1515
Annons

USA-börser: EU-besked gav nytt hopp

De amerikanska börsindexen stängde oregelbundet på torsdagen. Efter en inledning i rött fick investerarna nytt mod sedan Europas ledare uttalat att de överväger att utöka den europeiska räddningsfonden för att bekämpa skuldkrisen.

"Vi står bara vid sidan om och tittar hur detta faller ut. Jag vet inte om vi är närmare en lösning på situationen i Europa, men kanske är vi närmare att få inblick i vad som kommer att hända i det längre perspektivet", sade Tom Wirth, förvaltare på Chemung Canal Trust till Bloomberg News.

Vid stängning var Dow Jones upp 0,3 procent till noteringen 11.541, det bredare S&P 500 ökade 0,5 procent till 1.215, medan Nasdaq Composite tappade 0,2 procent till 2.599.

Omsättningen var 956 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 2,0 miljarder aktier på Nasdaq.

På torsdagskvällen skrev Bloomberg News, med hänvisning till två personer med insyn i ärendet, att Europas regeringar kan komma att utöka och kombinera de europeiska räddningsfonderna med 940 miljarder euro för att bekämpa skuldkrisen.

I ett gemensamt uttalande från Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy hette det att man söker en "global och ambitiös" strategi för att tackla krisen. Vidare framgick att ett möte dem mellan kommer att äga rum den 22 oktober, alltså dagen innan de europeiska ledarna samlas i Bryssel. Det meddelades också att ett uppföljningsmöte till helgens toppmöte ska äga rum senast den 26 oktober.

En annan nyhet från Europa var att Greklands premiärminister Giogious Papandreou vunnit omröstningen om landets sparpaket.

Finanssektorn, som inledde i rött, vände upp och uppvisade den starkaste kursutvecklingen i New York. Wells Fargo ökade 2,3 procent och JP Morgan avancerade 2,7 procent.

Teknologiaktierna hittades i andra änden på listan.

Intel var ned 2,6 procent och Dell tappade 5,3 procent.

Bland de amerikanska bolagsrapporterna redovisade verkstadskoncernen Ingersoll-Rand en vinst per aktie på 0:81 dollar för det tredje kvartalet, vilket var bättre än väntat, medan intäkterna för kvartalet var i linje med Bloomberg News snittestimat. Med den det som investerarna mest verkade ta fasta vid var att bolaget drog ned den övre delen av spannet för helårets resultat- och intäktsprognoser. Aktien tappade 7,9 procent.

Efter börsstängningen i USA rapporterade Microsoft ett resultat per aktie på 0:68 dollar för det första kvartalet 2011, vilket var helt i linje med förväntningarna. Försäljningen uppgick till 17,4 miljarder dollar, att jämföra med väntade 17,2.

Under torsdagen inkom data som visade att Philadelphia Federal Reserves månatliga index, visade på en starkare ekonomisk aktivitet i näringslivet i oktober, jämfört med månaden före.

Indexet steg till +8,7 från -17,5 föregående månad. Analytikerna hade räknat med ett index på -9,4 enligt Bloomberg News snittprognos.

Antalet nyanmälda arbetslösa i USA minskade med 6.000 under vecka 41 till 403.000 från reviderade 409.000 föregående vecka. Väntat var en minskning med 4.000 till 400.000 från preliminära 404.000 enligt Bloomberg News analytikerenkät.

USA:s ledande indikatorer visade, som väntat, en uppgång på 0,2 procent i september, jämfört med månaden före.

Indexet över förtroendet bland de amerikanska konsumenterna steg under förra veckan.

Ericsson stängde 1:17 kronor lägre jämfört med stängningskursen på Stockholmsbörsen.


Nya toppchefen på McDonald's slutade – efter mindre än ett år

Förra sommaren började Mats Hörnell som ny Nordenchef på McDonald's, med höga och tydliga ambitioner om fördubblad försäljning till år 2025.

Nu har han slutat – efter mindre än ett år.

Mats Hörnell, fram till nyligen Nordenchef på McDonald's
Mats Hörnell, fram till nyligen Nordenchef på McDonald'sFoto:McDonald's

I juni 2021 intervjuade Di McDonald's då nya Norden-vd Mats Hörnell, som gick tillbaka till hamburgerkedjan efter åtta år som vd för kafékedjan Wayne's Coffee. Dessförinnan hade han olika chefsroller på McDonald's svenska huvudkontor.

”Vi ska fördubbla den så kallade systemekonomin på fem år mellan 2020 och 2025, bland annat ska omsättningen öka från 5,3 till 10,6 miljarder kronor i Sverige. Det ska ske genom både tillväxt i befintliga restauranger och nyöppningar”, sa han om sina ambitioner.

Men nu har han alltså slutat, vilket framgår av hans Linkedinprofil och inte som vid tillsättningen i något pressmeddelande från hamburgerkedjan.

På Di:s fråga om varför hänvisar Mats Hörnell till McDonald's, men säger sig ha ett nytt jobb på gång i november, efter sex månaders ”garden leave” (karantän) varav fyra månader återstår i början av juli. Vad detta nya jobb är kan han inte säga.

McDonald's presschef Henrik Nerell uppger i ett mejl till Di att Mats Hörnell slutade den 1 maj i år.

”Under Mats ledning har verksamheten utvecklats väl i linje med de mål som har satts upp och det går bra för McDonald’s, vi har medvind. För att accelerera utvecklingen ytterligare har Food Folks ägare och styrelse sett behov av ett nytt ledarskap vilket har inneburit att Mats har lämnat Food Folk”, skriver presschefen.

”Världen förändras” säger han om hur det går ihop att en ny chef anses behövas trots att målen har uppnåtts.

Rekrytering av ny vd pågår, och under tiden leds nordiska McDonald's av Ross Brinklow, ”som är nära knuten till ägaren och som varit en del av ledningsgruppen för Food Folk i flera år, vilket ger kontinuitet i verksamheten” enligt Henrik Nerell.

”Food Folk” syftar på McDonald's i Nordens ägarbolag Food Folk Nordic, som sedan 2017 driver McDonald's i Norden med licens från USA-bolaget. Food Folk Nordic ägs av den brittiska riskkapitalisten Guy Hands bolag Terra Firma.

Under 2021 ökade omsättningen för McDonald's i Sverige med 10 procent till 5,8 miljarder kronor, med ett oförändrat antal restauranger, 193 stycken. Rörelseresultatet kommuniceras inte på landsnivå.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?