1515
Annons

Räntor och valutor: Europeiska räntor ned

Räntorna i Europas kärnländer sjunker i den inledande handeln på torsdagen. Dämpade utsikter i Beige Book, fortsatta nedgraderingar och kvardröjande osäkerhet om EU-toppmötet i helgen verkligen kan leda till några konkreta kliv framåt i skuldkrishanteringen bidrar till att dämpa sentimentet.

Asienbörserna sjönk och Europabörserna pekar ned i inledningen. Tyska statsobligationer handlas 1-2 punkter ned jämfört med svensk stängning på onsdagen, medan bland annat italienska och spanska räntor handlas upp.

Standard & Poor's sänkte under natten till torsdagen Sloveniens kreditbetyg till AA- från AA, med hänvisning till försämrade budgetutsikter. Slovenien följer därmed euroländer som Cypern och PIIGS-länderna som alla fått se sina betyg sänkta. På tisdagen sände Moody's en varning till Frankrike om att deras AAA-betyg kan vara hotat.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel ville på onsdagskvällen inte göra några kommentarer efter sitt möte i Frankfurt.

En stötesten är hur stabilitetsfonden EFSF ska kunna ges ökad "eldkraft". Frankrike vill att EFSF ska bli en form av bank som kan använda sig av ECB:s resurser, en idé som mött motstånd från såväl ECB själva som Tyskland.

En annan variant är att EFSF ska ge lånegarantier upp till en viss andel, vilket skulle skapa en hävstångseffekt, men Wall Street Journal skriver att detta möter invändningar från jurister som anser att det skulle strida mot EU- fördraget.

Lånegarantier har betraktats som en hävstång för EFSF, som därmed skulle kunna ges ökad lånekapacitet. The Guardian rapporterade på måndagen om en kapacitet på 2.000 miljarder euro. En del bedömare har samtidigt uttryckt skepsis mot hur effektiva dessa planer kan bli.

"Att tala om en fond på 2.000 miljarder euro är rökridåer och speglar á la Trollkarlen från Oz. Om fonden används för att ge en garanti för första förluster, så blir det ingen leverage för EFSF, de fonderade medlen förblir desamma", sade Gary Jenkins på Evolution Securities till Bloomberg News.

Oenighet inför toppmötet uppges också fortsatt råda om utformningen och storleken på en nedskrivning för den grekiska statsskulden, och hur stort rekapitaliseringsbehovet är för europeiska banker, där banktillsynsmyndigheten EBA:s stresstester är en viktig faktor.

Financial Times uppger att EBA:s stresstester väntas visa ett rekapitaliseringsbehov på 70-90 miljarder euro. Detta skulle ge bankerna möjlighet att nå ett kärnprimärkapitalkrav på 9 procent, efter en tidsperiod om sex till nio månader. Det skulle vara mindre än exempelvis IMF:s beräkningar på kanske 200 miljarder euro i kapitalbehov.

USA-räntorna har sjunkit under torsdagsmorgonen, med den tioåriga statsobligationen 3 punkter ned på 2,14 procent.

Federal Reserves regionala konjunkturrapport, Beige Book, visade på fortsatt tillväxt i den amerikanska ekonomin, även om företagen blivit mer osäkra om återhämtningens styrka, och flertalet distrikt beskrev tillväxttakten som "modest" eller "ringa".

Hushållskonsumtionen ökade något i de flesta Fed- regioner, lett främst av bilförsäljning. Företagens investeringar steg också något men läget på arbetsmarknaden förändrades knappt och flertalet distrikt såg "enbart en begränsad och selektiv efterfrågan för nyanställningar".

På valutamarknaden har euron åter tappat till 1:371 mot dollarn, jämfört med 1:380 vid svensk stängning på onsdagen. Även australiska och nyzeeländska dollar har försvagats, medan dollar/yen handlas stabilt runt 76:80.

Svenska räntor inleder 2-4 punkter ned. Kronan har tappat 4 öre mot dollarn men stärkts marginellt mot euron från onsdagens svenska stängning.

På torsdagens svenska agenda står SCB:s rapport (AKU) om arbetsmarknaden i september. Enligt SME Direkts prognosenkät väntas den öppna arbetslösheten ha stigit till 7,0 procent, icke säsongsrensat, från 6,6 procent föregående månad.

På Europaagendan står brittisk detaljhandel. Från USA kommer under eftermiddagen nyanmälda arbetslösa, som väntas ha minskat med 4.000 till 400.000 förra veckan, och försäljning befintliga bostäder, som väntas ha sjunkit med 2,5 procent i september.

Dessutom kommer ledande indikatorer och Philadelphia Fed index, där det senare antas ha stigit till -9,6 från - 17,5 föregående månad enligt Bloomberg News prognosenkät.

