1515

USA-börser: Svag start väntar

De amerikanska indexterminerna låg något på rött inför inledningen av tisdagens börshandel i New York.

Nasdaq-terminen låg däremot på plus inför en teknologiintensiv rapportdag. Ett fortsatt dystert börshumör i Europa delade uppmärksamheten med godkända rapporter från amerikanska storbanker när investerarna i USA gjorde sig redo för handelsdagen.

Omkring klockan 14.45 var decemberterminen för Dow Jones ned 0,2 procent, och terminen för S&P 500 backade 0,1 procent. Nasdaq Composite-terminen var 0,3 procent högre.

På valutamarknaden stärktes dollarn mot euron och tappade mot den japanska yenen. På räntemarknaden var tioårsräntan ned 4 punkter till 2,11 procent.

Europabörserna färgades fortsatt av det dystra humör som drog indexen i rött på måndagen, med extra förstärkning av en svag BNP-tillväxt i Kina i tredje kvartalet.

Bland tisdagens övriga humörsänkare fanns en sänkt BNP-prognos från Portugal för 2012, en högre inflationstakt i Storbritannien än väntat och tilltagande pessimistiska bedömningar om den tyska ekonomin bland landets institutionella investerare och analytiker.

De amerikanska producentpriserna steg 0,8 procent i september, jämfört med augusti, jämfört med en förväntad uppgång på 0,2 procent bland analytikerna enligt Bloomberg news enkät.

Rapportflödet från USA börjar ta fart, och tisdagen har flera tunga bolag på agendan. Dessutom har investerarna att ta hand om den sena måndagskvällens rapport från IBM, som uppfattades som svag av analytiker. IBM var ned 4,2 procent i förhandeln i New York, jämfört med stängningskursen på måndagen.

Bank of America rapporterade en vinst per aktie på 0:56 dollar för det tredje kvartalet, att jämföra med en förlust på 0:77 dollar för det avskrivningstyngda tredje kvartalet ifjol.

Banken redovisade en exponering på 14,6 miljarder dollar mot de så kallade PIIGS-länderna.

Bank of America var upp 1,8 procent i förhandeln.

Goldman Sachs rapporterade en förlust på 0:84 dollar per aktie för tredje kvartalet, mot en väntad förlust på 0:11 dollar per aktie enligt Bloomberg News snittestimat.

Goldman Sachs steg 1,4 procent inför börsöppningen.

Coca Cola slog förväntningarna på såväl intäkter som vinst i det tredje kvartalet, med en vinst per aktie på 1:03 dollar och intäkter på 12,2 miljarder dollar.

Johnson & Johnson presterade bättre än väntat med en vinst per aktie på 1:24 dollar i tredje kvartalet. Bolaget satte också ett snävare intervall för vinstprognosen för helåret genom att höja lägstanivån.

Coca Cola och Johnson & Johnson var i det närmaste oförändrade inför tisdagens börshandel.

Efter börsstängning i New York blir det teknologifokus då Apple, Intel, Yahoo och Juniper Networks släpper sina rapporter.

Försäljningen i affärskedjorna i USA steg med 3,6 procent vecka 41, som avslutades den 15 oktober, jämfört med motsvarande vecka föregående år. Jämfört med veckan innan steg försäljningen 0,1 procent, enligt siffror från International Council of Shopping Centers (ICSC) veckoindex, ICSC-Goldman Sachs-index på tisdagen.

Wal-Mart och Best Buy var marginellt ned i förhandeln.

Statistikflödet från USA inkluderar veckovisa detaljhandelssiffror från Redbook klockan 14.55. Investeringsflöde, TICS-data, för augusti klockan 15.00, och NAHB husmarknadsindex för oktober klockan 16.00.

Fed-chefen Ben Bernanke håller ett anförande i Boston med början klockan 18.30.


Innehåll från EuropcarAnnons

Ledande mobilitetsleverantören som elektrifierar hela Sverige

Europcar är den ledande leverantören i Sverige av delad hållbar mobilitet, med högst andel elektrifierade bilar. Men det rör sig inte bara om hyrbilar utan Europcar vill i framtiden erbjuda olika typer av mobilitet. Under 2021 har företaget presenterat såväl VW California, en husbil som går att köra på HVO100, men också ett betatest på SEAT MÓ som är en elektrisk motorcykel, så kallad mikromobilitet.

– 40 procent av vår fordonsflotta är elektrifierad och vi har som mål att ha 100 procent fossilfri fordonsflotta till år 2025. Vår vision är kunna erbjuda ett spektrum av mobilitetslösningar, en multimodal plattform med erbjudanden som underlättar för människor att röra sig på ett hållbart sätt i samhället, berättar Cathrin Idén Chief Commercial Officer på Europcar.

En hållbar mobilitet från norr till söder

Som den ledande leverantören av mobilitetslösningar är Europcar verksamma i hela landet, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Laddbara elbilar går att hyra överallt, inte bara i storstäder utan i hela Sverige.

– Utöver hög tillgänglighet och tillgång på bilar har vi ett högt nyttjande på våra fordon. Den genomsnittliga körsträckan på privatägda bilar i Sverige ligger på cirka 1100 mil per år men våra bilar rullar tre gånger så långt, säger Mickael Bogered, CEO för Europcar Sverige.

Bilen, bränslet och beteendet

Europcar vill utmana normen vad gäller hållbarhet och har bland annat tre nyckelord i sitt arbete; bilen, bränslet och beteendet. För Europcar är hållbarhet viktigt och genom att köpa in laddbara bilar och hyra ut dessa kan privatägda bilar ersättas. En stor del av arbetet handlar också om att skapa en medvetenhet hos kunderna hur de kan agera hållbart.

– Vi brukar prata om bilen, bränslet och beteendet. Angående bilen gäller det att utmana normen, varför ska du till exempel åka i en stor kombi själv? Kanske går det att istället att åka stora delar av sitt transportbehov i en mindre bil och när det sen är dags för fjällen eller sommarsemester kan du hyra en större, rymligare bil av oss. Hyr bilen du behöver när du behöver den, berättar Mickael Bogered.

– I bränslet ligger vår strategi att elektrifiera Sverige. Vi har ett stort utbud av rena elbilar, el-transportbilar och SEAT MÓ125 elmotorcyklar. Därmed erbjuder vi ett större utbud än någon annan mobilitetsleverantör. Sen vad gäller beteendet handlar det om vad du väljer för mobilitetslösning. Behövs verkligen bilen för alla sträckor? Kanske är det bättre att i vissa situationer använda sig av en elektrifierad motorcykel? Om du som kund väljer bilmobilitet, hur mycket förbrukningen kan påverkas av ditt eget beteende, säger Cathrin Idén. 

Fler delade bilar innebär färre bilar på vägarna

Europcar ser sig som en viktig del av samhället, med en stark vilja att bidra till en hållbar samhällsutveckling.  Att kunna kombinera olika hållbara mobilitetslösningar. Det handlar om cykel, kollektivtrafik och elbil när behovet finns. Men också att få företag att fundera på sitt mobilitetsbehov.

– Med fler delade bilar blir det färre bilar. Istället för företagsbilar kan företag istället hyra av oss vid sina toppar och därmed kunna lastbalansera sin egen verksamhet. Vi tittar på bilpooler till företag som också kan nyttjas av allmänheten, avslutar Cathrin Idén.

Mer information om Europcar

Europcar tror att vägen till hållbar mobilitet nås genom ökad elektrifiering, ökad delning och att erbjuda fordon matchade för det aktuella behovet. Denna vision återspeglas i Europcars flexibla mobilitetslösningar. Oavsett om behovet gäller dagar eller år - ifall det rör sig om storstäder eller landsbygd - vill företaget utmana gamla tankesätt och ge ett mer flexibelt och hållbart alternativ till det traditionella bilägandet. Europar Sverige har 160 stationer och ca 5000 bilar i sin vagnpark. Europcar drivs i Sverige av Europeisk Biluthyrning AB som är ett dotterbolag till Volkswagen Group Sverige AB.

Besök oss på europcar.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Europcar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?