Asienbörser: Breda nedgångar

Börserna i Asien backade på bred front på torsdagen, efter att investerarna valt en försiktig hållning inför veckoslutets möten mellan Europas beslutsfattande toppskikt. De kinesiska börserna pressades ytterligare av utsikterna för att den hittills starka tillväxten i Kina ska blekna framöver.
Vid klockan 7.35 var det regionala indexet MSCI Asia Apex 50 ned 2,3 procent.

Investerarna i Asien följde exemplet från kollegorna i Europa och New York och såg till att trimma sina aktieinnehav inför veckoslutets europeiska toppmöte. Budskapen inför de möten som inleds på fredagen och kulminerar på söndagen då Europas regeringschefer samlas, har hittills inte gett någon enhetlig bild av enhet och samling bland länderna.

"Vi är fortsatt ganska nervösa för Europas kris eftersom vi ännu inte sett något konkret skyddsnät byggas för det finansiella systemet. Pessimismen över Europa sätter nivån på marknadens humör", sade kapitalförvaltaren Mitsushige Akino på Ichiyoshi Investment Management i Tokyo till Bloomberg News.

Intrycket av Federal Reserves konjunkturrapport Beige Book, som släpptes på onsdagskvällen, bland investerarna var att den amerikanska ekonomin står och stampar, och försämras inte ytterligare. Lägesrapporten förmådde inte dra upp börshumöret.

De kinesiska börserna fortsatte nedåt på den egna agendan om svagare ekonomisk tillväxt i Kina i en miljö med stramare penningpolitik.

I Hongkong var nedgången bred, men Europa-exponerade Esprit Holdings stack ut med ett tapp på 9,0 procent. Vikande råvarumarknader tyngde Cnooc och Petrochina som backade 4,3 respektive 4,9 procent. Aluminum Corp var ned 6,2 procent.

Den råvarutunga Sydneybörsen försvagades av nedgångar för gruvbolagen. BHP Billiton var ned 2,5 procent och Rio Tinto backade 3,4 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?