Annons

Stockholmsbörsen: Köparna tar kommandot

Stockholmsbörsen letade sig vid halvtid på onsdagen upp i fastare positivt territorium efter en skakig resa på förmiddagen.

Handeln färgades av bolagsrapporter under en dag då det europeiska ledarskiktet mest ägnade sig åt att slipa argumenten inför veckoslutets toppmöte.

Omkring klockan 13.20 var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,4 procent till noteringen 949. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 6,7 miljarder kronor. Den totala omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquiose och Bats, uppgick till 9,5 miljarder kronor.

Bland Europas större index var Euro Stoxx 50 upp 1,4 procent. Londonbörsens FTSE 100 var 1,2 procent högre, och Parisbörsens CAC 40 steg 1,1 procent. I Frankfurt var DAX- index upp 1,3 procent.

På europeisk nivå var bank och finans starkaste sektor i den tidiga handeln, följt av olja och gas.

De europeiska ledarna vässade retoriken inför det stundande toppmötet i veckoslutet, som väntas bli en vågbrytare för den alltmer akuta skuldkrisen i euroområdet.

EU-kommissionens fempunktsplan är utgångspunkten för förhandlingarna inför och vid eurotoppmötet, med syfte att lösa skuldkrisen, enligt ekonomikommissionär Olli Rehn om uttalade sig vid en presskonferens på onsdagen.

"Våra fem punkter slår fast parametrarna hur krisen ska lösas", sade kommissionens ordförande José Manuel Barroso, som också deltog i presskonferensen.

De fem punkterna är att hjälpa Grekland, förstärka krishanteringsredskapen - främst räddningsfonden EFSF, stärka bankerna, genomdriva strukturreformer och införa en bättre styrning av den ekonomiska politiken.

Ericsson, som rapporterar på torsdagen, bromsade börsutvecklingen i Stockholm med en nedgång på 3,8 procent till 65:90 kronor. Amerikanska Powerwave, som levererar komponenter för mobilnät till såväl teleoperatörer som systemleverantörer, varnade på onsdagskvällen för att bolagets intäkter under det tredje kvartalet kommer att nå knappt hälften av vad analytikerna räknat med. Powerwave vittnade om en betydande nedgång i de nordamerikanska operatörernas investeringar och en avmattning även på flera andra marknader.

I Paris var branschkollegan Alcatel-Lucent ned 4,4 procent.

SKF sänkte OMXS30 två punkter med sin rapport, trots ett resultat före skatt som slog förväntningarna med 2 procent enligt SME Direkt. SKF, som ses som en viktig konjunkturindikator för svensk industri, spår en svagare efterfrågan inom flera av bolagets kundsegment under fjärde kvartalet, jämfört med det nyss avslutade.

SKF B var ned 2,0 procent till 138:80 kronor.

Nordea var först ut med delårsrapport bland de svenska bankerna. Bankens rörelseresultat i det tredje kvartalet blev 23 procent sämre än SME Direkts snittestimat, men enligt analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med var det underliggande resultatet i stort sett i linje med förväntningarna. Ränte- och provisionsnetto blev något bättre än väntat. Nordea vittnade om en dämpad svensk efterfrågan på bolån och företagslån under perioden.

Nordea steg 1,2 procent till 56:90 kronor.

Nomura tar med sig stigande marginaler på svenska bolån samt en fortsatt robust tillgångskvalitet i Sverige från Nordeas rapport som speciellt positivt inför kommande veckas kvartalsrapporter från Handelsbanken och Swedbank. Rådande kapitalmarknader och pressade miljö för företagsbankverksamhet anses däremot negativt inför SEB:s rapport.

Handelsbanken avancerade 2,7 procent till 183:00 kronor, Swedbank var upp 2,6 procent till 84:85 kronor och SEB A steg 1,6 procent till 38:88 kronor.

Tele2 levererade ett ebitda-resultat för det tredje kvartalet som var 3 procent bättre än väntat och intäkter i linje med analytikernas förväntningar enligt SME Direkt. Tele2 skruvade ned sin capex-prognos för 2011 och snyggade till prognosen för årets ebitda-förlust i Kazakhstan, medan övriga prognoser lämnades oförändrade.

Tele2:s vd Mats Granryd sade sig inte ha sett några tecken på negativa makroeffekter på bolagets verksamhet, och bedömer att den starka utvecklingen i Ryssland under perioden är uthållig, i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt efter rapporten.

Tele2 avancerade 2,9 procent till 134:60 kronor.

Teliasonera redovisade ett tredje kvartal i linje med marknadens förväntningar, och upprepade liggande prognoser för det innevarande året.

Teliasonera har en fortsatt försiktig hållning kring hur mycket bolaget kan dela ut till aktieägarna och skuldsättningsgraden ligger för närvarande för högt för att bolaget ska ge någon extrautdelning.

"Vi har sagt att om vi ligger en bra bit under 1,5 i skuldsättningsgrad kan vi göra extrautdelningar. Nu ligger vi på 1,8 och Per-Arne Blomquist (finanschef) förväntar sig att den kommer att sjunka resten av året, vilket gör att vi har bra med kuddar", sade vd Lars Nyberg till Nyhetsbyrån Direkt i anslutning till onsdagens rapportpresentation.

Teliasonera handlades 0,3 procent lägre till 45:95 kronor.

Millicom, som rapporterade sitt tredje kvartal på tisdagen, har fått reaktioner från analytiker i form av en sänkt rekommendation till sälj från behåll från Nordea, en sänkning till sälj från köp från Pareto Öhman. Danske Bank har dragit ned rekommendationen till behåll från köp, och UBS har höjt sin riktkurs till 740 kronor från tidigare 705 kronor.

Millicom var ned 3,6 procent till 700:00 kronor.

Även Saab levererade ett resultat som slog förväntningarna, medan intäkter och orderingång blev något svagare än väntat i det tredje kvartalet.

Saab var ned 4,8 procent till 126:20 kronor.

Med onsdagens svenska rapportflöde överståndet vänds blickarna mot USA. Under eftermiddagen kommer rapport från Abbott Labs före öppning i New York. American Express väntar till efter amerikansk stängning med sin rapport.

Från USA kommer även ett flöde av statistik med KPI för september klockan 14.30, samtidigt släpps en rapport över bostadsbyggandet i september och klockan 16.30 kommer redovisningen av oljelager i USA från DOE. Federal Reserve släpper Beige Book klockan 20.00.

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera