1515

Stockholmsbörsen: Telekomjättarna lyfter börsen

Stockholmsbörsen hade vid lunchtid på torsdagen lämnat förmiddagens nedgång och lagt sig på plussidan. Stöd kom från mildare nedgångar på de ledande europeiska börserna och en rusning i Nokia efter bolagets delårsrapport. På andra sidan Atlanten gav indexterminerna en vittring av uppgångar i New York senare under dagen.

Omkring klockan 13.05 var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,4 procent till noteringen 946. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 7,0 miljarder kronor. Den totala omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 8,8 miljarder kronor.

Bland de ledande indexen i övriga Europa var Euro Stoxx 50 ned 0,6 procent. Parisbörsens CAC 40 backade 0,7 procent och i London var FTSE 100 0,5 procent lägre. Frankfurtbörsens DAX-index var ned 0,6 procent.

I den europeiska aktiehandeln blev nedgången för bank och finans mer uttalad. Även råvarurelaterade aktier och elbolag tyngde det breda indexet Bloomberg European 500. På plussidan briljerade telekombolag och läkemedel.

På den europeiska scenen tändes nytt hopp om framsteg i bekämpandet av skuldkrisen i euroområdet efter uppgifter från Reuters om att stödfonden EFSF ska tillåtas köpa statsobligationer på andrahandsmarknaden. Nyhetsflödet inför veckoslutets toppmöten har annars gett intryck av intensiva sonderingar men skilda åsikter om föreslagna åtgärder och tillvägagångssätt.

EU-kommissionen rekommenderade på torsdagen utbetalning av nästa omgång nödlån till Grekland snarast möjligt, efter att den så kallade trojkan, bestående av EU, IMF och ECB, enats i sin syn på den grekiska statsskuldens uthållighet.

Investerarna i Stockholm hade mycket att stå i på hemmaplan med ett intensivt rapportflöde på torsdagen. Telekom stal showen med oväntat starka rapporter från Ericsson och Nokia.

Ericsson levererade ett resultat före skatt som var 5 procent bättre än väntat, och lindrade oron över ett försäljningsras i Nordamerika med totala intäkter som låg 5 procent över förväntan. En lägre bruttomarginal än väntat, och utsikter om marginalpress under en fortsatt period av mindre lönsamma moderniseringsprojekt i Europa, viftades undan av aktiemarknaden.

Ericsson steg 6,3 procent till 69:60 kronor.

Även Nokia slog till med en rapport som var starkare än väntat. Bolaget överraskade positivt med försäljningen och lönsamheten för bolagets verksamhet inom mobiltelefoner, Devices & Services. För det fjärde kvartalet spår Nokia en justerad rörelsemarginal för affärsområdet i intervallet 1-5 procent, att jämföra med konsensusestimatet på 1,3 procent enligt SME Direkt.

Nokia rusade efter rapporten och var upp 9,2 procent till 44:37 kronor i Stockholm, och avancerade 8,8 procent på Helsingforsbörsen.

Getinges resultat före skatt hamnade under analytikernas förväntningar, och den organiska omsättningstillväxten i det tredje kvartalet var svagare än väntat. Bolaget upprepade sina prognoser för 2011, och spådde en fortsatt god vinsttillväxt under 2012. Enligt Getinges vd Johan Malmqvist kan tillväxten hamna på runt 5 procent under 2012, exklusive förvärvade Atrium Medical.

Getinge låg kvar på minussidan, ned 0,7 procent till 157:40 kronor.

Axis håller en fortsatt god fart, och levererade en delårsrapport som slog förväntningarna på samtliga punkter. Resultatet före skatt blev 74 procent bättre än väntat och intäktstillväxten var vida högre än vad analytikerna räknat med enligt SME Direkt.

Axis rusade 17,4 procent till 146:50 kronor.

Även Axfood lyckades något bättre än väntat med resultatet för det tredje kvartalet medan Haldex fallerade, med ett resultat före skatt som var 5 procent sämre än väntat.

Axfood-aktien vände upp och avancerade 1,5 procent till 232:00 kronor, medan Haldex fortsatte nedåt med ett tapp på 5,7 procent till 26:40 kronor.

Utfallet för HIQ i det tredje kvartalet blev något sämre än väntat för såväl intäkter som resultat före skatt. Rörelsemarginalen blev dock snäppet bättre än väntat. HIQ:s vd Lars Stugemo vittnade om en fortsatt god efterfrågan bland bolagets kunder och såg heller ingen inbromsning under det innevarande, fjärde, kvartalet.

HIQ-aktien tappade 4,5 procent till 27:60 kronor.

Från USA kommer rapport från AT&T innan börserna öppnar i New York. Microsoft och Gardner-Denver lämnar rapport efter stängning i USA.

På den återstående europeiska statistikagendan finns EMU:s konfidensindikator för hushållen för oktober som lämnas klockan 16.00.

USA bjuder på nyanmälda arbetslösa vecka 41 klockan 14.30, och Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffran, klockan 15.45. Philadelphia Fed index för oktober kommer klockan 16.00, liksom ledande indikatorer för september och en rapport över försäljningen av befintliga bostäder under samma månad.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?