1515
Annons

Räntor och valutor: Spansk sänkning drar ned USA-räntor

Amerikanska marknadsräntor steg efter svensk stängning på tisdagen på grund av spekulationer om att Europas ledare rör sig närmare en överenskommelse beträffande planerna för att hindra smittoeffekter från euroområdets skuldkris.

Upprinnelsen till det ökade hoppat var att brittiska The Guardian rapporterade att Frankrike och Tyskland har nått en överenskommelse om att utöka eurozonens räddningsfond till 2.000 miljarder euro. En talesperson för tyska förbundskanslern Angela Merkel avböjde att kommentera uppgifterna.

"Det har varit massor av prat fram och tillbaka från Europa. Huvudfokus kommer att fortsätta att vara riktat mot Europa, trots att de amerikanska ekonomiska nyheterna förbättras", sade Jason Rogan, chef för Guggenheim Partner i New York, till Bloomberg News.

I onsdagens asiatiska handel har USA-räntorna sjunkit tillbaka något från de högsta nivåerna på tisdagskvällen efter nyheten att Moody's sänker Spaniens kreditbetyg två steg till A1, med negativa utsikter. Beskedet ledde till en flykt till säkerhet och spädde på oron för att Europas skuldkris sprider sig.

Enligt tidningen Wall Street Journal sade Dennis Lockhart, Fed-chef i Atlanta, under natten mot onsdagen att skuldkrisen i Europa kräver omedelbar uppmärksamhet och att den är ett framträdande problem som kan komma att påverka USA:s återhämtning.

I ett anförande framhöll Dennis Lockhart att de senaste ekonomiska rapporterna har varit ljusare än väntat, vilket minskar risken för att USA ska falla tillbaka in i en recession.

Den tvååriga USA-räntan är ned 1 punkter till 0,26 procent, medan tioåringen är upp 4 punkter till 2,16 procent, från svensk stängning på tisdagen.

I eftermiddag publiceras USA-statistik i form av KPI och bostadsbyggande för september månad. Den förra väntas visa en uppgång med 0,3 procent och kärn-KPI med 0,2 procent, medan den senare spås ha ökat med 3,3 procent, enligt Bloomberg News.

Dessutom publicera Federal Reserve sin Beige Book i kväll efter svensk stängning.

Japanska räntor rörde sig i olika riktning. De med kortare löptider har stigit och de med längre sjunkit något.

Eisuke Sakakibara, tidigare biträdande finansminister åren 1997-1999 och känd som "Mr Yen", sade vid en Bloomberg- konferens på onsdagen, att han inte är orolig för den japanska räntemarknaden de kommande fem-sex åren och att deflationen i landet kan komma att fortsätta.

Han sade också att Japan kan komma att intervenera på valutamarknaden igen. En intervention kommer dock bara lyckas om den samordnas med andra centralbanker.

Beträffande dollar/yen-kursen sade han att den kanske stannar kring 70, medan yenen kan stärkas ytterligare mot euron bortom 100.

På valutamarknaden har euron stärkts rejält mot dollarn under natten, trots nyheten om det spanska kreditbetyget, och den handlas nu strax under 1:38 mot dollarn.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy varnar, enligt Financial Times, för att den europeiska enigheten kan stå på spel om eurozonens ledare misslyckad med att vidta kraftfulla åtgärder för att tackla skuldskrisen.

Nettoförändringen mellan dollar/yen liten, även om de underliggande rörelserna var större. Som högst handlades dollarn över 76:90 mot yenen.

Kina kommer att vidta ytterligare åtgärder om USA:s valutaförslag blir lag, enligt Shan Danyang, talesman för Kinas handelsdepartement.

Vid en pressträff sade Shan Danyang att en sådan lag allvarligt skulle strida mot internationella normer och skada banken mellan USA och Kina.

Utländska direktinvesteringar i Kina ökade med 7,9 procent, till 9,0 miljarder dollar, i september, jämfört med samma månad föregående år. Det innebär en nedgång från 11,1 procent i augusti.

Kronan har under natten blivit 6 öre starkare mot dollarn och ett halvt öre starkare mot euron, jämfört med svensk stängning på tisdagen,

På den europeiska makroagendan finns bytesbalans och byggproduktion från euroområdet, protokoll från Bank of Englands senaste räntemöte samt räntebesked från Norges Bank.

Här hemma håller Moderaterna en pressfrukost om "Sveriges framtid i en krävande omvärld" och finansministern Anders Borg deltar.

SBAB presenterar sin Mäklarbarometer, med tendenser på bostadsmarknaden och Swedbank en Östersjörapport.


Innehåll från HuaweiAnnons

Så ska samverkan och innovation lösa klimatutmaningen

Drygt 98 procent av den el som produceras i Sverige är fossilfri. Men i takt med klimatomställningen ökar också vårt energibehov kraftigt. Det innebär en stor utmaning – men också en möjlighet att tänka nytt och innovativt.

Teknik kan förändra världen och driva den gröna omställningen framåt. Men då behövs fler samarbeten och möjligheter att diskutera och utväxla erfarenheter. Därför arrangerade Huawei ”Green Summit 2022” i Stockholm i början av juni. Målet var att i en svensk kontext skapa långsiktiga möjligheter till nya innovativa lösningar på miljöproblemen.

Under en förmiddag diskuterade representanter från politik, myndigheter, näringsliv och akademi klimatutmaningarna ur olika perspektiv. Tekniska lösningar och innovationer från flera branscher lyftes fram och representanter från solenergibranschen berättade om hur utvecklingen där går i rasande takt med hjälp av ny smart teknik. 

Debatter och diskussioner

Publiken fick också höra om gröna startups vars syfte är att genom innovation bidra till minskade utsläpp. Ett exempel är Plaant, som har utvecklat ett smart växthus för inomhusbruk – utan jord. Därtill fanns myndighetssverige representerat genom Energimyndigheten som berättade om det växande elbehovet och vad som behövs för att Sverige ska klara den nya elektrifieringsvågens behov. 

Under ett panelsamtal enades representanter från Energimyndigheten, Huawei och Plaant att Sverige generellt sett har ett bra utgångsläge för att nå våra gemensamma hållbarhetsmål. Vi behöver dock rikta blicken mot framtiden. Att Sverige i dag ligger i framkant ska inte tas för givet. Det paneldeltagarna önskade från regeringen var att digitalisering ska bli en topprioritet eftersom en ökad digitalisering kan bidra till att bemöta många av de utmaningar vi står inför. Därtill önskades tydligare mål och ett skiftat fokus, bort från samhällets intressekonflikter till ett ökat samarbete vad gäller behovet av olika typer av energislag.

Sätter bollen i rullning 

Målet med dagen var att skapa förståelse för hur teknik och innovationer kan bidra till att lösa många av de utmaningar som finns för att Sverige ska nå de högt uppsatta klimatmål som regeringen beslutat om. 

Under Green Summit diskuterade talarna också hur vi tillsammans kan driva på hållbar innovation från den snabbt växande solenergisektorns perspektiv. Talare från Soltech Energy Solutions, branschorganisationen Svensk Solenergi, CheckWatt och hållbarhetskonsultbyrån Ethos berömde Sveriges goda klimat för entreprenörer. 

Dock framfördes synpunkter på politikens beslutsförmåga när det kommer till prioriteringar av miljöfrågor och det är ett hinder för nya innovativa företag. Ett exempel som lyftes var trubbiga miljöprövningar som istället för att se till energibehovet på systemnivå begränsar de aktörer som har gröna och innovativa lösningar för att bidra till att skapa en grön och hållbar energiproduktion.

 

Världsledande inom teknik för solenergi 

Det var första gången Huawei arrangerade Green Summit i Sverige och tanken är att plattformen ska växa till att bli en allt större arena för samarbeten. Planen är att arrangera motsvarande konferenser i Norge och Finland senare i år. 

– Den här typen av arena saknas i dag, så det var väldigt värdefullt. Här träffades myndigheter, politiker, näringsliv, innovatörer och entreprenörer – vi delade åsikter och erfarenheter och diskuterade de hinder som finns på ett öppet sätt. Jag fick flera nya insikter och är mycket nöjd, säger Christoffer Caesar, CEO på Soltech Energy Solutions. 

De flesta kanske förknippar Huawei med mobiltelefoner och nätverksutrusning, men företaget är också ett av världens ledande inom teknik för solenergi. Huawei driver redan i dag flera olika innovationsprojekt tillsammans med Soltech Energy Solutions. Bland annat har Soltech tagit hjälp av Huaweis lösning för batterilagring av energi på sin laddstation för Scanias ellastbilar. Laddplatsen ska minska de långa laddningstider som hittills bromsat en ökad användning av elektrifierade fordon.  

Öppnar för fler samarbeten

Under eventet presenterades dessutom Soltech Energy Solutions som Huaweis strategiska partner inom affärsområdet Digital Power. De två företagen har nyligen påbörjat ett ytterligare samarbete för att fortsätta driva utvecklingen inom solenergi och smarta energilösningar.

– Vi är imponerade över Huaweis höga innovationsnivå och kvalitén i deras produkter och lösningar. Med detta samarbete kan vi dra nytta av varandras styrkor och skapa ett ännu bättre erbjudande i den svenska solenergibranschen, säger Christoffer Caesar. 

Ytterligare några av Huaweis samarbeten i Norden är bland annat ett med det innovativa solcellsföretaget GruppSol, som bygger VillaZero – Sveriges första koldioxidneutrala villa. 

Med samarbetspartners har Huawei också utvecklat en innovativ AI-lösning för att i norska älvar sortera ut och stoppa invasionen av puckellax som utgör ett stort hot mot den lokala faunan. Förhoppningen är att Green Summit ska bidra till fler samarbeten.  

– Under dagen samlade vi många olika kompetenser och aktörer. Vi hoppas att det kan öppna upp för fler samverkans- och innovationsprojekt. Den kraften är avgörande för att skapa ett hållbart samhälle, säger Kenneth Fredriksen.

Mer från Huawei

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Huawei och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?