Räntor och valutor: Euron backar

Tyska statspappersräntor noterar små förändringar i den tidiga fredagshandeln, efter att ha sjunkit efter den svenska marknadens stängning på torsdagen. Euron sjunker samtidigt tillbaka efter att ha vänt upp från låga nivåer i USA-handeln på torsdagskvällen.

Uppgifterna om att EU-ledarna inte skulle lyckas nå de överenskommelser de förutsatt sig vid söndagens toppmöte lade sordin på stämningen i den avslutande Europahandeln på torsdagen, men humöret förbättrades senare i USA när de tysk/franska ledarna meddelade att ett nytt toppmöte ska hållas den 26 oktober. Samtidigt rapporterade Bloomberg News om framskridna planer på att slå ihop den tillfälliga stödfonden EFSF och den permanenta ESM från mitten av 2012, och på så sätt skapa utlåningskapacitet på 940 miljarder euro.

Financial Times noterar att låsningen mellan Frankrike och Tyskland i frågan om utökad kapacitet för EFSF har lett till att förbundskansler Angela Merkel inte har kunnat presentera fullständiga detaljer inför Bundestag, vilket innebär att hon inte kan godkänna något avtal vid söndagens toppmöte.

Enligt uppgifter till Financial Times är det Frankrikes president Nicolas Sarkozy som har begärt att söndagens toppmöte ska hållas trots att man redan mer eller mindre bekräftat att mötet inte kommer att leda till något resultat. Mötet ska nu diskutera planen "på djupet" på söndag och gå till beslut vid onsdagens toppmöte.

Nicolas Sarkozy kan också vilja hålla enskilda samtal med Italiens premiärminister Silvio Berlusconi på söndagen efter att den italienske ledaren överraskande nominerat Ignazio Visco till ny chef för den italienska centralbanken. Om nomineringen fastställs av president Giorgio Napolitano kvarstår problemet med att Italien framöver kommer ha två ledamöter i ECB-direktionen medan Frankrike inte har någon.

Enligt tidigare uppgifter skulle den nuvarande direktionsledamoten Lorenso Bini Smaghi vara favorit till posten som ny italiensk centralbankschef, därmed skulle de uppstå en vakans i direktionen som skulle kunna fyllas av Frankrike. Nicolas Sarkozy övertalade Tysklands förbundskansler Angela Merkel att acceptera den förre italienske centralbankschefen Mario Draghi som ny ECB-chef, men kravet var att Lorenzo Bin Smaghi då skulle lämna direktionen. Lorenzo Bini Smaghi sade dock att han inte tänkte avgå förrän hans mandatperiod löper ut 2013, och han har stöd för sin ståndpunkt i EU-fördraget.

I fredagens Europahandel väntas marknaderna fortsatt präglas av uttalanden, rykten och spekulationer inför helgens EU-toppmöten. Finansministrarna i eurogruppen samlas klockan 14.00 i eftermiddag, på lördag följer ekofinmöte och på söndag träffas regeringscheferna för det stora toppmötet, eller "stoppmötet" som SEB:s chefekonom Robert Bergqvist kallar det i bankens morgonbrev, givet att inga beslut nu väntas på söndag.

"Trots det mycket allvarliga läget, och ett utställt politiskt löfte om leverans, misslyckas man. Den spekulativt lagde tror att duon tonar ned förväntningarna för att kunna överraska på söndag - den realistiske betraktaren ser inte början till slutet för eurozonens ekonomiska, finansiella och politiska utmaningar utan slutet på början till en komplex/utdragen process", skriver Robert Bergqvist.

Men marknadsaktörer kommer också att rikta uppmärksamhet mot den tyska konjunkturbarometern IFO-index för oktober, som publiceras klockan 10.00.

IFO-indexet har överraskat positivt nästan varje månad hittills i år, så också i september, även om också detta index har signalerat en viss inbromsning i den ekonomiska aktiviteten sedan toppnivåerna i våras. Enligt Bloomberg News enkät väntas IFO-indexet nu ha sjunkit till 106,2 i oktober från 107,5 i september.

En liknande fransk barometer på fredagsmorgonen visade att näringslivets konfidensindikator sjönk till 97 i oktober från 99 i september. Analytiker hade väntat 98 enligt Bloomberg News enkät.

I USA förefaller det som att Federal Reserve börjar överväga nya stimulansåtgärder direkt riktade mot bostadsmarknaden.

Fedguvernören Daniel Tarullo sade i ett tal natten till fredagen att Federal Reserve bör överväga att återuppta programmet för att köpa bostadsobligationer för att stödja ekonomiskt tillväxt och hjälpa till att lösa arbetslöshetskrisen.

Han sade att Fed bör lägga storskaliga köp av ytterligare värdepapper som backas av bostadslån, MBS, till toppen på listan av tillgängliga alternativ.

"Den aggregerade efterfrågeeffekten skulle inte bara märkas i nya bostadsköp utan också i utökad köpkraft för existerande bostadsägare", sade Daniel Tarullo.

Han sade den svaga bostadsmarknaden hänger som en kvarnsten runt halsen på bostadsägare, "miljontals" bostadslån överstiger bostadsvärdet, "lagret" av osålda bostäder är "enormt" och försäljningsnivåerna är nedpressade.

"MBS-köp är värt att överväga som ett penningpolitiskt alternativ just för att det innehåller ett löfte att adressera just den del i bristen på aggregerad efterfrågan som skiljer sig från vanliga recessioner och återhämtningar", sade Daniel Tarullo.

Han blev därmed den förste Fedledamoten som officiellt antyder att det kan bli aktuellt med nya stimulansåtgärder, eller QE3, men enligt Wall Street Journals Fedreporter, Jon Hilsenrat, verkar tankarna vara välförankrade bland fler ledamöter. Det är också ovanligt att Fedguvernörer agerar i konflikt med Fedchefen. Enligt Jon Hilsenrats uppgifter är det dock inte troligt att Fed kommer agera snabbt med att sjösätta ett nytt program för köp av bostadspapper.

Den amerikanska statistikagendan gapar tom på fredagen, men i kväll kommer Federal Reserve vicechef Janet Yellen samt de regionala Fedbankscheferna Narayana Kocherlakota och Richard Fisher hålla anföranden.

Svenska statsobligationsräntor sjunker 4-6 punkter på fredagsmorgonen i en anpassning till utvecklingen i tyska räntor efter den svenska stängningen på torsdagskvällen. Kronan handlas ett par öre svagare mot euron än på torsdagseftermiddagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?