1515
Annons

Räntor och valutor: Euron stärks

Europeiska marknadsräntor inledde onsdagens handel med att stiga samtidigt som euron under natten har stärkts kraftigt. Tisdagskvällens nyhet att Moody's sänker Spaniens kreditbetyg i två steg till A1, med negativa utsikter, fick inte investerarnas humör att dämpas.

Upprinnelsen till det ökade hoppet är istället att brittiska The Guardian på tisdagskvällen rapporterade att Frankrike och Tyskland har nått en överenskommelse om att utöka eurozonens räddningsfond till 2.000 miljarder euro.

I planen ingår, enligt The Guardians källor, att utöka stödfonden EFSF:s kapacitet genom att erbjuda "första förlustgaranti" för obligationsinnehavare, privata eller offentliga. Fondens "eldkraft" ska därmed höjas till mer än 2.000 miljarder euro jämfört med den nuvarande utlåningskapaciteten 440 miljarder euro.

Enligt överenskommelsen ska EFSF i praktiken bli ett försäkringsbolag, därmed kommer man runt ECB:s motstånd mot att fonden blir en bank.

I överenskommelsen ingår också att europeiska banker ska rekapitaliseras så att de klarar det kärnprimärkapitalkrav på 9 procent som den europeiska bankmyndigheten, EBA, har krävt efter en förnyad utvärdering av nivån på exponering i 60-70 systemviktiga banker. EBA har värderat denna exponering betydligt närmare marknadsvärdet.

En talesperson för tyska förbundskanslern Angela Merkel har avböjt att kommentera uppgifterna och andra nyhetsbyråer har hävdat att uppgifterna inte stämmer.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy varnar, enligt Financial Times, för att den europeiska enigheten kan stå på spel om eurozonens ledare misslyckad med att vidta kraftfulla åtgärder för att tackla skuldkrisen.

Beträffande Moody's så motiverade de det sänkta kreditbetyget med att Spanien fortsätter att vara sårbart för den sköra situationen på de finansiella marknaderna och de redan dämpade tillväxtsförväntningarna har skruvats ned ytterligare. De skakiga finanserna i de spanska regionerna bidrog också.

Strax efter öppning är den tioåriga svenska benchmarkräntan upp 3 punkter till 1,89 procent och den tyska tioåringen är upp 4 punkter till 2,04 procent, från tisdagens svenska stängning.

Här hemma håller Moderaterna en pressfrukost om "Sveriges framtid i en krävande omvärld" och finansministern Anders Borg deltar.

SBAB presenterar sin Mäklarbarometer, med tendenser på bostadsmarknaden och Swedbank en Östersjörapport.

På den europeiska makroagendan finns bytesbalans och byggproduktion från euroområdet, protokoll från Bank of Englands senaste räntemöte samt räntebesked från Norges Bank.

Analytikerna är i princip eniga om att Norges Bank kommer att hålla styrräntan oförändrad vid det penningpolitiska mötet den 19 oktober, 14 av 15 tillfrågade ekonomer tror det, visar en enkät som nyhetsbyrån TDN Finans har sammanställt. Flera bankekonomer räknar nu med att Norges Bank justerar ned räntebanan påtagligt i den nya penningpolitiska rapporten

SEB:s Mikael Johansson skriver i morgonbrevet att Norges Bank flaggat för en stor sänkning av räntebanan, men att de tror att den blir något större än vad marknaden förutspådde i deras senaste enkät. SEB:s nuvarande prognos innebär en oförändrad ränta till nästa sommar samt nivån 2,75- 3,00 procent i slutet av 2012.

Bank of Englands protokoll kommer också att läsas noga för att se hur diskussionerna gick då beslutet att utvidga tillgångsköpen fattades.

Amerikanska marknadsräntor sjönk tillbaka något direkt efter beskedet om det sänkta spanska kreditbetyget, men pekar nu åter uppåt på förhoppningar om att eurokrisen ska kunna lösas.

Den tvååriga USA-räntan är dock ned 1 punkt till 0,26 procent, medan tioårsräntan var upp 7 punkter till 2,19 procent, från svensk stängning på tisdagen.

Enligt tidningen Wall Street Journal sade Dennis Lockhart, Fed-chef i Atlanta, under natten mot onsdagen att skuldkrisen i Europa kräver omedelbar uppmärksamhet och att den är ett framträdande problem som kan komma att påverka USA:s återhämtning.

I ett anförande framhöll Dennis Lockhart att de senaste ekonomiska rapporterna har varit ljusare än väntat, vilket minskar risken för att USA ska falla tillbaka in i en recession.

I eftermiddag publiceras USA-statistik i form av KPI och bostadsbyggande för september månad. Den förra väntas visa en uppgång med 0,3 procent och kärn-KPI med 0,2 procent, medan den senare spås ha ökat med 3,3 procent, enligt Bloomberg News.

Dessutom publicerar Federal Reserve sin Beige Book i kväll efter svensk stängning.

På valutamarknaden har euron stärkts rejält mot dollarn under natten och den handlas nu strax kring 1:38 mot dollarn, efter att tidigare tillfälligt varit uppe över 1:3840.

Nettoförändringen i dollar/yen-kursen är liten, även om de underliggande rörelserna varit större. Som högst handlades dollarn över 76:90 mot yenen under natten.

Eisuke Sakakibara, tidigare biträdande finansminister åren 1997-1999 och känd som "Mr Yen", sade vid en Bloomberg- konferens på onsdagen, att han inte är orolig för den japanska räntemarknaden de kommande fem-sex åren och att deflationen i landet kan komma att fortsätta.

Han sade också att Japan kan komma att intervenera på valutamarknaden igen. En intervention kommer dock bara lyckas om den samordnas med andra centralbanker.

Beträffande dollar/yen-kursen sade han att den kanske stannar kring 70, medan yenen kan stärkas ytterligare mot euron bortom 100.

Kina kommer att vidta ytterligare åtgärder om USA:s valutaförslag blir lag, enligt Shan Danyang, talesman för Kinas handelsdepartement.

Vid en pressträff sade Shan Danyang att en sådan lag allvarligt skulle strida mot internationella normer och skada banken mellan USA och Kina.

Kronan är på morgonen 7 öre starkare mot dollarn och drygt 1 öre starkare mot euron, jämfört med svensk stängning på tisdagen.

Table


Klarna trappar upp striden mot Finansinspektionen

Klarna trappar upp striden mot Finansinspektionen, FI, och begär att tvisten om betaljättens kraftigt höjda kapitalkrav lyfts till EU-domstolen.

Dessutom får Klarna eldunderstöd från revisionsjätten KPMG som sågar FI:s hantering av frågan.

Klarnas huvudkontor på Sveavägen i Stockholm.
Klarnas huvudkontor på Sveavägen i Stockholm.Foto:Jonas Eng

Den pågående rättstvisten mellan FI och Klarna handlar om vilken kapitalnivå som krävs för att hantera betaljättens risker, och närmare bestämt hur den nivån ska beräknas. Ursprunget till konflikten är ett beslut FI fattade i fjol där myndigheten gav uttryck för en helt ny syn på risknivån i Klarna.

Genom en så kallad pelare 2-vägledning lät FI förstå att man betraktar Klarna som en högriskbank, varför myndigheten vill se drastiskt ökade kapitalbuffertar. Men Klarna, med vd:n Sebastian Siemiatkowski, sparkade bakut och därför ligger frågan hos förvaltningsrätten i Stockholm.

Nu har Klarna lämnat in ytterligare ett antal handlingar till domstolen, däribland ett yrkande om att förvaltningsdomstolen bör vända sig till EU-domstolen. Detta för att inhämta ett förhandsavgörande i den fråga som utgör kärnan i hela konflikten, nämligen om FI i sin bedömning har tagit tillräcklig hänsyn till Klarnas individuella särart.

Klarna hävdar att FI inte gjort det, utan att FI i mångt och mycket beräknat Klarnas kapitalbehov som om det vore en traditionell storbank. Det stresstest som FI har gjort av Klarna – och som delvis ligger till grund för det bedömda kapitalbehovet – är inte anpassat efter betaljätten och ger därför ett missvisande resultat, hävdar bolaget.

FI har hittills tagit tillsynes lätt på kritiken. Dels hävdar myndigheten att Klarna har missförstått centrala begrepp, som vad det innebär att pelare 2-vägledningen ska vara ”institutspecifik”, och dels hävdar man att Klarnas tekniska invändningar skymmer den större frågan om att betaljättens höga risknivå måste hanteras. Den kapitalbuffert som Klarna överklagat är både lämplig och nödvändig utifrån de risker som betaljätten är utsatt för, har FI uppgett för domstolen.,

Men Klarna får nu eldunderstöd från revisionsjätten KPMG som på Klarnas uppdrag har skrivit ett utlåtande som nu lämnats in till förvaltningsrätten.

”KPMG:s sammanfattande bedömning är att Finansinspektionens meddelade P2G [pelare 2-vägledning, Di:s anm.] till Klarna inte är rättvisande eftersom underliggande antaganden är felaktiga utifrån den verksamhet som Klarna bedriver”, skriver KPMG i utlåtandet.

Revisionsjätten ställer sig alltså bakom Klarnas kritik mot att FI inte anpassat sitt stresstest och sin övergripande bedömning efter betaljättens särdrag.

”Enligt KPMG:s mening är de antaganden som valts av Finansinspektionen i det aktuella fallet lämpliga för en traditionell” bank (med längre löptider i utlåningen), men mindre lämpliga för en bank som Klarna (med korta löptider på utlåningen). Resultatet är därför inte rättvisande”, skriver KPMG.

Slutsatsen blir densamma som Klarnas: FI överskattar grovt vilken kapitalbuffert som krävs för att hantera Klarnas risker. Pelare 2-vägledning för Klarna bör vara ”betydligt lägre” än vad FI meddelat, skriver KPMG i utlåtandet.

”Med beaktande av ovan, är det KPMG:s bedömning att de justeringar som Klarna menar att Finansinspektionen borde ha gjort är rimliga. Det innebär att den P2G [pelare 2-vägledning, Di:s anm.] som Finansinspektionen meddelat Klarna bör vara betydligt lägre.”

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?