Räntor och valutor: Euron klättrade

Räntorna i Europas kärna steg under fredagen, i avvaktan inför vad helgens rad av toppmöten ska landa i, samtidigt som Europabörserna steg och euron stärktes.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan steg 3 punkter till 2,10 procent medan tvåårsräntan var oförändrad vid svenska stängningen, jämfört med samma tid på torsdagen. Svenska marknadsräntor steg 1-2 punkter, med tioårsräntan 2 punkter upp till 1,96 procent.

Både spanska och italienska sjönk, där ECB åter uppges ha varit inne och köpt statsobligationer. Franska räntor var upp i de längre löptiderna medan de korta visade mindre rörelser.

"Frankrike är de bland AAA-länderna som har minst förmåga att hantera kostnaderna för ett utökat stödpaket. De kommer sannolikt att förlora sin AAA-rating så småningom", sade Lyn Graham-Taylor på Rabobank till Bloomberg News.

Standard & Poor's varnade i en rapport på fredagen för att Frankrike, enligt institutets stresstestscenario, riskerar att få sitt kreditbetyg sänkt. Även länder som Spanien, Italien, Irland och Portugal riskerar att få sina betyg sänkta med ett eller två steg.

Fitch har inga planer på att ändra Frankrikes AAA- betyg, enligt David Riley, chef för statsskuldsbetyg vid kreditvärderingsinstitutet.

Förväntningarna om beslut i helgen har dragits ned efter att Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel på torsdagen sagt att de behöver mer tid på sig för att komma fram till en heltäckande uppgörelse, och att det därför blir ett extra toppmöte den 26 oktober.

EU-källor uppgav för Nyhetsbyrån Direkt på fredagen att beslutet om den sjätte delutbetalningen av nödlånet till Grekland väntas bli det enda konkreta resultatet av eurogruppens möte på fredagseftermiddagen och kvällen.

Övriga svåra frågor - som grekisk skuldnedskrivning, rekapitalisering av banker och en förstärkning av räddningsfonden EFSF - diskuteras, men besluten lämnas till söndagens och onsdagens toppmöten för euroländerna och hela EU.

Enligt Bloomberg News är ett förslag på bordet att utöka lånekapaciteten till 940 miljarder euro genom att kombinera den temporära (EFSF) och den planerade permanenta (ESM) räddningsfonden. Introduktionen av ESM skulle då tidigareläggas till mitten av 2012.

Commerzbank skrev i ett marknadsbrev att de inför helgen väntar sig att regeringarna ska lägga grunden för en förstärkning av bankernas kapitalbas, vilket skulle göra dem betydligt mer motståndskraftiga. Vad gäller EFSF väntar de sig däremot inte något genombrott ännu. Det är tveksamt om tillräcklig "eldkraft" kommer att mobiliseras för att kunna stötta Spanien och Italien, till exempel via en försäkringsliknande lösning, utan pågående ECB-obligationsköp.

"I slutändan kan politikerna återigen söka parlamentsstöd för en ytterligare expansion av EFSF- garantierna. Men vi tror inte att regeringarna i helgens toppmöte kommer att besluta att åter höja garantierna, trots allt passerade det första expansionsprogrammet den parlamentariska tröskeln för bara en vecka sedan", skrev Commerzbank.

De tror ändå att euroländerna i slutändan måste gå med på att utöka garantierna, eller riskera att sätta valutaunionens framtid på spel. Skuldkrisen ser därmed ut att behöva bli värre innan läget kan bli bättre.

"Enligt vår uppfattning så finns det en klar risk för att investerarnas förväntningar vad gäller toppmötena kommer att sluta i en besvikelse. Detta är huvudskälet till att vi tror att den tyska tioåriga statsobligationen kommer att driva ned till historiskt låga 1,60 procent vid årets slut", skrev Commerzbank.

Data på fredagen visade att IFO-index, som speglar klimatet inom näringslivet i Tyskland, sjönk till 106,4 i oktober från 107,4 föregående månad, väntat var en nedgång till 106,2. Förväntningsindex sjönk till 97,0 från 97,9 föregående månad medan nulägesindex sjönk till 116,7 från 117,9.

IFO-ekonomen Klaus Abberger sade i en kommentar att åtgärderna för att stärka euron befinner sig i en kritisk fas, och att företagen därför är mycket försiktiga. Företagen är beredda på ett "första stadium" av svaghet, men förväntar sig inte ett snabbt fall.

"Denna viktiga ledande indikator för den tyska ekonomin pekar därmed klart ned. Mer och mer täcker skuldkrisen ekonomin som mögel. Tysklands BNP kommer knappt att växa under fjärde kvartalet", skrev Commerzbank i en kommentar.

USA-räntorna visade relativt små förändringar. Vid svensk stängning handlades den tvååriga statsobligationen på 0,27 procent, oförändrad från torsdag samma tid medan tioåringen var 2 punkter upp på 2,22 procent.

På valutamarknaden stärktes yenen till den starkaste nivån mot dollarn sedan andra världskriget. Som lägst noterades yenen 75:83, men försvagades sedan något till 76:19 vid den svenska stängningen.

"Man verkar ha varit lång i dollar och kort i yen, och har väntat sig att centralbanken (BOJ) ska gå in och intervenera. Det har varit stoppar på marknaden på tidigare lägstanivåer som har drivit yen/dollar lägre", sade Richard Falkenhäll, valutaanalytiker på SEB till Nyhetsbyrån Direkt.

Mot euron försvagades dollarn till 1:388 mot dollarn, jämfört med 1:376 vid svensk stängning på torsdagen.

Kronan stärktes några öre mot dollarn till 6:57 och tappade ett par öre mot euron till 9:12.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?