Table


Annie Lööf: ”Behöver göra allt för att få fart på elproduktionen”

Bygg fler vindkraftverk till havs och på land, satsa på solenergin – och kör kärnkraftsreaktorerna fullt ut.

Det föreslår Centerpartiet som snabbt och kraftigt vill öka landets elproduktion.

Annie Lööf under kvällens tal i Almedalen.
Annie Lööf under kvällens tal i Almedalen.Foto:Jack Mikrut

Sverige behöver producera mer el för att klara klimatutmaningen, pressa ned priset på elräkningarna och fasa ut den ryska gasen och oljan. Vi sätter nu ett offensivt mål”, säger Centerledaren Annie Lööf.

Centerpartiet presenterar en handlingsplan med 35 punkter för att öka den utsläppsfria elproduktionen under nästa mandatperiod.

Partiet vill tillsätta en kriskommission som inom ett halvår ska presentera konkreta åtgärder för att nå målen om minst 50 terawattimmar extra el till 2026 och minst 165 terawattimmar extra till 2030.

”Det här blir en av de viktigaste uppgifterna för nästa regering, att ganska omgående tillsätta en kriskommission”, säger Lööf.

Den ska bestå av olika myndigheter, intressenter och näringsliv. Kommissionen ska som exempel kunna väga Försvarsmaktens intressen mot klimatomställningens.

Bland annat vill C möjliggöra en snabb utbyggnad av solenergi och satsa på att stärka biokraftens roll i energisystemet. 

Förslaget om ökad elproduktion återkom i Annie Lööfs tal under onsdagskvällen, men då i betydligt kortare ordalag. Det va en mycket allvarsam partiledare som mötte Almedalen. Hon övervägde ett tag att inte hålla talet – som blev starkt präglat av knivattacken som inträffade i Visby tidigare under onsdagen.

”Det är svårt att hitta orden. Det är svårt att stå här. Det är omskakande, sade en svartklädd Lööf i iden allvarliga inledningen av sitt tal och tillade att Almedalen nu är 'en plats för samling och eftertanke'.”

Efter en tyst paus fortsatt Lööf med att berömma polisens och blåljuspersonals snabba agerande och lyfte fram de medmänniskor som varit på plats.

Åskådarna brast ut i en spontan applåd innan Annie Lööf gick över till att tala om kriget i Ukraina.

”Vi vill se en Marshallplan för återuppbyggnaden av Ukraina. Europas demokratier måste gå samman som en kraft. Ge pengar och stöd till att återställa allt det som krävs för att ett land ska fungera”, fortsatte hon.

Lööf uppmanade också Ulf Kristersson att dumpa Sverigedemokraterna – ett budskap som gick hem i publiken.

”Vill du ha Centerpartiets stöd för att kunna bli statsminister, släpp taget om Sverigedemokraterna.”

Lööf efterlyste så ”krafttag kring svensk energi” och uppmanade till att bygga ut elnäten.

”Sluta ställa team vindkraft och team kärnkraft mot varandra”. 

Med tanke på hur lång tid det tar att bygga ny kärnkraft så är det inget alternativ i åtgärdspaketet, enligt C. Det går inte heller att återuppta nedlagda reaktorer under den kommande mandatperioden, uppger man.

Men de sex kärnkraftsreaktorer som finns i drift ska utnyttjas fullt ut, enligt handlingsplanen.

”Vi är i en klimatkris. Vi behöver göra allt för att få fart på elproduktionen”, säger Lööf.

Centerpartiet vill ge Svenska kraftnät i uppdrag att bygga ut laddningskapaciteten för att öka effekten från den befintliga kärnkraften. Effekten kan ökas med ytterligare 2 terawattimmar, enligt beräkningar.

C lovar också att inte medverka till en förtida nedstängning av kärnkraften genom politiska beslut.

Förslag finns om att upprätta små modulära kärnkraftsreaktorer och detta är inget Centern säger nej till.

”Men det är först i gång på tidigt 30-tal och vi behöver en ökad elproduktion nu under de kommande åren, och då är inte ny kärnkraft svaret”. 

Dessutom måste det lokala motståndet bort och tillståndsprocesser kortas till max två år när det gäller ny land- och havsbaserad vindkraft.

All tillståndsprövning och undersökning bör organiseras kring denna deadline. Detta eftersom vi befinner oss i ett ”energipolitiskt nödläge”, enligt C.

Samtidigt uppmanar man regeringen att agera och särskilt prioritera flera tillstånd av stora havsbaserade vindkraftsparker i södra Sverige.

Partiet vill också se en ny energiöverenskommelse med de andra riksdagspartierna och i den är alla välkomna, även Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, säger Annie Lööf.

”De är välkomna, absolut. Men kärnan och förhandlingarna äger rum mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna”.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?