Annons

Stockholmsbörsen: Telekomjättarna lyfter börsen

Stockholmsbörsen hade vid lunchtid på torsdagen lämnat förmiddagens nedgång och lagt sig på plussidan. Stöd kom från mildare nedgångar på de ledande europeiska börserna och en rusning i Nokia efter bolagets delårsrapport. På andra sidan Atlanten gav indexterminerna en vittring av uppgångar i New York senare under dagen.

Omkring klockan 13.05 var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,4 procent till noteringen 946. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 7,0 miljarder kronor. Den totala omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 8,8 miljarder kronor.

Bland de ledande indexen i övriga Europa var Euro Stoxx 50 ned 0,6 procent. Parisbörsens CAC 40 backade 0,7 procent och i London var FTSE 100 0,5 procent lägre. Frankfurtbörsens DAX-index var ned 0,6 procent.

I den europeiska aktiehandeln blev nedgången för bank och finans mer uttalad. Även råvarurelaterade aktier och elbolag tyngde det breda indexet Bloomberg European 500. På plussidan briljerade telekombolag och läkemedel.

På den europeiska scenen tändes nytt hopp om framsteg i bekämpandet av skuldkrisen i euroområdet efter uppgifter från Reuters om att stödfonden EFSF ska tillåtas köpa statsobligationer på andrahandsmarknaden. Nyhetsflödet inför veckoslutets toppmöten har annars gett intryck av intensiva sonderingar men skilda åsikter om föreslagna åtgärder och tillvägagångssätt.

EU-kommissionen rekommenderade på torsdagen utbetalning av nästa omgång nödlån till Grekland snarast möjligt, efter att den så kallade trojkan, bestående av EU, IMF och ECB, enats i sin syn på den grekiska statsskuldens uthållighet.

Investerarna i Stockholm hade mycket att stå i på hemmaplan med ett intensivt rapportflöde på torsdagen. Telekom stal showen med oväntat starka rapporter från Ericsson och Nokia.

Ericsson levererade ett resultat före skatt som var 5 procent bättre än väntat, och lindrade oron över ett försäljningsras i Nordamerika med totala intäkter som låg 5 procent över förväntan. En lägre bruttomarginal än väntat, och utsikter om marginalpress under en fortsatt period av mindre lönsamma moderniseringsprojekt i Europa, viftades undan av aktiemarknaden.

Ericsson steg 6,3 procent till 69:60 kronor.

Även Nokia slog till med en rapport som var starkare än väntat. Bolaget överraskade positivt med försäljningen och lönsamheten för bolagets verksamhet inom mobiltelefoner, Devices & Services. För det fjärde kvartalet spår Nokia en justerad rörelsemarginal för affärsområdet i intervallet 1-5 procent, att jämföra med konsensusestimatet på 1,3 procent enligt SME Direkt.

Nokia rusade efter rapporten och var upp 9,2 procent till 44:37 kronor i Stockholm, och avancerade 8,8 procent på Helsingforsbörsen.

Getinges resultat före skatt hamnade under analytikernas förväntningar, och den organiska omsättningstillväxten i det tredje kvartalet var svagare än väntat. Bolaget upprepade sina prognoser för 2011, och spådde en fortsatt god vinsttillväxt under 2012. Enligt Getinges vd Johan Malmqvist kan tillväxten hamna på runt 5 procent under 2012, exklusive förvärvade Atrium Medical.

Getinge låg kvar på minussidan, ned 0,7 procent till 157:40 kronor.

Axis håller en fortsatt god fart, och levererade en delårsrapport som slog förväntningarna på samtliga punkter. Resultatet före skatt blev 74 procent bättre än väntat och intäktstillväxten var vida högre än vad analytikerna räknat med enligt SME Direkt.

Axis rusade 17,4 procent till 146:50 kronor.

Även Axfood lyckades något bättre än väntat med resultatet för det tredje kvartalet medan Haldex fallerade, med ett resultat före skatt som var 5 procent sämre än väntat.

Axfood-aktien vände upp och avancerade 1,5 procent till 232:00 kronor, medan Haldex fortsatte nedåt med ett tapp på 5,7 procent till 26:40 kronor.

Utfallet för HIQ i det tredje kvartalet blev något sämre än väntat för såväl intäkter som resultat före skatt. Rörelsemarginalen blev dock snäppet bättre än väntat. HIQ:s vd Lars Stugemo vittnade om en fortsatt god efterfrågan bland bolagets kunder och såg heller ingen inbromsning under det innevarande, fjärde, kvartalet.

HIQ-aktien tappade 4,5 procent till 27:60 kronor.

