1515
Annons

Råvaror: Guldet ned

Priserna på metaller och råolja visade små rörelser under onsdagens förmiddagshandel, där samtliga bas- och ädelmetaller var något lägre, medan Brent-oljan handlades lite dyrare. 

Råvarorna hängde därmed inte med optimismen på de europeiska aktiemarknaderna, som steg på bred front.

Nästa stora hållpunkt på den europeiska agendan är EU- toppmötet på söndag. Den tyska förbundskanslern Angela Merkel modererade förväntningarna på tisdagen genom att säga att mötet kommer att bli ett viktigt steg, men inte slutpunkten i lösningen på den europeiska skuldkrisen. Redan på måndagen tonade Tyskland ned förväntningarna och tydliggjorde att EU- ledarna inte kommer att kunna uppfylla några "drömmar" om ett snabbt slut på eurokrisen.

På råvarumarknaden röstade Commodity Futures Trading Comission, CFTC, på tisdagskvällen igenom regler för att begränsa handeln i råvaror efter en boom i spekulation, rekordhöga priser och år av debatt och förseningar.

Reglerna för kontrakt med kortsiktig leverans kommer att begränsa en firma att som mest inneha 25 procent av råvarans estimerade leveransbara utbud. Handlare kommer också begränsas till en mindre andel av de längre kontrakten.

Det "leveransbara utbudet" kommer att bestämmas av CFTC tillsammans med de berörda börserna. Reglerna kommer troligen att sättas i bruk sena 2012, kanske så sent som 2013.

"Vår plikt är att skydda både marknadsdeltagare och den amerikanska befolkningen mot bedrägeri, manipulation och andra missbruk", sade kommissionens styrelseordförande Gary Gensler.

På råoljemarknaden var rörelserna små och vid 11.40- tiden visade WTI-oljan i första termin en uppgång på 0:17 dollar till 88:51 dollar per fat, medan Brent var ned 0:41 dollar till 110:72.

"Marknaden söker någon riktning. Handlare är nu inte benägna att pressa upp priset mot bakgrund av den svaga ekonomiska utvecklingen i USA och det som sker i Europa", säger David Lennox, analytiker på Fat Prophets i Sydney, till Bloomberg News.

Än så länge har prisskillnaden mellan WTI och Brent inte visat några tecken på att minska, men det kan komma att ändras enligt en analys av Goldman Sachs.

Investmentbanken räknar med att spreaden kommer att minska nästa år då råoljeproducenter ökar sina leveranser via järnväg från mellanvästen i USA till golfkusten.

På längre sikt väntas WTI-oljans pris också påverkas av Transcanadas oljeledning Keystone XL som ska kunna transportera 500.000 fat kanadensisk olja från Alberta till raffinaderier i Texas. Medan regeringen den 26 augusti meddelade att den inte kommer att få "något betydande påverkan på de flesta naturresurser" längs oljeledningen, har förslaget stött på stark kritik.

"Förlängningen av Keystonesystemet är politiskt. Om det löser sig som bolaget vill, skulle vi kunna se ett ökat flöde av kanadensisk olja 2014", sade Stephen Schork, vd för analysfirman Schork Group till Bloomberg News.

På tisdagskvällen presenterade Amerikan Petroleum Institute, API, sin inofficiella lagerrapport som visade att råoljelagren i USA sjönk 3,1 miljoner fat förra, vilket indikerar en motsatt utveckling mot vad som förväntas inför den officiella rapporten i eftermiddag, då Bloomberg News analytikerenkät pekar på förväntningar om en ökning på 2,0 miljoner fat.

"API-rapporten var positiv för priserna över hela linjen och hjälpte också Brent-priserna att återhämta sig under natten till över 111 dollar per fat", skriver Commerzbanks råvaruanalytiker i ett kundbrev.

Förändringen i råoljelager översteg visserligen förväntningarna något i rapporten förra veckan, men de fem föregående veckorna var förändringen klart under förväntningarna och det skulle även vara fallet denna vecka om API-siffrorna indikerar rätt riktning. För två veckor sedan sjönk råoljelagren i USA till den lägsta nivån sedan i januari.

Basmetallerna på London Metal Exchange var måttligt lägre vid lunchtid, och kommentarer hänvisade till efterdyningarna av tisdagens Kina-statistik som en av anledningarna. Tremånadersterminen för koppar var ned 71 dollar till 7.377 och har därmed rasat knappt 25 procent sedan slutet av juli.

