Råvaror: Metaller leder nedgång

Priserna på råvaror fortsatte ned inför de europeiska marknadernas öppning på torsdagen, med basmetallerna i spetsen.

Många röster på marknaden pekade på fortsatt oro över den europeiska skuldkrisen som den främsta orsaken till nedgångarna. Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel höll ett krismöte i Frankfurt på onsdagskvällen inför helgens toppmöte, där även bland annat ECB-chefen och IMF-chefen deltog.

Råoljemarknaden klarade sig bäst med måttliga nedgångar där WTI-oljan i första termin sjönk 0:36 dollar till 85:75 dollar per fat, medan Brent var ned 0:17 dollar till 108:22.

På onsdagskvällen skakade marknaden snabbt av sig lagersiffror från USA och backade senare under kvällen, och rörelserna fortsatte alltså på tisdagen.

"Marknaden avfärdade den stora nedgången i lager och valde istället att fokusera på vad som händer med Tyskland och Frankrike. Ekonomiska tillväxten kommer att skadas mer eftersom det inte finns någon lösning för Europa", sade Jonathan Barratt vid Commodity Broking Services till Bloomberg News.

Statistik från det amerikanska energidepartementet visade att de amerikanska lagren av råolja sjönk med 4,7 miljoner fat under förra veckan, långt under väntade ökningen om 2,0 miljoner fat. Nedgången innebär att de totala råoljelagren i USA, exklusive strategiska reserver, ligger på den lägsta nivån sedan mars 2010.

Även lagren av bensin och destillat minskade under veckan, med 3,3 respektive 4,3 miljoner fat. Förväntningarna låg här på en nedgång om 1,5 miljoner för båda produkterna.

Trots de rejält avvikande lagersiffrorna var det importen av råolja som bedömare pekade på som mest överraskande. Importen minskade med 1,17 miljoner fat per dag i genomsnitt.

"Råoljelagren och dess fyra huvudproduktlager minskar nu snabbare och den amerikanska oljemarknaden har ett solitt underskott för tillfället. Men det återstår att se om den låga råoljeimporten kommer att fortsätta framöver", skrev DNB Nor i en kommentar.

Basmetallerna på London Metal Exchange fortsatte ned över hela linjen på torsdagsmorgonen. Tremånadersterminen för koppar var ned 240 dollar till 6.970. Senast koppar handlades under 7.000 var den 5 oktober.

"Nedgången som vi har sett den senaste månaden var helt enkelt inte klar, eftersom vi har haft så mycket negativ utveckling i Europa, USA och Kina. Den negativa omgivningen har uppmanat spekulativa korta i Kina; de sålde stål- och gummiterminer för att begränsa förlusterna tidigare i veckan, och det är kopparns tur i dag", sade Xiao Jing, analytiker vid Beijing Capital Futures till Bloomberg News.

Freeport-Mcmoran uppgav att den indonesiska koppar- och guldgruvan Grasberg nu bedrivs på cirka två tredjedelar av kapaciteten på grund av strejkerna. Samtidigt sade bolaget att det är osäkert när dispyten kan vara löst.

I samband med presentationen av rapporten för det tredje kvartalet på onsdagen meddelade också bolaget att strejken har resulterat i att knappt 32.000 ton kopparproduktion har gått förlorad under det tredje kvartalet. Guldproduktionen tappade 100.000 uns.

Däremot ska strejkerna vid koppargruvan i Cerro Verde i Peru dock inte ha haft någon effekt på produktionen, uppgav bolaget.

Zinken var ned 68 dollar till 1.770 dollar, medan nickel tappade 550 dollar till 18.250.

På ädelmetallmarknaden handlades spotpriset på guld ned 18 dollar till knappt 1.623 dollar per uns, medan silver tappade 0:36 dollar till 30:805.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ObsteCareAnnons

Goda framtidsutsikter för innovativa ObsteCare

Carina Lindqvist, VD ObsteCare.
Carina Lindqvist, VD ObsteCare.Foto: Adrian Beck

Varje år förlöses ett stort antal barn med hjälp av akuta kejsarsnitt, och ännu fler kvinnor drabbas av plågsamma förlossningsskador. Många gånger helt i onödan. Det svenska life science-bolaget ObsteCare har utvecklat en innovativ och effektiv produkt som gör värksvaga förlossningar mindre riskfyllda. Det leder till högre patientsäkerhet och besparingar för vården. Vinsten för kvinnor och barn går inte att mäta i pengar.

ObsteCares ambition är att ta fram marknadsledande lösningar för förlossningsvården till gagn för både patienten och vårdgivaren. Bolagets produktkoncept bygger på banbrytande forskningsresultat vid Karolinska Institutet om hur laktat (mjölksyra) i fostervatten påverkar värkarbetet under en förlossning. 

Patenterad lösning

ObsteCares patenterade AFL®-metod är vetenskapligt dokumenterad och resultatet av mer än 20 års klinisk erfarenhet från praktiskt arbete inom förlossningsvården. Genom att mäta mjölksyra i fostervatten kan livmoderns status kontrolleras. Det ger förlossningspersonalen viktig information, vilket man inte tidigare haft, om vilken behandlingsväg som bör väljas för en så trygg förlossning som möjligt. Genom att t ex individanpassa användningen av värkstimulerande dropp kan man både minimera antalen onödiga kejsarsnitt och minska risken för postpartum-blödningar - och samtidigt bidra till en naturlig förlossning och bättre upplevelse för kvinnan. 

Läs mer om AFL-metoden här.

- Det föds 130 miljoner barn i världen varje år. En femtedel av dessa föds av en mamma som drabbas av värksvaghet. WHO har lyft problematiken kring överanvändning av värkstimulerande dropp och riskerna med kejsarsnitt, så vi ser många tecken på ett ökat behov av våra lösningar, säger ObsteCares VD Carina Lindqvist.

Stark expansionsfas

ObsteCare ligger i startgroparna för en internationell expansion och VD Carina Lindqvist ser ljust på framtiden. 

Ett nytt modernt instrument CE-märktes i december och har börjat levereras. Användarna ger instrumentet högsta betyg: enkelt att använda och ett värdefullt beslutsunderlag i realtid är några av omdömena. Distributionsnätverket har också utökats och förbättrats. I Norden är det marknadsledande Vingmed som ansvarar för försäljningen. Avtal har även tecknats med en marknadsledande aktör på Irland och förhandlingar pågår med aktörer i ytterligare ett antal länder. 

- Dessutom förbereder vi arbetet för en FDA-registrering av det nya instrumentet, fortsätter Carina Lindqvist. Det innebär att processen bör vara en bra bit på väg när den amerikanska marknad öppnar upp och det åter blir möjligt med kundbesök. 

Med stöd av innovativ forskning planerar ObsteCare fortsätta utveckla medicinska lösningar. Målsättningen är att förbättra förlossningsvården till förmån för mamman, barnet och förlossningsklinikerna och vårt fokus är fortsatt på en global marknadsexpansion. 

- Varje akut kejsarsnitt som kan undvikas skapar inte bara en säkrare förlossning för både mor och barn, något som inte kan mätas i pengar, utan även samhälls- och vårdekonomiska vinster, avslutar Carina Lindqvist.

Om ObsteCare

ObsteCare är ett life science-bolag som utvecklar innovativa lösningar för förlossningsvården. Lösningarna innefattar övervakning av förlossningar, mät- och analysutrustning, samt diverse tillhörande utbildningspaket. Produkterna säljs via ett distributörsnätverk. Bolaget är noterat på Spotlight Stock Market. Läs mer om Obstecare här.

Mer från ObsteCare

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ObsteCare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?