Från USA kommer rapport från AT&T innan börserna öppnar i New York. Microsoft och Gardner-Denver lämnar rapport efter stängning i USA.

På den återstående europeiska statistikagendan finns EMU:s konfidensindikator för hushållen för oktober som lämnas klockan 16.00.

USA bjuder på nyanmälda arbetslösa vecka 41 klockan 14.30, och Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffran, klockan 15.45. Philadelphia Fed index för oktober kommer klockan 16.00, liksom ledande indikatorer för september och en rapport över försäljningen av befintliga bostäder under samma månad.

Innehåll från EKNAnnons

Så gör du en perfekt låneansökan – enligt banken

Fredrik Josefsson är Head of Entrepreneurs & High Growth på SEB.
Fredrik Josefsson är Head of Entrepreneurs & High Growth på SEB.

I tuffa tider behöver företag ofta extra finansiering – samtidigt kan det vara svårare att få lån. Men du kan förbättra dina chanser att få finansieringen som ditt företag behöver. Här ger Fredrik Josefsson från SEB sina fyra tips för hur du ska förbereda din låneansökan och ditt möte med banken.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din exportaffär

Fredrik Josefsson är Head of Entrepreneurs & High Growth på SEB. Som initiativtagare till SEB:s tillväxthub Greenhouse har han sett 5 000 svenska företag växa och han vet därför vilken roll extern finansiering spelar i företagens utveckling. Men hur säkrar man som företagare den så viktiga finansieringen från banken? Fredrik Josefsson säger att den enskilt viktigaste faktorn för huruvida ett lån beviljas – oavsett marknadsklimat – är återbetalningsförmågan.

– Att vi ser att lånet kan betalas tillbaka är det som fäller avgörandet. Det gäller oavsett det allmänna marknadsläget, men i oroliga tider som dessa är det ännu viktigare.

För att visa på god återbetalningsförmåga gäller det att noga förbereda er låneansökan och mötet med banken. Här är Fredrik Josefssons fyra tips för hur du får banken att säga ja.

1. Räkna, resonera och prognosticera

Att visa på starka finanser är viktigt i mötet med banken. I det ingår att kunna resonera kring frågor som hur stabil er bransch eller verksamhet är i oroliga tider, hur trygg företagets kundbas är och hur kundernas köpbeteende kan påverkas av stigande priser. Visa detta i olika prognoser.

– Kassaflöden, balansräkning, orderingång, tillväxt – det finns en rad prognoser som banken vill se när vi tittar på en låneansökan. Vill du imponera på oss är mitt tips att ta höjd för olika händelseutvecklingar. Visa upp både en konservativ och en realistisk prognos, säger Fredrik Josefsson.

2. Visa på kostnadskontroll

Enligt Fredrik Josefsson är det viktigt att kommunicera att företaget förstår det nuvarande marknadsläget. Just nu är det synonymt med att visa på god kostnadskontroll.

– Vi vill gärna se att det finns flexibilitet och att ni har möjlighet att snabbt skala ned vid behov. Även här är det bra att presentera olika scenarier. Vad händer till exempel med era marginaler om en leverantör höjer sina priser och vilka alternativa lösningar har ni då? Kan ni till exempel outsourca vissa tjänster om det behövs och därmed sänka era fasta kostnader så är det bra att lyfta.

3. Minska finansieringsbehovet och bankens risk

Genom olika metoder kan företag minska både sina finansieringsbehov och den risk som banken tar på sig när den lånar ut pengar till företaget. Båda åtgärderna gör det lättare att få finansieringen i hamn.

För att minska ert finansieringsbehov kan ni exempelvis försöka sänka era kostnader eller öka användningen av förskottsbetalningar inom verksamheten. För att minska bankens risk kan ni ta in en aktör som Exportkreditnämnden, EKN, i en affär som har koppling till export.

– Eftersom EKN kan dela risk med oss på banken så gör deras medverkan det lättare för oss att säga ja. Dessutom är ett samarbete med EKN ännu ett tecken på att företaget verkligen tänker till och har kontroll på situationen, säger Fredrik Josefsson.

4. Låt företagsrådgivaren vara rådgivare

Inte alla företag ser bankens företagsrådgivare som en faktisk rådgivare, och det kan vara en miss i sig. Bankens rådgivning innebär en fördjupad kontakt som ger företaget värdefulla insikter om banken och vice versa.

– Vi uppmuntrar till dialog, särskilt nu. Dialogen är viktig för att vi ska förstå alla mjuka värden som finns i bolaget och det kan verkligen göra skillnad. I vår rådgivning kan vi också hantera saker som vi själva vet är viktiga för banken när det kommer till finansiering, säger Fredrik Josefsson.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera