Stockholmsbörsen: Saab sänke på rapport

Rapportfloden är igång med full kraft och onsdagen bjöd på Nordea och SKF som huvudnummer. Bolagen gick i varsin riktning på börsen, som i sin helhet gick ned något.

Varannandagshandeln har därmed pågått i tio dagar, även om Stockholmsbörsen i likhet med de större europeiska handelsplatserna stundtals låg på plus under onsdagen.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,4 procent till noteringen 942. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 14,2 miljarder kronor. Den totala omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 19,3 miljarder kronor.

Magnus Dagel, aktiestrateg på Nordea, sade till Nyhetsbyrån Direkt att det nu är rapporterna som dominerar handlarnas uppmärksamhet, men att oron kring skuldkrisen ändå präglar handeln i viss mån.

"Det är fortfarande lite bära eller brista-stämning inför helgens Eurotoppmöte. Det känns som att det nu kan kränga kraftigt åt bägge sidorna, och dessutom är vi inne i en rapportsäsong som får stor påverkan på bolagen", sammanfattade han onsdagshandeln.

Rapporterna anser aktiestrategen i stort sett har kommit in bra. De stora fallen hos SKF och Saab, som föll 3,7 procent respektive 6,5 procent till 136,40 och 123,90 kronor på sina rapporter, anser han omotiverade.

"Saabs fall var en riktig överreaktion. Jag tycker att aktien ska vara upp på rapporten, aktien är väldigt lågt värderad nu och man får hela Saab för 8 miljarder kronor nu om man justerar för kassan", säger han.

SKF föll enligt andra analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med på farhågor om lägre lönsamhet framgent till följd av stora lagernivåer. Dessutom var resultatet i division Automotive klart sämre än väntat. Resultatet på koncernnivå kom in i linje med analytikernas förväntningar.

SKF drog med sig flera andra verkstadsbolag i fallet. Exempelvis sjönk Volvo B med 2,4 procent till 74,60 kronor.

På europeisk nivå var bank och finans starkaste sektor. Även de svenska bankerna gick upp, men rapporterande Nordea var svagast av dem med en uppgång på 0,4 procent till 56,45 kronor.

Nordeas rörelseresultat i det tredje kvartalet blev 23 procent sämre än SME Direkts snittestimat, men enligt analytiker som Direkt talat med var det underliggande resultatet i stort sett i linje med förväntningarna. Nomuras analytiker framhöll ingredienser i Nordeas rapport som något som bådar gott inför Swedbanks och Handelsbankens kommande rapporter.

Tele2 levererade ett ebitda-resultat för det tredje kvartalet som var 3 procent bättre än väntat, och vd sade till Direkt att inga negativa makroeffekter syns. Aktien steg med 2,2 procent till 133,70 kronor.

Teliasonera redovisade ett tredje kvartal i linje med marknadens förväntningar, och upprepade liggande prognoser för det innevarande året. Någon extrautdelning ligger dock inte i korten, och aktien föll med 0,8 procent till 45:75 kronor.

MTG rapporterade ett resultat som översteg SME- förväntningarna med 7 procent. Aktien steg med 8,6 procent till 338,40 kronor.

Concentric rapporterade också starkt, och steg mest av rapportbolagen: 13,6 procent till 35,90 kronor.

Ericsson, som rapporterar på torsdagen, blev sämsta OMXS30-bolag med en nedgång på 4,4 procent till 65,50 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?