1515
Annons

Räntor och valutor: Euron fortsätter stiga

Europeiska marknadsräntor fortsätter att stiga i förmiddagens handel på onsdagen samtidigt som euron handlas upp ytterligare mot klart högre nivåer än vid tisdagens stängning.

Marknadsaktörer håller uppmärksamhet på en ström av uttalanden och rykten om eventuella överenskommelser inför helgens europeiska toppmöten som kan dämpa statsskulds- och bankoron, men det kan vara svårt att hålla isär alla rykten, dementier och hel- och halvofficiella uttalanden.

I centrum för uppmärksamheten står uppgifterna om att Tyskland och Frankrike nu ska ha enats om en "heltäckande plan" inför toppmötet, som The Guardian publicerade på tisdagskvällen.

Tidningen hänvisade till icke namngivna EU-diplomater som uppgett att EFSF:s eldkraft ska ökas till över 2.000 miljarder euro genom att fonden fungerar som ett "försäkringsbolag", att banker ska rekapitaliseras så att de klarar en kärnprimärkapitalgrad på 9 procent (vilket enligt tidningens uppgifter beräknas kosta mindre än de 200 miljarder euro som bland annat IMF-chefen Christine Lagarde tidigare uppgivit).

The Guardian uppgav vidare att Tyskland och Frankrike också ska ha närmat sig en överenskommelse om att öka den privata sektorns inblandning i det andra räddningspaketet för Grekland.

Tidningen uppgifter har inte bekräftats från officiellt håll men vissa officiella kommentarer kan antyda att de åtminstone inte är helt felaktiga. Enligt Financial Times Deutschland har Tysklands finansminister Wolfgang Shäuble informerat parlamentariker om att EFSF:s eldkraft kan utökas genom en försäkringsmodell, men då till maximalt 1.000 miljarder euro.

 

Österrikes finansminister Maria Fekter sade att landet vill att den privata sektorn ska bidra mer till det andra stödpaketet för Grekland än de 210 procent som var överenskommelsen den 21 juli, men det måste vara frivilligt. Hon sade också att Österrike stöder tanken på en försäkringsmodell för EFSF.

Lutz Karpowitz, senior valutastrateg vid Commerzbank Frankfurt, säger till Bloomberg News att många verkar tro att ett EFSF med leverage (belåning) kan fungera som en lösning för krisen, och det kan bli det förslag som presenteras vid helgens toppmöte, även om han själv är skeptisk till idén.

"Det är det som stöder euron. Vi är pessimistiska om att det verkligen skulle vara en livskraftig lösning på krisen", säger han.

Protokollet från Bank of Englands policymöte den 5-6 oktober visade att en enig policykommitté ställde sig bakom att utöka programmet för tillgångsköp till 275 miljarder pund från 200 miljarder tidigare.

Ledamöterna diskuterade en utökning av tillgångsköpen med mellan 50 och 100 miljarder pund, och beslutet hamnade i mitten av intervallet. De konstaterade att spänningarna relaterade till den europeiska skuldkrisen gjorde att skälen för ytterligare stimulans var övertygande.

Pundet försvagades tillfälligt efter publiceringen av protokollet medan brittiska statspappersräntor inte påverkades nämnvärt, brittiska räntor handlas högre än på tisdagen men har inte stigit lika mycket som tyska räntor.

Det svaga ränteklimatet bidrog också till svag efterfrågan i en emission av tyska tioåriga statsobligationer på onsdagsförmiddagen. Regeringen avsåg att sälja obligationer för maximalt 5 miljarder euro men mottog endast bud för 4,55 miljarder. Tilldelningen blev till slut 4,08 miljarder euro.

Enligt det tyska skuldkontoret speglar auktionsresultatet en "högre nervositet".

Franska statspappersräntor fortsätter samtidigt att handlas något svagare än tyska, det tioåriga räntegapet har utvidgats till 115 punkter, 3 punkter högre än vid tisdagens stängning.

Svenska statsobligationsräntor stiger samtidigt marginellt mindre än tyska räntor på förmiddagen medan kronan handlas något starkare mot euron.

Klockan 14.00 publicerar Norges Bank räntebesked och en ny penningpolitisk rapport, 14 av 15 tillfrågade ekonomer räknar med att styrräntan lämnas oförändrad, på 2,25 procent, enligt en enkät som nyhetsbyrån TDN Finans har sammanställt. Flera bankekonomer räknar nu också med att Norges Bank justerar ned räntebanan påtagligt i den nya penningpolitiska rapporten

I eftermiddag publiceras USA-statistik i form av KPI och bostadsbyggande för september månad. Den förra väntas visa en uppgång med 0,3 procent och kärn-KPI med 0,2 procent, medan den senare spås ha ökat med 3,3 procent, enligt Bloomberg News.

Dessutom publicerar Federal Reserve sin regionala konjunkturrapport, Beige Book, i kväll efter svensk stängning.

Table


Veteranen lämnar efter 30 år – och 6.200 procents avkastning

Efter nästan 30 år på posten slutar Ulf Hedlundh som vd på investmentbolaget Svolder, där han har utklassat Stockholmsbörsen. Men trots alla framgångar är börsveteranen orolig för fastighetssektorn – och kritisk mot delar av finansbranschen.

”Att vi har fått de här tvära kasten är något av ett underbetyg på investmentbanker och investerare”, säger han om aktiemarknadens baksmälla efter börsyran under pandemin.

Ulf Hedlundh slutar som vd på investmentbolaget Svolder efter nästan 30 år.
Ulf Hedlundh slutar som vd på investmentbolaget Svolder efter nästan 30 år.Foto:Joey Abrait
Ulf Hedlundh.
Ulf Hedlundh.Foto:Joey Abrait

90-talskrisen, it-bubblan, finanskrisen 2008 och de dramatiska kursrörelserna i samband med pandemin. Under sina snart 30 år på vd-posten har Ulf Hedlundh styrt investmentbolaget Svolder genom kriserna och uppgångarna som formade västvärlden.

”Det gäller att hålla en stabil kurs oavsett hur det blåser. Det tycker jag att vi har gjort.”

Våren 1993 insåg ett antal medarbetare på Alfred Berg Kapitalförvaltning att aktier i små och medelstora företag i Sverige och Finland hade stor potential. Kort därpå grundades investmentbolaget Svolder, som noterades på Stockholmsbörsen samma sommar. När Ulf Hedlundh nu aviserar sin avgång – som äger rum 2023 – är det troligt att många aktieägare är nöjda med hans insatser. Sedan starten har Svolders totalavkastning landat på hela 6.200 procent, vilket kan jämföras med 2.660 procent för totalavkastningsindexet SIXRX.

”Vi tror att börsen över tid är bättre än obligationer och ränteplaceringar, att småbolag är bättre än börsen och att vi är bättre än småbolag. Vi har lyckats bra under längre tidsperioder, särskilt under de senaste 6-7 åren när vi har gått in lite tyngre i vissa bolag och varit med i en del lyckosamma börsintroduktioner. Vi tycker att vi har hittat en bra grupp företag som både tjänar och delar ut pengar.”

Att företag ska redovisa svarta siffror och inte bara storslagna drömmar om framtida vinster är viktigt för Hedlundh. Sommaren 2021 gick han ut i Di och varnade för en överhettad aktiemarknad där omogna företag med obeprövade affärsmetoder noterades – och det visade sig att börsveteranen skulle få rätt. Flera företag som noterades under börsyran efter pandemin kraschlandade när marknaden nyktrade till, varav Desenio med sitt 98-procentiga ras sedan noteringen på First North våren 2021 är ett talande exempel.

”Det är inte kul att få rätt i sådana här fall. Det var uppenbart att olika investmentbanker drev på den dåvarande trenden – vissa mer än andra. Det var ett sätt att tjäna väldigt mycket pengar. Att vi har fått de här tvära kasten är något av ett underbetyg på investmentbanker och investerare.”

Ett annat förhoppningsbolag som har rasat i värdering under det senaste året är det onoterade teknikbolaget Klarna, som gjorde ett minusresultat om 7,1 miljarder kronor under 2021. Enligt källor till Wall Street Journal har bolagets värdering fallit med 36 miljarder dollar – motsvarande cirka 378 miljarder kronor – på bara ett år.

”Man har sett ett mönster i de tidigare värderingarna av Klarna och andra liknande bolag. Investerarna fokuserade på omsättningstillväxt och struntade fullständigt i hur resultat- och balansräkningarna såg ut. Man jagades av investerare och blev glada när tidningarna skrev om nya miljardvärderingar. Det mönstret är helt utbytt nu, vilket gör det svårt för sådana bolag att hantera en situation där man helt plötsligt måste trycka på bromsen, friställa medarbetare och hitta helt nya sätt att jobba på.”

När Ulf Hedlundh blickar framåt oroas han av utvecklingen i fastighetssektorn, men är tydlig med att omständigheterna skiljer sig från de som präglade ekonomin under 90-talskrisen – som han anser är den värsta han genomlevt.

”Fastighetsbolagen är mycket mer kassaflödesstyrda i dag, vilket gör att de bör klara sig bättre. Jag tror dock att värderingarna är baserade på lite för låga avkastningskrav, så i det perspektivet kan det bli aktuellt med nedvärderingar. Därmed är det inte sagt att det blir samma problematik ur ett bankperspektiv eller ett kassaflödesperspektiv för bolagen, men det kommer att se lite tristare ut i resultaträkningarna under en period framöver.”

Ulf Hedlundh berättar att Svolder bara har ett fastighetsbolag kvar i portföljen.

”Vi gick egentligen ut ur sektorn lite för tidigt – men vi såg den här oron framför oss.”

När det kommer till industrisektorn ser börsveteranen på framtiden med desto större tillförsikt. Svolder har flertalet industribolag i portföljen, och Ulf Hedlundh tror att utvecklingen på området kommer att vara gynnsam då värderingarna i dagsläget inte är särskilt ansträngda.

”Vissa bolag har förvisso haft problem på komponentsidan, men det börjar lätta. Den nedgången har slagit ganska brett och har nog inneburit att börsen som helhet inte är så högt värderad.”

Samtidigt pekar Ulf Hedlundh ut vissa orosmoln som tynger industrin – exempelvis spår han en tuff lönerörelse 2023 till följd av inflationen. På det stora hela fortsätter han dock att tro på bolag med etablerade affärsmodeller som tjänar pengar och har sunda finanser.

”Där ska man spendera sina pengar om man vill placera på aktiemarknaden.”

Ulf Hedlundh fortsätter att leda Svolder till dess att en ny vd har rekryterats, och kommer då att vara tillgänglig under en övergångsfas. Därefter väntar nästa kapitel i livet, som ska fyllas med mindre uppdrag och mer tid med familjen.

”Jag vill vandra i fjällen med min hustru. Det finns mycket att göra som vi inte har hunnit med under de här åren.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?