"Fullskalig lageruppbyggnad kanske inte kickar in förrän första kvartalet 2012" i Kina. "Dessutom behöver vi en del klarhet i euroområdets räddningspaket, så att vi undviker tillväxtstagnation och annan panikförsäljning på aktiemarknaden", sade Andrej Kryuchenkov, analytiker vid VTB Capital i en rapport citerad av Bloomberg news.

Zinken var ned 23 dollar till 1.859 dollar per ton medan nickel tappade 126 dollar till 19.024.

Indonesiska PT Timah, som planerade återuppta tennexporten efter stoppet som infördes på grund av olönsamma priser, har nu försenat de planerna på grund av nya nedgångar samtidigt som bolaget fortsätter att förhandla med köpare. Tidigare har bolaget uppgett att de ska återuppta exporten när priserna närmar sig 23.000 dollar per ton, men nu ställer sig PT Timah bakom branschorganisationen Bangka Belitung vars förslag syftar till att stoppa exporten tills priserna återhämtar sig till 25.000 dollar per ton.

Tennpriset visade den minsta nedgången med ringa 5 dollar till 21.340 dollar per ton.

På ädelmetallmarknaden handlades spotpriset på guld ned 4 dollar till knappa 1.654 dollar per uns, medan silver backade 0:27 dollar till 31:78.

"Guldpriset har inte riktigt gynnats av den stigande osäkerheten och handlas fortfarande kring 1.660 dollar per uns. Den gula metallen har rört sig i samma riktning som cykliska tillgångar som råvaror och aktier under några veckor nu. Det finns definitivt utrymmer för en uppgång i priserna; det blir allt mer tydligt att en snabb och omfattande lösning på euroområdets skuldkris inte kommer att hittas vid EU-mötet i helgen", skriver Commerzbank.


Ukraina: Våra styrkor har lämnat Lysytjansk

Ukrainas militär uppger att landets styrkor har lämnat staden Lysytjansk.

BBC:s bedömer att de ryska styrkorna nu i stället kan rikta sitt fokus på strategiskt viktiga Slovjansk som har hamnat under hård beskjutning.

Lysytjansk är den sista stora staden i Luhanskregionen som har varit under ukrainsk kontroll. Ukrainas försvarsmakt skriver nu på sociala medier och bekräftar att landets styrkor lämnat staden.

Strax innan Ukrainas militär gav beskedet fick president Volodymyr Zelenskyj i samband med en presskonferens frågor om Lysytjansk. Då varnade han för att Luhanskregionen riskerar att helt ockuperas av Ryssland, men förnekade att ryska trupper erövrat staden.

”Vi kan inte i dag säga att Lysytjansk är under (rysk) kontroll. Det pågår strider i utkanten”, sade han.

Det ryska ockupationsstyret har sedan i lördags hävdat att hela staden är intagen. Under söndagen meddelade Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu president Vladimir Putin att hela regionen nu är under rysk kontroll, i ett offentligt uttalande.

Den Washingtonbaserade tankesmedjan ISW:s skriver i sin senaste lägesrapport att ryska styrkor sannolikt tar kontroll över de kvarvarande områdena i Luhansk under kommande dagar.

Luhansk utgör tillsammans med grannregionen Donetsk det historiska område som kallas Donbass, ett resursrikt område med djupa kolgruvor och tung stålindustri, där strider har pågått sedan 2014.

Borgmästaren i Slovjansk, beläget sex mil väst om Lysytjansk i Donetsk, uppger att staden har kommit under hård beskjutning från ryskt håll.

”Preliminär dödssiffra efter dagens beskjutning: sex döda och 15 skadade. Bland de döda finns ett barn”, säger borgmästaren i sociala medier.

Enligt brittiska public service-bolaget BBC:s bedömning är Slovjansk, som ligger vid en strategiskt viktig motorväg, troligtvis Rysslands nästa mål efter Lysytjansk och Sievjerodonetsk. Slovjansk var i några månader under 2014 kontrollerad av de ryskstödda separatisterna, innan ukrainska styrkor tog tillbaka den.

I den ryska staden Belgorod har flera explosioner inträffat under natten mot söndagen, säger områdets guvernör Vyatjeslav Gladkov. Han uppger att tre personer har dödats och fyra skadats i explosionerna som skadade elva bostadskomplex och 39 hus.

Ryssland anklagar Ukraina för att ha attackerat staden och säger att tre ukrainska robotar sköts ner under natten, varav resterna av en av dem träffade ett hus. Uppgifterna har inte bekräftats.

Belgorod ligger nära den ukrainska gränsen och explosioner har inträffat där tidigare under kriget.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?