1515
Annons

Råvaror: Oljan fortsatte ned

Priserna på metaller fortsatte ned under onsdagen. Även oljan var ned trots att statistik visat att oljelagren i USA är nere på den lägsta nivån sedan i februari 2010.

Vid 18.45 visade WTI-oljan i första termin en nedgång på 0,14 dollar till 88,20 dollar per fat, medan Brent var ned 0,95 dollar till 110,20.

DOE-statstik visade att de amerikanska lagren av råolja sjönk med 4,7 miljoner fat under förra veckan. Enligt Bloomberg News väntades lagren stiga med 2,0 miljoner fat. Oljelagren är nu nere på 20-månaderslägsta.

På råvarumarknaden röstade Commodity Futures Trading Comission, CFTC, på tisdagskvällen igenom regler för att begränsa handeln i råvaror efter en boom i spekulation, rekordhöga priser och år av debatt och förseningar.

Reglerna för kontrakt med kortsiktig leverans kommer att begränsa en firma att som mest inneha 25 procent av råvarans estimerade leveransbara utbud. Handlare kommer också begränsas till en mindre andel av de längre kontrakten.

Det "leveransbara utbudet" kommer att bestämmas av CFTC tillsammans med de berörda börserna. Reglerna kommer troligen att sättas i bruk sena 2012, kanske så sent som 2013.

"Vår plikt är att skydda både marknadsdeltagare och den amerikanska befolkningen mot bedrägeri, manipulation och andra missbruk", sade kommissionens styrelseordförande Gary Gensler.

Basmetallerna på London Metal Exchange hade fortsatt ned tidigt på onsdagskvällen. Tremånadersterminen för koppar var ned 238 dollar till 7.209. Zinken var ned 50 dollar till 1.832 dollar per ton medan nickel tappade 424 dollar till 18.726.

Indonesiska tennleverantören PT Timah som tidigare planerade att återuppta exporten har nu ställt sig bakom branschorganisationen Bangka Belitung förslag om att stoppa export tills priset återhämtar sig till 25.000 dollar.

Tennpriset var upp 415 dollar till 21.760 dollar per ton.

På ädelmetallmarknaden handlades spotpriset på guld ned 10 dollar till 1.648 dollar per uns, även silver backade.

"Guldpriset har inte riktigt gynnats av den stigande osäkerheten. Den gula metallen har rört sig i samma riktning som cykliska tillgångar som råvaror och aktier under några veckor nu. Det finns definitivt utrymmer för en uppgång i priserna; det blir allt mer tydligt att en snabb och omfattande lösning på euroområdets skuldkris inte kommer att hittas vid EU-mötet i helgen", skrev Commerzbank.

Table


Annie Lööf: ”Behöver göra allt för att få fart på elproduktionen”

Bygg fler vindkraftverk till havs och på land, satsa på solenergin – och kör kärnkraftsreaktorerna fullt ut.

Det föreslår Centerpartiet som snabbt och kraftigt vill öka landets elproduktion.

Annie Lööf under kvällens tal i Almedalen.
Annie Lööf under kvällens tal i Almedalen.Foto:Jack Mikrut

Sverige behöver producera mer el för att klara klimatutmaningen, pressa ned priset på elräkningarna och fasa ut den ryska gasen och oljan. Vi sätter nu ett offensivt mål”, säger Centerledaren Annie Lööf.

Centerpartiet presenterar en handlingsplan med 35 punkter för att öka den utsläppsfria elproduktionen under nästa mandatperiod.

Partiet vill tillsätta en kriskommission som inom ett halvår ska presentera konkreta åtgärder för att nå målen om minst 50 terawattimmar extra el till 2026 och minst 165 terawattimmar extra till 2030.

”Det här blir en av de viktigaste uppgifterna för nästa regering, att ganska omgående tillsätta en kriskommission”, säger Lööf.

Den ska bestå av olika myndigheter, intressenter och näringsliv. Kommissionen ska som exempel kunna väga Försvarsmaktens intressen mot klimatomställningens.

Bland annat vill C möjliggöra en snabb utbyggnad av solenergi och satsa på att stärka biokraftens roll i energisystemet. 

Förslaget om ökad elproduktion återkom i Annie Lööfs tal under onsdagskvällen, men då i betydligt kortare ordalag. Det va en mycket allvarsam partiledare som mötte Almedalen. Hon övervägde ett tag att inte hålla talet – som blev starkt präglat av knivattacken som inträffade i Visby tidigare under onsdagen.

”Det är svårt att hitta orden. Det är svårt att stå här. Det är omskakande, sade en svartklädd Lööf i iden allvarliga inledningen av sitt tal och tillade att Almedalen nu är 'en plats för samling och eftertanke'.”

Efter en tyst paus fortsatt Lööf med att berömma polisens och blåljuspersonals snabba agerande och lyfte fram de medmänniskor som varit på plats.

Åskådarna brast ut i en spontan applåd innan Annie Lööf gick över till att tala om kriget i Ukraina.

”Vi vill se en Marshallplan för återuppbyggnaden av Ukraina. Europas demokratier måste gå samman som en kraft. Ge pengar och stöd till att återställa allt det som krävs för att ett land ska fungera”, fortsatte hon.

Lööf uppmanade också Ulf Kristersson att dumpa Sverigedemokraterna – ett budskap som gick hem i publiken.

”Vill du ha Centerpartiets stöd för att kunna bli statsminister, släpp taget om Sverigedemokraterna.”

Lööf efterlyste så ”krafttag kring svensk energi” och uppmanade till att bygga ut elnäten.

”Sluta ställa team vindkraft och team kärnkraft mot varandra”. 

Med tanke på hur lång tid det tar att bygga ny kärnkraft så är det inget alternativ i åtgärdspaketet, enligt C. Det går inte heller att återuppta nedlagda reaktorer under den kommande mandatperioden, uppger man.

Men de sex kärnkraftsreaktorer som finns i drift ska utnyttjas fullt ut, enligt handlingsplanen.

”Vi är i en klimatkris. Vi behöver göra allt för att få fart på elproduktionen”, säger Lööf.

Centerpartiet vill ge Svenska kraftnät i uppdrag att bygga ut laddningskapaciteten för att öka effekten från den befintliga kärnkraften. Effekten kan ökas med ytterligare 2 terawattimmar, enligt beräkningar.

C lovar också att inte medverka till en förtida nedstängning av kärnkraften genom politiska beslut.

Förslag finns om att upprätta små modulära kärnkraftsreaktorer och detta är inget Centern säger nej till.

”Men det är först i gång på tidigt 30-tal och vi behöver en ökad elproduktion nu under de kommande åren, och då är inte ny kärnkraft svaret”. 

Dessutom måste det lokala motståndet bort och tillståndsprocesser kortas till max två år när det gäller ny land- och havsbaserad vindkraft.

All tillståndsprövning och undersökning bör organiseras kring denna deadline. Detta eftersom vi befinner oss i ett ”energipolitiskt nödläge”, enligt C.

Samtidigt uppmanar man regeringen att agera och särskilt prioritera flera tillstånd av stora havsbaserade vindkraftsparker i södra Sverige.

Partiet vill också se en ny energiöverenskommelse med de andra riksdagspartierna och i den är alla välkomna, även Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, säger Annie Lööf.

”De är välkomna, absolut. Men kärnan och förhandlingarna äger rum mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna”.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?