USA-börser: Öppning kring nollan

De amerikanska börsindexen hade en oregelbunden utveckling efter en dryg timmas handel på torsdagen. Medieuppgifter om att Tyskland kan komma att skjuta upp helgens toppmöte på grund av strandade förhandlingar kring den europeiska räddningsfonden vägdes mot ett starkt Philly-Fed-index.

Runt klockan 16.40 var Dow Jones och det bredare S&P 500 båda upp 0,2 procent till noteringarna 11.518 och 1.212, medan Nasdaq Composite tappade 0,2 procent till 2.600.

Omsättningen var 188 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 514 miljoner på Nasdaq.

Kring den europeiska skuldkrisen meddelade tidningen Die Welt, med hänvisning till anonyma källor, att den tyska regeringen inte utesluter att skjuta upp EU-toppmötet som ska hållas på söndag, eftersom förhandlingarna om en hävstång för räddningsfonden EFSF har strandat.

Om de tyska medieuppgifterna skapade oro hittades visst stöd i att Philadelphia Federal Reserves månatliga index, visade på en starkare ekonomisk aktivitet i näringslivet i oktober, jämfört med månaden före.

Indexet steg till +8,7 från -17,5 föregående månad. Analytikerna hade räknat med ett index på -9,4 enligt Bloomberg News snittprognos.

I det amerikanska statistikflödet märktes också att antalet nyanmälda arbetslösa i USA minskade med 6.000 under vecka 41 till 403.000 från reviderade 409.000 föregående vecka. Väntat var en minskning med 4.000 till 400.000 från preliminära 404.000 enligt Bloomberg News analytikerenkät.

USA:s ledande indikatorer visade, som väntat, en uppgång på 0,2 procent i september, jämfört med månaden före.

Indexet över förtroendet bland de amerikanska konsumenterna steg under förra veckan.

Bland bolagsrapporterna levererade Ingersoll-Rand en vinst per aktie på 0:81 dollar för det tredje kvartalet, vilket var bättre än väntat, medan intäkterna för kvartalet var i linje med Bloomberg News snittestimat. Bolaget drog ned den övre delen av spannet för helårets resultat- och intäktsprognoser en smula. Aktien tappade 6,0 procent.

AT&T rapporterade enligt förväntningarna och handlades 0,8 procent lägre.

Eli Lillys intäkter och resultat inkom som väntat för kvartalet, och kryddade rapporten med att höja den nedre delen av prognosintervallet för helårets vinst något. Aktien backade 1,0 procent.

American Express, som rapporterade ett starkare resultat än väntat efter börsstängning på onsdagskvällen, var ned 2,0 procent.

Andra bolag inom finanssektorn hittades också i de lägre regionerna i New York. Bank of America och Travelers tappade 1,9 procent respektive 1,3 procent.

Efter börsstängningen i USA väntar rapporter från Microsoft och Gardner-Denver.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?