Vid stängning hade OMXS30 gått ned med 0,9 procent till noteringen 934,1. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 15,2 miljarder kronor. Den totala omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 19,5 miljarder kronor.
Bland de ledande indexen i övriga Europa var Euro Stoxx 50 ned 2,6 procent. Parisbörsens CAC 40 backade 2,3 procent och i London var FTSE 100 1,5 procent lägre. Frankfurtbörsens DAX-index var ned 2,6 procent.
På den europeiska scenen tändes nytt hopp om framsteg i krishanteringen i euroområdet efter att Reuters rapporterat om att stödfonden EFSF ska tillåtas köpa statsobligationer på andrahandsmarknaden. Nyhetsflödet inför veckoslutets toppmöten har annars gett intryck av intensiva sonderingar men skilda åsikter om föreslagna åtgärder och tillvägagångssätt.
I den sena eftermiddagshandeln kom uppgifter, med hänvisning till källor inom EU, att toppmötet på söndag inte väntas kunna enas om alla tekniska detaljer kring privata långivares skuldnedskrivning och återkapitalisering av europeiska banker utan att detta arbete kunde dra ut på tiden in i nästa vecka.
Investerarna i Stockholm hade mycket att stå i på hemmaplan med ett intensivt rapportflöde. I blickfånget var telekom med oväntat starka rapporter från Ericsson och Nokia.
Ericsson levererade ett resultat före skatt som var 5 procent bättre än väntat och lindrade oron över ett försäljningsras i Nordamerika med totala intäkter som låg 5 procent över förväntan. En lägre bruttomarginal än väntat, och utsikter om marginalpress under en fortsatt period av mindre lönsamma moderniseringsprojekt i Europa, viftades undan av aktiemarknaden. Ericsson B steg 4 procent till 68:10 kronor.
Även Nokia slog till med en rapport som var starkare än väntat. Bolaget överraskade positivt med försäljningen och lönsamheten för bolagets huvudverksamhet, mobiltelefoner. Nokia avancerade 6,5 procent till 43:24 kronor.
Getinges resultat före skatt hamnade under analytikernas förväntningar, och den organiska omsättningstillväxten i det tredje kvartalet var svagare än väntat. Bolaget upprepade sina prognoser för 2011, och spår fortsatt god vinsttillväxt under 2012. Aktien noterades 0,1 procent upp till 160:50 kronor.
Axis levererade en delårsrapport som slog förväntningarna på samtliga punkter. Resultatet före skatt blev 74 procent bättre än väntat och intäktstillväxten var vida högre än vad analytikerna räknat med enligt SME Direkt. Axis rusade 20 procent till 149:75 kronor.
Även Axfood lyckades något bättre än väntat med resultatet för det tredje kvartalet medan Haldex fallerade, med ett resultat före skatt som var 5 procent sämre än väntat.
Axfood-aktien steg 3,9 procent till 237:40 kronor, medan Haldex backade 7,1 procent till 26 kronor.