Räntor och valutor: Euron stärks

Europeiska marknadsräntor inledde onsdagens handel med att stiga samtidigt som euron under natten har stärkts kraftigt. Tisdagskvällens nyhet att Moody's sänker Spaniens kreditbetyg i två steg till A1, med negativa utsikter, fick inte investerarnas humör att dämpas.

Upprinnelsen till det ökade hoppet är istället att brittiska The Guardian på tisdagskvällen rapporterade att Frankrike och Tyskland har nått en överenskommelse om att utöka eurozonens räddningsfond till 2.000 miljarder euro.

I planen ingår, enligt The Guardians källor, att utöka stödfonden EFSF:s kapacitet genom att erbjuda "första förlustgaranti" för obligationsinnehavare, privata eller offentliga. Fondens "eldkraft" ska därmed höjas till mer än 2.000 miljarder euro jämfört med den nuvarande utlåningskapaciteten 440 miljarder euro.

Enligt överenskommelsen ska EFSF i praktiken bli ett försäkringsbolag, därmed kommer man runt ECB:s motstånd mot att fonden blir en bank.

I överenskommelsen ingår också att europeiska banker ska rekapitaliseras så att de klarar det kärnprimärkapitalkrav på 9 procent som den europeiska bankmyndigheten, EBA, har krävt efter en förnyad utvärdering av nivån på exponering i 60-70 systemviktiga banker. EBA har värderat denna exponering betydligt närmare marknadsvärdet.

En talesperson för tyska förbundskanslern Angela Merkel har avböjt att kommentera uppgifterna och andra nyhetsbyråer har hävdat att uppgifterna inte stämmer.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy varnar, enligt Financial Times, för att den europeiska enigheten kan stå på spel om eurozonens ledare misslyckad med att vidta kraftfulla åtgärder för att tackla skuldkrisen.

Beträffande Moody's så motiverade de det sänkta kreditbetyget med att Spanien fortsätter att vara sårbart för den sköra situationen på de finansiella marknaderna och de redan dämpade tillväxtsförväntningarna har skruvats ned ytterligare. De skakiga finanserna i de spanska regionerna bidrog också.

Strax efter öppning är den tioåriga svenska benchmarkräntan upp 3 punkter till 1,89 procent och den tyska tioåringen är upp 4 punkter till 2,04 procent, från tisdagens svenska stängning.

Här hemma håller Moderaterna en pressfrukost om "Sveriges framtid i en krävande omvärld" och finansministern Anders Borg deltar.

SBAB presenterar sin Mäklarbarometer, med tendenser på bostadsmarknaden och Swedbank en Östersjörapport.

På den europeiska makroagendan finns bytesbalans och byggproduktion från euroområdet, protokoll från Bank of Englands senaste räntemöte samt räntebesked från Norges Bank.

Analytikerna är i princip eniga om att Norges Bank kommer att hålla styrräntan oförändrad vid det penningpolitiska mötet den 19 oktober, 14 av 15 tillfrågade ekonomer tror det, visar en enkät som nyhetsbyrån TDN Finans har sammanställt. Flera bankekonomer räknar nu med att Norges Bank justerar ned räntebanan påtagligt i den nya penningpolitiska rapporten

SEB:s Mikael Johansson skriver i morgonbrevet att Norges Bank flaggat för en stor sänkning av räntebanan, men att de tror att den blir något större än vad marknaden förutspådde i deras senaste enkät. SEB:s nuvarande prognos innebär en oförändrad ränta till nästa sommar samt nivån 2,75- 3,00 procent i slutet av 2012.

Bank of Englands protokoll kommer också att läsas noga för att se hur diskussionerna gick då beslutet att utvidga tillgångsköpen fattades.

Amerikanska marknadsräntor sjönk tillbaka något direkt efter beskedet om det sänkta spanska kreditbetyget, men pekar nu åter uppåt på förhoppningar om att eurokrisen ska kunna lösas.

Den tvååriga USA-räntan är dock ned 1 punkt till 0,26 procent, medan tioårsräntan var upp 7 punkter till 2,19 procent, från svensk stängning på tisdagen.

Enligt tidningen Wall Street Journal sade Dennis Lockhart, Fed-chef i Atlanta, under natten mot onsdagen att skuldkrisen i Europa kräver omedelbar uppmärksamhet och att den är ett framträdande problem som kan komma att påverka USA:s återhämtning.

I ett anförande framhöll Dennis Lockhart att de senaste ekonomiska rapporterna har varit ljusare än väntat, vilket minskar risken för att USA ska falla tillbaka in i en recession.

I eftermiddag publiceras USA-statistik i form av KPI och bostadsbyggande för september månad. Den förra väntas visa en uppgång med 0,3 procent och kärn-KPI med 0,2 procent, medan den senare spås ha ökat med 3,3 procent, enligt Bloomberg News.

Dessutom publicerar Federal Reserve sin Beige Book i kväll efter svensk stängning.

På valutamarknaden har euron stärkts rejält mot dollarn under natten och den handlas nu strax kring 1:38 mot dollarn, efter att tidigare tillfälligt varit uppe över 1:3840.

Nettoförändringen i dollar/yen-kursen är liten, även om de underliggande rörelserna varit större. Som högst handlades dollarn över 76:90 mot yenen under natten.

Eisuke Sakakibara, tidigare biträdande finansminister åren 1997-1999 och känd som "Mr Yen", sade vid en Bloomberg- konferens på onsdagen, att han inte är orolig för den japanska räntemarknaden de kommande fem-sex åren och att deflationen i landet kan komma att fortsätta.

Han sade också att Japan kan komma att intervenera på valutamarknaden igen. En intervention kommer dock bara lyckas om den samordnas med andra centralbanker.

Beträffande dollar/yen-kursen sade han att den kanske stannar kring 70, medan yenen kan stärkas ytterligare mot euron bortom 100.

Kina kommer att vidta ytterligare åtgärder om USA:s valutaförslag blir lag, enligt Shan Danyang, talesman för Kinas handelsdepartement.

Vid en pressträff sade Shan Danyang att en sådan lag allvarligt skulle strida mot internationella normer och skada banken mellan USA och Kina.

Kronan är på morgonen 7 öre starkare mot dollarn och drygt 1 öre starkare mot euron, jämfört med svensk stängning på tisdagen.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?