Annons

Börsen: Terminer pekar uppåt

De europeiska indexterminerna ligger på plus inför onsdagens börshandel, färgade av uppgångar i New York och Asien efter starka amerikanska bolagsrapporter och en något stärkt tillförsikt om Europa inför det stundande toppmötet under veckoslutet. I Stockholm kan handeln väntas färgas av ett rapportflöde som snabbt närmar sig kulmen.

Omkring klockan 8.45 var decemberterminen för Euro Stoxx 50 upp 1,0 procent. Terminen för Londonbörsens FTSE 100 var 1,0 procent högre, och Parisbörsens CAC 40-termin steg 0,7 procent. I Frankfurt var DAX-terminen upp 0,8 procent.

Starka amerikanska bolagsrapporter på tisdagskvällen togs som tecken på en stärkt ekonomisk återhämtning bland investerare i såväl New York som Asien. Särskilt rapporterna från Bank of America och Intel, som båda överträffade analytikernas förväntningar, bidrog till glädjen.

Under tisdagen kom uttalanden från EU-kommissionen som indikerade tillförsikt inför veckoslutets europeiska toppmöte, och vägde mot de mer försiktiga tongångar som på måndagen kom från tyskt håll.

Den brittiska tidningen The Guardian lämnade uppgifter om att en preliminär överenskommelse nåtts mellan Tyskland och Frankrike om utökningen av den tillfälliga europeiska stödfonden. En talesman för den tyska regeringen avböjde att kommentera uppgifterna.

Moody´s gjorde en tredje sänkning av Spaniens kreditbetyg på drygt fyra månader. Denna gång sänktes betyget med två steg till A1, med fortsatt negativa utsikter.

Standard & Poor´s sänkte sin sektorrating för den italienska banksektorn på tisdagskvällen.

Onsdagsmorgonen fylldes till stor del av bolagsrapporter som i huvudsak innehöll upprepade eller höjda prognoser för helåret 2011.

Bland de större bolagen levererade Tele2 ett ebitda- resultat för det tredje kvartalet som var 3 procent bättre än väntat och intäkter i linje med analytikernas förväntningar enligt SME Direkt. Tele2 skruvade ned sin capex-prognos för 2011 och putsade av prognosen för årets ebitda-förlust i Kazakhstan, medan övriga prognoser lämnades oförändrade.

Teliasonera redovisade ett tredje kvartal i linje med marknadens förväntningar, och upprepade liggande prognoser för det innevarande året.

Millicom, som rapporterade sitt tredje kvartal på tisdagen, har fått de första reaktionerna från analytiker i form av en sänkt rekommendation till sälj från behåll från Nordea, och en höjd riktkurs till 740 kronor från tidigare 705 kronor från UBS.

Nordea var först ut med delårsrapport bland de svenska bankerna. Bankens rörelseresultat i det tredje kvartalet blev 23 procent sämre än SME Direkts snittestimat, medan ränte- och provisionsnetto blev något bättre än väntat. Nordea vittnade om en dämpad svensk efterfrågan på bolån och företagslån under perioden.

Enligt analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med var dock det underliggande resultatet i stort sett i linje med förväntningarna.

Även Saab levererade ett resultat som slog förväntningarna, medan intäkterna blev något svagare än väntat i det tredje kvartalet. En nedreviderad intäktsprognos, med hänsyn tagen till förvärvade Sensis, och en upprepad helårsprognos för rörelsemarginalen, tyder på att utvecklingen i det tredje kvartalet kan komma att fortplanta sig framåt.

Bland de mindre bolagen visade Byggmax ett nettoresultat för tredje kvartalet som var i det närmaste oförändrat jämfört med motsvarande kvartal ifjol, med något högre omsättning. Bolaget drog upp sin bedömning av potentialen för nya butiksöppningar till 155 stycken på sikt.

Micronic Mydata presterade ett positivt rörelseresultat i det tredje kvartalet och upprepade sin försäljningsprognos för helåret.

Kvar på rapportagendan finns SKF, som rapporterar omkring klockan 12, och MTG som lämnar sin rapport klockan 13.00.

Från USA kommer rapporter från Abbott Labs, United Technologies och Morgan Stanley innan öppning i New York. American Express väntar till efter amerikansk stängning med sin rapport.

Statistikagendan domineras av EMU som släpper bytesbalans för augusti klockan 10.00, byggproduktionen för samma månad klockan 11.00 och en reviderad bytesbalans för andra kvartalet likaledes klockan 11.00.

Bank of England publicerar protokollet från sitt senaste räntemöte klockan 10.30.

Från USA kommer KPI för september klockan 14.30, samtidigt släpps en rapport över bostadsbyggandet i september och klockan 16.30 kommer redovisningen av oljelager i USA från DOE. Federal Reserve släpper Beige Book klockan 20.00.

Innehåll från FolksamAnnons

Personlig rådgivning – som private banking, fast för alla

När börsen svajar, fonder tappar i värde och bankkonton ger låg ränta kan det vara skönt att få hjälp av en erfaren rådgivare i frågor som rör sparande och pension. Hos Folksam kan alla få kostnadsfri hjälp av professionella rådgivare så ofta eller sällan du själv önskar.

Få personlig rådgivning för dig och ditt kapital – läs mer här.

Private banking är någonting som brukar vara reserverat för en banks mest förmögna kunder. Genom tjänsten får man ofta personlig service kring bland annat kapitalförvaltning.

Folksam har valt att låta alla få kostnadsfri hjälp av professionella rådgivare. Det påminner om private banking – men en skillnad är att det inte krävs ett större kapital för att få hjälp.

– Här har vi något som blir allt mer unikt när allt fler banker och sparbolag nästan enbart fokuserar på webben. Det är en del av vårt DNA. Rådgivning är viktigt och skapar kundnytta för stora målgrupper. Vi tycker också att det är viktigt att rådgivningen erbjuds till alla, eftersom personer med normala inkomster ofta har minst lika stor nytta av rådgivning som personer med stora förmögenheter, säger Fredrik Nyberg som är rådgivningschef på Folksam.

– För den som inte är är särskilt intresserad eller insatt är traditionell förvaltning ett bra alternativ. Då får man sannolikt en god avkastning till låg risk och blir inte lika känslig för svängningar på marknaden, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Den som har hela eller delar av sitt pensionssparande i traditionell förvaltning – alltså att någon annan sköter pengarna åt en – kan få en lugn och trygg resa men använda sig av rådgivning för att ändå hålla löpande koll på sitt sparande och få råd kring hur man ska nå dit man vill.

Individuell genomgång

Man kan själv välja hur ofta – eller sällan – man vill prata med sin rådgivare. Under rådgivningsmötet får kunden en individuell genomgång av sina behov och hjälp med att balansera den egna ekonomin.

– Annars är en trend på finansmarknaden att man försöker styra kunderna bort från det personliga. Det kan fungera utmärkt om kunden vet att de behöver spara och hur det ska göra det. Men ofta kan man behöva hjälp med svåra ekonomiska beslut och det kan man få genom att prata med en erfaren rådgivare.

En grupp som ofta tar hjälp av rådgivare är personer som är 55+ som vill veta vad de ska få i pension, samla sina tjänstepensioner eller få hjälp att justera risknivån på sitt sparande.

– Det här är saker som man vill diskutera med sin rådgivare. Många vill ställa pensionen i relation till hur de har tänkt leva och få hjälp att få ihop livsplaneringspusslet.

En annan grupp som kan dra nytta av rådgivning är kvinnor med barn som tar eller har tagit större delen av ansvaret för vabb och föräldraledighet. Det påverkar pensionerna. För att täppa till det uppstådda pensionsgapet behövs ofta en plan för hela familjen som skapar rättvisa. Rådgivarna kan hjälpa till med att hitta en lösning för det.

Passa på att få kunnig hjälp – boka personlig rådgivning här

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera