1515

Räntor och valutor: Litet tapp för kronan

USA-räntorna har visat en blandad utveckling men med relativt små nettoförändringar från svensk stängning på onsdagen, med den tioåriga statsobligationen kvar på 2,17 procent.

"Det finns fortsatt volatilitet där marknaderna reagerar på varje rubrik vad gäller (EU-)toppmötet i helgen. Förväntningarna har legat mot ett positivt resultat, och om detta ifrågasätts så kommer den amerikanska obligationsmarknaden med säkerhet att visa ett rally", sade Dan Mulholland på RBC Capital Markets enligt Bloomberg News.

USA-börserna fick sig en liten törn efter att Federal Reserves regionala konjunkturrapport, Beige Book, på onsdagen visat på en trög utveckling.

"Trots att de annonserade Operation Twist så har Fed egentligen inte fått så mycket respons på det ute i den verkliga världen. Beige Book talar om för oss att ekonomin har kört fast", sade John Canally på LPL Financial enligt Wall Street Journal.

Enligt Beige Book fortsatte tillväxten i den amerikanska ekonomin under september, även om företagen blivit mer osäkra rörande återhämtningens styrka. Flertalet distrikt beskrev tillväxttakten som "modest" eller "ringa".

Hushållskonsumtionen ökade något i de flesta Fed- regioner, lett främst av bilförsäljning. Företagens investeringar steg något, särskilt inom bygg- och gruvutrustning samt bilhandeln, men många distrikt rapporterade om återhållna investeringsplaner.

Förhållandena på arbetsmarknaden förändrades knappt under september och flertalet distrikt såg "enbart en begränsad och selektiv efterfrågan för nyanställningar".

SEB skrev i en kommentar att även om den totala aktiviteten förblev svag så visar i alla fall den senaste rapporten några tecken på en förbättring jämfört med september, med en liten uppgång i konsumtionen relaterad till bilförsäljning, vissa tecken på ökade investeringar och förbättringar inom tillverkningsindustrin.

"Å andra sidan var de generella utsikterna för företagsförhållandena svagare och mindre säkra och den finansiella aktiviteten har försvagats. Men oktoberrapporten kommer inte att förändra den penningpolitiska hållningen från Fed", skrev SEB.

Asienbörserna pekar ned på torsdagen och det finns fortsatt många olösta frågor inför EU-toppmötena i helgen, med start i form av eurogruppsmötet på fredagen.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel ville på onsdagskvällen inte göra några kommentarer efter sitt krismöte i Frankfurt, där även bland annat ECB-chefen och IMF-chefen deltog.

En stötesten är hur stabilitetsfonden ska kunna ges ökad "eldkraft". Frankrike vill att ECB ska stötta EFSF, kanske genom att bli en form av bank som använder sig av ECB:s resurser, en idé som mött motstånd från såväl ECB själva som Tyskland, då de ansett att detta överskrider ECB:s roll.

Wall Street Journal skriver att jurister hos regeringar och europeiska myndigheter varnat för att en användning av EFSF för att ge direkta garantier skulle strida mot EU-fördraget. Därmed skulle EFSF inte i sig självt kunna stå som garant för obligationsemissioner i euroområdet.

Under en plan som nu håller på att utarbetas skulle en regering som vill låna via en emission låna upp ytterligare medel från EFSF för att ge garantier att en viss andel, exempelvis 20 procent, av obligationerna skulle betalas tillbaka. Garantierna, förmodligen i form av obligationsemissioner från EFSF riktade mot regeringen, skulle vara säkerhet även vid en default.

Säkerhetsplanen skulle tjäna samma syfte som direkta garantier och ge incitament att köpa obligationer från skuldtyngda länder, med skillnaden att det skulle öka den totala skuldnivån hos dessa länder.

Euroländerna uppges fortsatt vara oeniga om hur långt de måste gå vid helgens möte vad gäller att ge detaljer om hur EFSF:s kapacitet ska kunna utvidgas.

En del bedömare har uttryckt skepsis mot hur effektiva dessa planer kan bli, och Jacques Cailloux på RBS skrev i en kommentar på onsdagen att en "försäkringspolicy kommer mer sannolikt att misslyckas än bli framgångsrik för att attrahera den privata sektorn intresse", skriver Wall Street Journal

Oenighet inför toppmötet uppges också fortsatt råda om utformningen och storleken på en nedskrivning för den grekiska statsskulden, och hur stort rekapitaliseringsbehovet är för europeiska banker, där banktillsynsmyndigheten EBA:s stresstester är en viktig faktor.

På valutamarknaden har euron åter tappat till 1:372 mot dollarn, jämfört med 1:380 vid svensk stängning på onsdagen. Även australiska och nyzeeländska dollar har försvagats, medan dollar/yen handlas stabilt runt 76:80.

"De som väntar sig att något stort kommer att avtäckas kommer att bli besvikna rätt snart, och vi vill handla på den besvikelsen. Vi använder kasten på skilda riskmarknader till att gå korta i valutor som euron och australiendollarn", sade Imre Speizer på Westpac Banking till Bloomberg News.

Kronan har tappat 4 öre till 6:65 mot dollarn och 1 öre till 9:13 mot euron från onsdagens svenska stängning.

På torsdagens svenska agenda står SCB:s rapport (AKU) om arbetsmarknaden i september. Enligt SME Direkts prognosenkät väntas den öppna arbetslösheten ha stigit till 7,0 procent, icke säsongsrensat, från 6,6 procent föregående månad.

På Europaagendan står tyska producentpriser och brittisk detaljhandel.

Från USA kommer under eftermiddagen nyanmälda arbetslösa, som väntas ha minskat med 4.000 till 400.000 förra veckan, och försäljning befintliga bostäder, som väntas ha sjunkit med 2,5 procent i september.

Dessutom kommer ledande indikatorer och Philadelphia Fed index, där det senare antas ha stigit till -9,6 från - 17,5 föregående månad enligt Bloomberg News prognosenkät.

Table


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?