Räntor och valutor: Spansk sänkning drar ned USA-räntor

Amerikanska marknadsräntor steg efter svensk stängning på tisdagen på grund av spekulationer om att Europas ledare rör sig närmare en överenskommelse beträffande planerna för att hindra smittoeffekter från euroområdets skuldkris.

Upprinnelsen till det ökade hoppat var att brittiska The Guardian rapporterade att Frankrike och Tyskland har nått en överenskommelse om att utöka eurozonens räddningsfond till 2.000 miljarder euro. En talesperson för tyska förbundskanslern Angela Merkel avböjde att kommentera uppgifterna.

"Det har varit massor av prat fram och tillbaka från Europa. Huvudfokus kommer att fortsätta att vara riktat mot Europa, trots att de amerikanska ekonomiska nyheterna förbättras", sade Jason Rogan, chef för Guggenheim Partner i New York, till Bloomberg News.

I onsdagens asiatiska handel har USA-räntorna sjunkit tillbaka något från de högsta nivåerna på tisdagskvällen efter nyheten att Moody's sänker Spaniens kreditbetyg två steg till A1, med negativa utsikter. Beskedet ledde till en flykt till säkerhet och spädde på oron för att Europas skuldkris sprider sig.

Enligt tidningen Wall Street Journal sade Dennis Lockhart, Fed-chef i Atlanta, under natten mot onsdagen att skuldkrisen i Europa kräver omedelbar uppmärksamhet och att den är ett framträdande problem som kan komma att påverka USA:s återhämtning.

I ett anförande framhöll Dennis Lockhart att de senaste ekonomiska rapporterna har varit ljusare än väntat, vilket minskar risken för att USA ska falla tillbaka in i en recession.

Den tvååriga USA-räntan är ned 1 punkter till 0,26 procent, medan tioåringen är upp 4 punkter till 2,16 procent, från svensk stängning på tisdagen.

I eftermiddag publiceras USA-statistik i form av KPI och bostadsbyggande för september månad. Den förra väntas visa en uppgång med 0,3 procent och kärn-KPI med 0,2 procent, medan den senare spås ha ökat med 3,3 procent, enligt Bloomberg News.

Dessutom publicera Federal Reserve sin Beige Book i kväll efter svensk stängning.

Japanska räntor rörde sig i olika riktning. De med kortare löptider har stigit och de med längre sjunkit något.

Eisuke Sakakibara, tidigare biträdande finansminister åren 1997-1999 och känd som "Mr Yen", sade vid en Bloomberg- konferens på onsdagen, att han inte är orolig för den japanska räntemarknaden de kommande fem-sex åren och att deflationen i landet kan komma att fortsätta.

Han sade också att Japan kan komma att intervenera på valutamarknaden igen. En intervention kommer dock bara lyckas om den samordnas med andra centralbanker.

Beträffande dollar/yen-kursen sade han att den kanske stannar kring 70, medan yenen kan stärkas ytterligare mot euron bortom 100.

På valutamarknaden har euron stärkts rejält mot dollarn under natten, trots nyheten om det spanska kreditbetyget, och den handlas nu strax under 1:38 mot dollarn.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy varnar, enligt Financial Times, för att den europeiska enigheten kan stå på spel om eurozonens ledare misslyckad med att vidta kraftfulla åtgärder för att tackla skuldskrisen.

Nettoförändringen mellan dollar/yen liten, även om de underliggande rörelserna var större. Som högst handlades dollarn över 76:90 mot yenen.

Kina kommer att vidta ytterligare åtgärder om USA:s valutaförslag blir lag, enligt Shan Danyang, talesman för Kinas handelsdepartement.

Vid en pressträff sade Shan Danyang att en sådan lag allvarligt skulle strida mot internationella normer och skada banken mellan USA och Kina.

Utländska direktinvesteringar i Kina ökade med 7,9 procent, till 9,0 miljarder dollar, i september, jämfört med samma månad föregående år. Det innebär en nedgång från 11,1 procent i augusti.

Kronan har under natten blivit 6 öre starkare mot dollarn och ett halvt öre starkare mot euron, jämfört med svensk stängning på tisdagen,

På den europeiska makroagendan finns bytesbalans och byggproduktion från euroområdet, protokoll från Bank of Englands senaste räntemöte samt räntebesked från Norges Bank.

Här hemma håller Moderaterna en pressfrukost om "Sveriges framtid i en krävande omvärld" och finansministern Anders Borg deltar.

SBAB presenterar sin Mäklarbarometer, med tendenser på bostadsmarknaden och Swedbank en Östersjörapport.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?