Annons

USA-börser: Svajig start på Wall Street

De amerikanska börsindexen inledde onsdagens handel kring nollstrecket. På makrofronten överraskade amerikansk husdata positivt. I Europa noterades uppgångar på förhoppningar om framsteg under det förestående toppmötet. En svag Apple-rapport tyngde dock på marginalen.

"Apples rapport har gjort vissa investerare besvikna. Investerare undrar åt vilket håll ekonomin rör sig, hur bolagens vinster kommer att se ut och om Europa kommer att arbeta sig ur nuvarande kris", sade John Carey, förvaltare på Pioneer Investments, till Bloomberg News.

Efter en dryg timmas handel på onsdagen var Dow Jones upp 0,3 procent till noteringen 11.615. Det bredare S&P 500 steg 0,1 till 1.227, medan Nasdaq Composite tappade 0,5 procent till 2.648. Omsättningen var 171 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 406 miljoner på Nasdaq.

Börserna i Europa handlades i positivt territorium på onsdagseftermiddagen med stöd av positiv tolkning av uttalanden inför veckoslutets EU-toppmöte som väntas bli en vågbrytare mot den svällande skuldkrisen i euroområdet.

Bostadsbyggandet i USA steg 15,0 procent i september, jämfört med i augusti, till en säsongsjusterad årstakt på 658.000 bostäder. Analytiker hade räknat med att byggandet skulle ha stigit med 3,3 procent. Bakom ökningen låg främst byggandet av flerfamiljshus som steg 51,3 procent. Byggandet av enfamiljsbostäder steg 1,7 procent.

De amerikanska konsumentpriserna steg som väntat 3,9 procent i årstakt i september.

Överst på de amerikanska investerarnas frukostbord låg emellertid rapporter från de amerikanska börsbolagen.

Apple var ned 4,6 procent sedan bolaget, efter stängning på tisdagen, redovisat en vinst per aktie på 7,05 dollar för det tredje kvartalet, vilket var lägre än väntade 7,31 dollar.

Intel, som däremot slog förväntningarna på bolagets intäkter och vinst för det tredje kvartalet och även lämnade starkare prognoser än väntat för det fjärde kvartalet under sen tisdagskväll, var upp 4,5 procent.

Yahoo steg 5,2 procent sedan annonsefterfrågan bidragit till att bolagets rapport inkommit över förväntan.

Morgan Stanley överraskade med en vinst per aktie på 1,18 dollar för kvarvarande verksamheter, vida över väntade 0,30 dollar per aktie enligt Bloomberg News snittestimat. Aktien steg 4,6 procent. Finans var bäst presterande sektor. JP Morgan och Bank of America var upp 2,6 och 2,7 procent.

Abbott Labs har beslutat att dela upp verksamheten i två separata noterade bolag, varav ett med större forskningsprofil och det andra med en mer etablerad, diversifierad portfölj av generiska läkemedel och andra medicinska produkter. Bolagets aktie var upp 3,9 procent.

På räntemarknaden tickade räntan på amerikansk tioårig benchmarkobligation upp 9 punkter till 2,19 procent. Klockan 20.00 på onsdagkvällen väntas Beige Book från Federal Reserve.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera