiga handeln.

Scania gjorde bättre ifrån sig än analytikerna räknat med i tredje kvartalet. Såväl intäkter som resultat blev något bättre än snittförväntningarna enligt SME Direkts sammanställning. Som bolaget meddelade redan den 10 oktober bromsade efterfrågan på fordon in i slutet av perioden, främst i södra Europa men även i Latinamerika, Mellanöstern, Ryssland och norra Europa.

Scania B var upp 2,0 procent till 104:50 kronor.

Lundin Petroleum har dubblerat sin tidigare bedömning av oljefyndigheterna i Aldous North, till intervallet 900- 1.500 miljoner fat från tidigare 400-800 miljoner fat. Nyheten skickade åter upp bolaget till toppen av storbolagslistan med en uppgång på 11,0 procent till 157:90 kronor.

I Finland har 32.000 metallarbetare gått ut i strejk på fredagsmorgonen. Bland de svenska börsbolagen påverkas verksamheterna i landet för ABB, Sandvik och Boliden av strejken. Boliden beräknar att strejken kommer att påverka bolagets rörelseresultat med 4-5 miljoner kronor per dag.

Boliden var upp 1,4 procent till 83:35 kronor, med viss medvind i ryggen från ett positivt råvarusentiment i Europa.

Teliasonera var på turné bland investerare i London på torsdagen, aktien på fredagen gick något bättre än index med en uppgång på 0,6 procent till 45:22 kronor.

Under fredagsmorgonen har det varit ett digert flöde av kommentarer från analytikerna på torsdagens delårsrapporter från Ericsson och Nokia. För Ericssons del handlar de analyser som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av mest om reviderade estimat och en del sänkta riktkurser. Analytikernas syn på Nokia efter rapporten är fortsatt splittrad med såväl höjda som sänkta rekommendationer, med en försiktigt optimistisk ton hos flera Stockholms- och Londonbaserade firmor.

Ericsson backade 3,8 procent till 65:55 kronor, och Nokia var ned 1,3 procent till 42:67 kronor i skuggan av kraftiga uppgångar på torsdagen.

Fredagens fortsatta rapportagenda innehåller tungviktarna Atlas Copco och Stora Enso som båda släpper sina rapporter klockan 12.00.

De amerikanska börsjättarna General Electric, Honeywell och Verizon rapporterar alla under eftermiddagen, innan börserna i New York öppnar.

Europaagendan innehåller framför allt eurogruppsmötet som klockan 14.00 inleder helgens intensiva aktiviteter bland Europas beslutsfattare.

Från USA väntas ingen statistik under fredagen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera