Räntor och valutor: Euron fortsätter stiga

Europeiska marknadsräntor fortsätter att stiga i förmiddagens handel på onsdagen samtidigt som euron handlas upp ytterligare mot klart högre nivåer än vid tisdagens stängning.

Marknadsaktörer håller uppmärksamhet på en ström av uttalanden och rykten om eventuella överenskommelser inför helgens europeiska toppmöten som kan dämpa statsskulds- och bankoron, men det kan vara svårt att hålla isär alla rykten, dementier och hel- och halvofficiella uttalanden.

I centrum för uppmärksamheten står uppgifterna om att Tyskland och Frankrike nu ska ha enats om en "heltäckande plan" inför toppmötet, som The Guardian publicerade på tisdagskvällen.

Tidningen hänvisade till icke namngivna EU-diplomater som uppgett att EFSF:s eldkraft ska ökas till över 2.000 miljarder euro genom att fonden fungerar som ett "försäkringsbolag", att banker ska rekapitaliseras så att de klarar en kärnprimärkapitalgrad på 9 procent (vilket enligt tidningens uppgifter beräknas kosta mindre än de 200 miljarder euro som bland annat IMF-chefen Christine Lagarde tidigare uppgivit).

The Guardian uppgav vidare att Tyskland och Frankrike också ska ha närmat sig en överenskommelse om att öka den privata sektorns inblandning i det andra räddningspaketet för Grekland.

Tidningen uppgifter har inte bekräftats från officiellt håll men vissa officiella kommentarer kan antyda att de åtminstone inte är helt felaktiga. Enligt Financial Times Deutschland har Tysklands finansminister Wolfgang Shäuble informerat parlamentariker om att EFSF:s eldkraft kan utökas genom en försäkringsmodell, men då till maximalt 1.000 miljarder euro.

 

Österrikes finansminister Maria Fekter sade att landet vill att den privata sektorn ska bidra mer till det andra stödpaketet för Grekland än de 210 procent som var överenskommelsen den 21 juli, men det måste vara frivilligt. Hon sade också att Österrike stöder tanken på en försäkringsmodell för EFSF.

Lutz Karpowitz, senior valutastrateg vid Commerzbank Frankfurt, säger till Bloomberg News att många verkar tro att ett EFSF med leverage (belåning) kan fungera som en lösning för krisen, och det kan bli det förslag som presenteras vid helgens toppmöte, även om han själv är skeptisk till idén.

"Det är det som stöder euron. Vi är pessimistiska om att det verkligen skulle vara en livskraftig lösning på krisen", säger han.

Protokollet från Bank of Englands policymöte den 5-6 oktober visade att en enig policykommitté ställde sig bakom att utöka programmet för tillgångsköp till 275 miljarder pund från 200 miljarder tidigare.

Ledamöterna diskuterade en utökning av tillgångsköpen med mellan 50 och 100 miljarder pund, och beslutet hamnade i mitten av intervallet. De konstaterade att spänningarna relaterade till den europeiska skuldkrisen gjorde att skälen för ytterligare stimulans var övertygande.

Pundet försvagades tillfälligt efter publiceringen av protokollet medan brittiska statspappersräntor inte påverkades nämnvärt, brittiska räntor handlas högre än på tisdagen men har inte stigit lika mycket som tyska räntor.

Det svaga ränteklimatet bidrog också till svag efterfrågan i en emission av tyska tioåriga statsobligationer på onsdagsförmiddagen. Regeringen avsåg att sälja obligationer för maximalt 5 miljarder euro men mottog endast bud för 4,55 miljarder. Tilldelningen blev till slut 4,08 miljarder euro.

Enligt det tyska skuldkontoret speglar auktionsresultatet en "högre nervositet".

Franska statspappersräntor fortsätter samtidigt att handlas något svagare än tyska, det tioåriga räntegapet har utvidgats till 115 punkter, 3 punkter högre än vid tisdagens stängning.

Svenska statsobligationsräntor stiger samtidigt marginellt mindre än tyska räntor på förmiddagen medan kronan handlas något starkare mot euron.

Klockan 14.00 publicerar Norges Bank räntebesked och en ny penningpolitisk rapport, 14 av 15 tillfrågade ekonomer räknar med att styrräntan lämnas oförändrad, på 2,25 procent, enligt en enkät som nyhetsbyrån TDN Finans har sammanställt. Flera bankekonomer räknar nu också med att Norges Bank justerar ned räntebanan påtagligt i den nya penningpolitiska rapporten

I eftermiddag publiceras USA-statistik i form av KPI och bostadsbyggande för september månad. Den förra väntas visa en uppgång med 0,3 procent och kärn-KPI med 0,2 procent, medan den senare spås ha ökat med 3,3 procent, enligt Bloomberg News.

Dessutom publicerar Federal Reserve sin regionala konjunkturrapport, Beige Book, i kväll efter svensk stängning.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?