Annons

Stockholmsbörsen stängde ned

Efter en torsdag med slagig handel och ett index som länge såg ut att klara sig kvar på plus lyckades Stockholmsbörsen till slut inte hålla emot de nedgångar som noterades i övriga Europa och under de första timmarna i USA. Bankaktierna och många av de större verkstadsbolagen tyngde utvecklingen medan telekom höll emot efter några starka kvartalsrapporter i sektorn.

Vid stängning hade OMXS30 gått ned med 0,9 procent till noteringen 934,1. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 15,2 miljarder kronor. Den totala omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 19,5 miljarder kronor.

Bland de ledande indexen i övriga Europa var Euro Stoxx 50 ned 2,6 procent. Parisbörsens CAC 40 backade 2,3 procent och i London var FTSE 100 1,5 procent lägre. Frankfurtbörsens DAX-index var ned 2,6 procent.

På den europeiska scenen tändes nytt hopp om framsteg i krishanteringen i euroområdet efter att Reuters rapporterat om att stödfonden EFSF ska tillåtas köpa statsobligationer på andrahandsmarknaden. Nyhetsflödet inför veckoslutets toppmöten har annars gett intryck av intensiva sonderingar men skilda åsikter om föreslagna åtgärder och tillvägagångssätt.

I den sena eftermiddagshandeln kom uppgifter, med hänvisning till källor inom EU, att toppmötet på söndag inte väntas kunna enas om alla tekniska detaljer kring privata långivares skuldnedskrivning och återkapitalisering av europeiska banker utan att detta arbete kunde dra ut på tiden in i nästa vecka.

Investerarna i Stockholm hade mycket att stå i på hemmaplan med ett intensivt rapportflöde. I blickfånget var telekom med oväntat starka rapporter från Ericsson och Nokia.

Ericsson levererade ett resultat före skatt som var 5 procent bättre än väntat och lindrade oron över ett försäljningsras i Nordamerika med totala intäkter som låg 5 procent över förväntan. En lägre bruttomarginal än väntat, och utsikter om marginalpress under en fortsatt period av mindre lönsamma moderniseringsprojekt i Europa, viftades undan av aktiemarknaden. Ericsson B steg 4 procent till 68:10 kronor.

Även Nokia slog till med en rapport som var starkare än väntat. Bolaget överraskade positivt med försäljningen och lönsamheten för bolagets huvudverksamhet, mobiltelefoner. Nokia avancerade 6,5 procent till 43:24 kronor.

Getinges resultat före skatt hamnade under analytikernas förväntningar, och den organiska omsättningstillväxten i det tredje kvartalet var svagare än väntat. Bolaget upprepade sina prognoser för 2011, och spår fortsatt god vinsttillväxt under 2012. Aktien noterades 0,1 procent upp till 160:50 kronor.

Axis levererade en delårsrapport som slog förväntningarna på samtliga punkter. Resultatet före skatt blev 74 procent bättre än väntat och intäktstillväxten var vida högre än vad analytikerna räknat med enligt SME Direkt. Axis rusade 20 procent till 149:75 kronor.

Även Axfood lyckades något bättre än väntat med resultatet för det tredje kvartalet medan Haldex fallerade, med ett resultat före skatt som var 5 procent sämre än väntat.

Axfood-aktien steg 3,9 procent till 237:40 kronor, medan Haldex backade 7,1 procent till 26 kronor.

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera