1515
Annons

Asienbörserna faller

Kurserna på de ledande Asienbörserna föll på torsdagen.

Tokyobörsens Nikkei 225-index hade gått ned med 0,9 procent och det bredare Topixindex med 0,8 procent, vid 05, svensk tid.

Hongkongbörsens Hang Seng-index hade fallit med 1,8 procent och Shanghai-börsens Kompositindex 1,7. Taiwanbörsens Weighted Index hade då fallit 0,8 procent.

På Seoulbörsen i Sydkorea var Kospi-index ned 0,4 procent och Singapores Straits Times-index hade fallit med 0,6 procent.

Table


Valet 2022

Andersson om vägen framåt: ”En ren S-regering har sina fördelar”

En ren S-regering är mer snabbfotad än en flerpartiregering. Det anser Magdalena Andersson.

Men hon har inget färdigt regeringsalternativ inför valet.

Klimatomställningen är ett område där S, MP, V och C kan hitta en gemensam väg framåt, tror statsministern.

Statsminister Magdalena Andersson har inget färdigt regeringsalternativ inför valet, men hon ser gärna en ren S-regering med flera samarbetspartners.
Statsminister Magdalena Andersson har inget färdigt regeringsalternativ inför valet, men hon ser gärna en ren S-regering med flera samarbetspartners.Foto:Jesper Frisk

 

Schemat har varit fulltecknat sedan dag ett för Magdalena Andersson.

De senaste veckorna har inte varit något undantag. Först toppmötet om Nato i Madrid. Sedan en avstickare till Almedalen, en blixtvisit i Ukraina och därefter en valturné i Småland.

Starkast intryck gjorde mötet med den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.

”Jag har pratat med Zelenskyj många gånger under de här månaderna. Men att sitta med honom öga mot öga och höra när han beskriver situationen, det är klart att det ger ett starkt intryck.”

Bilderna av de sönderbombade husen och massgravarna i Butja kommer Magdalena Andersson att bära med sig resten av livet, säger hon.

”Vi vill ju att kriget ska ta slut så fort som möjligt, men om det inte gör det, så kommer vi att behöva fortsätta att stödja Ukraina. Både finansiellt, humanitärt och militärt. Det är helt avgörande, vi kan inte låta Putin vinna det här kriget. Det vore förödande för Europa.”

Di träffar Magdalena Andersson på en skakig kampanjbuss på väg mot Skövde, där hon ska träffa ungdomar och lokala S-företrädare.

Hon går in i valrörelsen med starka förtroendesiffror och även partiet går bra i opinionen. Men det finns frågetecken kring hennes regeringsalternativ.

Nooshi Dadgostar kräver att hennes parti får sitta med i nästa regering, men Annie Lööf säger nej. 

Vänsterpartiet vill se stora skattehöjningar – samtidigt som Centerpartiet går till val på att sänka skatterna.

S-förslaget att förbjuda skolvinster omfamnas av Nooshi Dadgostar, men avfärdas helt av Annie Lööf.

Hur ser du själv på förutsättningarna att få ihop det här till ett fungerande regeringsunderlag?
”Den typen av frågor har vi socialdemokrater fått inför varje val”, säger Magdalena Andersson.

”Det handlar i grunden om att svenska folket går och röstar och sen får man ett valresultat. Då är det vårt ansvar som politiker att förvalta det valresultatet på allra bästa sätt. Jag har inga förhoppningar om att det ska vara enkelt, men är övertygad om att det kommer att gå.”

Hur ser du på att Vänsterpartiet går fram med så ultimativa krav?
”Jag kommer inte att göra det. Vi fick ett svårt valresultat senast och det är risk att vi får ett komplicerat valresultat igen”, säger Magdalena Andersson.

”Att i förväg dra upp massa olika röda linjer riskerar bara att komplicera och dra ut den processen än mer på tiden.”

Hur ser ditt regeringsalternativ ut?
”Jag kan tänka mig många olika saker. En ren S-regering har sina fördelar, att samverka och sitta i regering med andra partier har andra fördelar”, säger hon.

Vad är den stora fördelen med en ren S-regering?
”Man kan vara mer snabbfotad i sådana saker som regeringen kan besluta om själv. Å andra sidan behöver man förhandla mer i riksdagen, det blir ett knöligare arbete i riksdagen. Det har varit särskilt svårt nu precis före valet, när alla partier håller på att positionera sig. Det är i och för sig lättare efter ett val.”

Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson.Foto:Jesper Frisk

Utmanarna på den högra sidan, anförda av Moderatledaren Ulf Kristersson, har pekat ut kampen mot brottsligheten som sin viktigaste gemensamma uppgift.

Partierna är även överens om riktningen när det gäller energin, skatterna och bärande delar av den ekonomiska politiken.

På vilka områden anser du att det finns störst samsyn mellan S, V, MP och C?
”Det är alla partier som ser behov av att snabba på klimatomställningen. Så det är ett område och det är helt avgörande för svenska näringslivet”, säger Magdalena Andersson.

Hon pekar särskilt på den omställning som sker inom industrin, inte minst i norra Sverige.

”Det är så fantastiskt, det som händer”, säger Magdalena Andersson.

”Nu när jag har rest så himla mycket under våren har jag verkligen kunnat skryta om svenskt näringsliv och svensk industri och allt som händer här. I Sverige skapar det här tusentals jobb här och nu”.

Vad är nästa steg för att skynda på omställningen ytterligare?
”Det är framför allt två saker. Det ena är tillståndsprocesserna. Vi behöver ha snabbare tillståndsprocesser”, säger Magdalena Andersson.

”Det andra är energiförsörjningen. Vi behöver ha mycket mer el och den ska vara billig. Sol, vind, vatten och kärnkraft kommer att behöva vara en del av energimixen i Sverige”, säger hon.

När du var nytillträdd som statsminister sa du att ny kärnkraft inte är vägen framåt. Står du fast vid det?
”Både ja och nej. Hittills finns det inga som har velat investera i ny kärnkraft, men finns det intresse att investera i kärnkraften så finns det inget förbud att göra det”, säger Magdalena Andersson.

”Vi har också gett en myndighet i uppdrag att titta på de här små modulära reaktorerna, vilka tillstånd som skulle krävas för det och om det kan vara en väg framåt.”

Det som definitivt är en väg framåt är vindkraften, anser Magdalena Andersson.

”Det är otroligt viktigt att nu kunna bygga ut vindkraften, där det finns många som vill investera i det. Där det går snabbt och ger billig el”, säger hon.

När det gäller ekonomin, med den höga inflationen och hushållens tilltagande pessimism, är den tidigare finansministern inte lika optimistisk.

”Det är ett bekymmersamt ekonomiskt läge för vanliga hushåll och företag, med Putinpriser på bensin och diesel och el”, säger Magdalena Andersson. 

”Därutöver lite högre ränteläge för hushåll och företag som sitter med lån. Det är klart att det är många som svettas nu och har det tufft.”

Receptet, anser hon, är att föra en politik som lindrar effekterna för de värst drabbade och stötta de hushåll som har de minska marginalerna.

”Men det är också lika bra att vara tydlig och ärlig och säga att ingen ansvarsfull politiker kan lova att kompensera för varje prisökning”, säger Magdalena Andersson.

Samtidigt som Magdalena Andersson anser att det inte finns utrymme för stora skattesänkningar, ser hon heller ingen möjlighet att gå fram med breda skattehöjningar.

”Att i det här läget gå fram med skattehöjningar på vanliga hushåll eller vanliga företag är inte rätt politik”, säger hon.

Innebär det att det kanske inte blir någon ny miljonärsskatt?
”Vi får se exakt vad vi går till val på, men miljonärsskatten är tänkt att riktas till de som har de allra största inkomsterna och allra största förmögenheterna. Där har vi i Sverige internationellt sett väldigt, väldigt låg kapitalbeskattning.”

Läs fler partiledarintervjuer:

Åkesson om regeringsfrågan: ”Litar inte på Liberalerna” 

Kristersson om SD-samarbetet: ”Jag är ju inte naiv”

Liberalerna vill sänka skatten för ”medelklassen”

Lööf höjer insatserna för samarbete med S: Lovar sänkta skatter

Dadgostar om kylan från Lööf: Hon vill inte förhandla

Bolunds besked: MP ger grönt ljus till ny kärnkraft

Busch nobbar både L och SD: ”Vill sitta i en regering med moderaterna”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?