1515

USA-börser: Svajig start på Wall Street

De amerikanska börsindexen inledde onsdagens handel kring nollstrecket. På makrofronten överraskade amerikansk husdata positivt. I Europa noterades uppgångar på förhoppningar om framsteg under det förestående toppmötet. En svag Apple-rapport tyngde dock på marginalen.

"Apples rapport har gjort vissa investerare besvikna. Investerare undrar åt vilket håll ekonomin rör sig, hur bolagens vinster kommer att se ut och om Europa kommer att arbeta sig ur nuvarande kris", sade John Carey, förvaltare på Pioneer Investments, till Bloomberg News.

Efter en dryg timmas handel på onsdagen var Dow Jones upp 0,3 procent till noteringen 11.615. Det bredare S&P 500 steg 0,1 till 1.227, medan Nasdaq Composite tappade 0,5 procent till 2.648. Omsättningen var 171 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 406 miljoner på Nasdaq.

Börserna i Europa handlades i positivt territorium på onsdagseftermiddagen med stöd av positiv tolkning av uttalanden inför veckoslutets EU-toppmöte som väntas bli en vågbrytare mot den svällande skuldkrisen i euroområdet.

Bostadsbyggandet i USA steg 15,0 procent i september, jämfört med i augusti, till en säsongsjusterad årstakt på 658.000 bostäder. Analytiker hade räknat med att byggandet skulle ha stigit med 3,3 procent. Bakom ökningen låg främst byggandet av flerfamiljshus som steg 51,3 procent. Byggandet av enfamiljsbostäder steg 1,7 procent.

De amerikanska konsumentpriserna steg som väntat 3,9 procent i årstakt i september.

Överst på de amerikanska investerarnas frukostbord låg emellertid rapporter från de amerikanska börsbolagen.

Apple var ned 4,6 procent sedan bolaget, efter stängning på tisdagen, redovisat en vinst per aktie på 7,05 dollar för det tredje kvartalet, vilket var lägre än väntade 7,31 dollar.

Intel, som däremot slog förväntningarna på bolagets intäkter och vinst för det tredje kvartalet och även lämnade starkare prognoser än väntat för det fjärde kvartalet under sen tisdagskväll, var upp 4,5 procent.

Yahoo steg 5,2 procent sedan annonsefterfrågan bidragit till att bolagets rapport inkommit över förväntan.

Morgan Stanley överraskade med en vinst per aktie på 1,18 dollar för kvarvarande verksamheter, vida över väntade 0,30 dollar per aktie enligt Bloomberg News snittestimat. Aktien steg 4,6 procent. Finans var bäst presterande sektor. JP Morgan och Bank of America var upp 2,6 och 2,7 procent.

Abbott Labs har beslutat att dela upp verksamheten i två separata noterade bolag, varav ett med större forskningsprofil och det andra med en mer etablerad, diversifierad portfölj av generiska läkemedel och andra medicinska produkter. Bolagets aktie var upp 3,9 procent.

På räntemarknaden tickade räntan på amerikansk tioårig benchmarkobligation upp 9 punkter till 2,19 procent. Klockan 20.00 på onsdagkvällen väntas Beige Book från Federal Reserve.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?