Räntor och valutor: Europeiska räntor ned

Räntorna i Europas kärnländer sjunker i den inledande handeln på torsdagen. Dämpade utsikter i Beige Book, fortsatta nedgraderingar och kvardröjande osäkerhet om EU-toppmötet i helgen verkligen kan leda till några konkreta kliv framåt i skuldkrishanteringen bidrar till att dämpa sentimentet.

Asienbörserna sjönk och Europabörserna pekar ned i inledningen. Tyska statsobligationer handlas 1-2 punkter ned jämfört med svensk stängning på onsdagen, medan bland annat italienska och spanska räntor handlas upp.

Standard & Poor's sänkte under natten till torsdagen Sloveniens kreditbetyg till AA- från AA, med hänvisning till försämrade budgetutsikter. Slovenien följer därmed euroländer som Cypern och PIIGS-länderna som alla fått se sina betyg sänkta. På tisdagen sände Moody's en varning till Frankrike om att deras AAA-betyg kan vara hotat.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel ville på onsdagskvällen inte göra några kommentarer efter sitt möte i Frankfurt.

En stötesten är hur stabilitetsfonden EFSF ska kunna ges ökad "eldkraft". Frankrike vill att EFSF ska bli en form av bank som kan använda sig av ECB:s resurser, en idé som mött motstånd från såväl ECB själva som Tyskland.

En annan variant är att EFSF ska ge lånegarantier upp till en viss andel, vilket skulle skapa en hävstångseffekt, men Wall Street Journal skriver att detta möter invändningar från jurister som anser att det skulle strida mot EU- fördraget.

Lånegarantier har betraktats som en hävstång för EFSF, som därmed skulle kunna ges ökad lånekapacitet. The Guardian rapporterade på måndagen om en kapacitet på 2.000 miljarder euro. En del bedömare har samtidigt uttryckt skepsis mot hur effektiva dessa planer kan bli.

"Att tala om en fond på 2.000 miljarder euro är rökridåer och speglar á la Trollkarlen från Oz. Om fonden används för att ge en garanti för första förluster, så blir det ingen leverage för EFSF, de fonderade medlen förblir desamma", sade Gary Jenkins på Evolution Securities till Bloomberg News.

Oenighet inför toppmötet uppges också fortsatt råda om utformningen och storleken på en nedskrivning för den grekiska statsskulden, och hur stort rekapitaliseringsbehovet är för europeiska banker, där banktillsynsmyndigheten EBA:s stresstester är en viktig faktor.

Financial Times uppger att EBA:s stresstester väntas visa ett rekapitaliseringsbehov på 70-90 miljarder euro. Detta skulle ge bankerna möjlighet att nå ett kärnprimärkapitalkrav på 9 procent, efter en tidsperiod om sex till nio månader. Det skulle vara mindre än exempelvis IMF:s beräkningar på kanske 200 miljarder euro i kapitalbehov.

USA-räntorna har sjunkit under torsdagsmorgonen, med den tioåriga statsobligationen 3 punkter ned på 2,14 procent.

Federal Reserves regionala konjunkturrapport, Beige Book, visade på fortsatt tillväxt i den amerikanska ekonomin, även om företagen blivit mer osäkra om återhämtningens styrka, och flertalet distrikt beskrev tillväxttakten som "modest" eller "ringa".

Hushållskonsumtionen ökade något i de flesta Fed- regioner, lett främst av bilförsäljning. Företagens investeringar steg också något men läget på arbetsmarknaden förändrades knappt och flertalet distrikt såg "enbart en begränsad och selektiv efterfrågan för nyanställningar".

På valutamarknaden har euron åter tappat till 1:371 mot dollarn, jämfört med 1:380 vid svensk stängning på onsdagen. Även australiska och nyzeeländska dollar har försvagats, medan dollar/yen handlas stabilt runt 76:80.

Svenska räntor inleder 2-4 punkter ned. Kronan har tappat 4 öre mot dollarn men stärkts marginellt mot euron från onsdagens svenska stängning.

På torsdagens svenska agenda står SCB:s rapport (AKU) om arbetsmarknaden i september. Enligt SME Direkts prognosenkät väntas den öppna arbetslösheten ha stigit till 7,0 procent, icke säsongsrensat, från 6,6 procent föregående månad.

På Europaagendan står brittisk detaljhandel. Från USA kommer under eftermiddagen nyanmälda arbetslösa, som väntas ha minskat med 4.000 till 400.000 förra veckan, och försäljning befintliga bostäder, som väntas ha sjunkit med 2,5 procent i september.

Dessutom kommer ledande indikatorer och Philadelphia Fed index, där det senare antas ha stigit till -9,6 från - 17,5 föregående månad enligt Bloomberg News prognosenkät.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?