1515
Annons

USA-börser: Svag start väntar

De amerikanska indexterminerna låg något på rött inför inledningen av tisdagens börshandel i New York.

Nasdaq-terminen låg däremot på plus inför en teknologiintensiv rapportdag. Ett fortsatt dystert börshumör i Europa delade uppmärksamheten med godkända rapporter från amerikanska storbanker när investerarna i USA gjorde sig redo för handelsdagen.

Omkring klockan 14.45 var decemberterminen för Dow Jones ned 0,2 procent, och terminen för S&P 500 backade 0,1 procent. Nasdaq Composite-terminen var 0,3 procent högre.

På valutamarknaden stärktes dollarn mot euron och tappade mot den japanska yenen. På räntemarknaden var tioårsräntan ned 4 punkter till 2,11 procent.

Europabörserna färgades fortsatt av det dystra humör som drog indexen i rött på måndagen, med extra förstärkning av en svag BNP-tillväxt i Kina i tredje kvartalet.

Bland tisdagens övriga humörsänkare fanns en sänkt BNP-prognos från Portugal för 2012, en högre inflationstakt i Storbritannien än väntat och tilltagande pessimistiska bedömningar om den tyska ekonomin bland landets institutionella investerare och analytiker.

De amerikanska producentpriserna steg 0,8 procent i september, jämfört med augusti, jämfört med en förväntad uppgång på 0,2 procent bland analytikerna enligt Bloomberg news enkät.

Rapportflödet från USA börjar ta fart, och tisdagen har flera tunga bolag på agendan. Dessutom har investerarna att ta hand om den sena måndagskvällens rapport från IBM, som uppfattades som svag av analytiker. IBM var ned 4,2 procent i förhandeln i New York, jämfört med stängningskursen på måndagen.

Bank of America rapporterade en vinst per aktie på 0:56 dollar för det tredje kvartalet, att jämföra med en förlust på 0:77 dollar för det avskrivningstyngda tredje kvartalet ifjol.

Banken redovisade en exponering på 14,6 miljarder dollar mot de så kallade PIIGS-länderna.

Bank of America var upp 1,8 procent i förhandeln.

Goldman Sachs rapporterade en förlust på 0:84 dollar per aktie för tredje kvartalet, mot en väntad förlust på 0:11 dollar per aktie enligt Bloomberg News snittestimat.

Goldman Sachs steg 1,4 procent inför börsöppningen.

Coca Cola slog förväntningarna på såväl intäkter som vinst i det tredje kvartalet, med en vinst per aktie på 1:03 dollar och intäkter på 12,2 miljarder dollar.

Johnson & Johnson presterade bättre än väntat med en vinst per aktie på 1:24 dollar i tredje kvartalet. Bolaget satte också ett snävare intervall för vinstprognosen för helåret genom att höja lägstanivån.

Coca Cola och Johnson & Johnson var i det närmaste oförändrade inför tisdagens börshandel.

Efter börsstängning i New York blir det teknologifokus då Apple, Intel, Yahoo och Juniper Networks släpper sina rapporter.

Försäljningen i affärskedjorna i USA steg med 3,6 procent vecka 41, som avslutades den 15 oktober, jämfört med motsvarande vecka föregående år. Jämfört med veckan innan steg försäljningen 0,1 procent, enligt siffror från International Council of Shopping Centers (ICSC) veckoindex, ICSC-Goldman Sachs-index på tisdagen.

Wal-Mart och Best Buy var marginellt ned i förhandeln.

Statistikflödet från USA inkluderar veckovisa detaljhandelssiffror från Redbook klockan 14.55. Investeringsflöde, TICS-data, för augusti klockan 15.00, och NAHB husmarknadsindex för oktober klockan 16.00.

Fed-chefen Ben Bernanke håller ett anförande i Boston med början klockan 18.30.

USA varnar Ryssland: ”Har varit mycket tydliga angående kärnvapen”

USA varnar Ryssland för ”katastrofala konsekvenser” om landet skulle använda kärnvapen i Ukraina.

”Vi har varit mycket tydliga”, säger Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till NBC.

Enligt Sullivan är såväl de ryska skenfolkomröstningarna i ockuperade områden som beslutet att kalla in 300 000 reservister tecken på att anfallskriget i Ukraina inte går Rysslands väg.

”Ryska armén har problem och den ukrainska armén gör framsteg på slagfältet”, säger säkerhetsrådgivaren i en intervju i NBC:s ”Meet the press”. 

Rysslands president Vladimir Putin sade tidigare i veckan att landet är berett att använda ”alla tillgängliga vapen” för att försvara sig.

Jake Sullivan säger att det vore katastrofalt för Ryssland att ta till kärnvapen.

”Om Ryssland går över den gränsen, kommer det att bli katastrofala konsekvenser. USA kommer att svara kraftfullt”, säger han till NBC.

Säkerhetsrådgivaren vill inte svara på vad USA faktiskt menar med ”katastrofala konsekvenser”, men han betonar att ryssarna är väl medvetna om vad det innebär. Det har kommunicerats direkt via privata kanaler på högsta nivå.

”Ryssland vet mycket väl hur USA skulle svara på användningen av kärnvapen i Ukraina.”

Sullivan betonar samtidigt att det är viktigt att den dialogen sker i bakgrunden då USA vill undvika retorisk skottväxling med Ryssland. 

Sedan Putin nyligen gav order om att mobilisera har ett starkt missnöje trängt fram genom censur och förtryck. I mängder av städer och orter har människor demonstrerat och protesterat. De senaste dagarna har omkring ett par tusen personer frihetsberövats av poliser som försökt slå ned aktioner.

Det rapporteras också hur mängder av män försöker lämna Ryssland, bland annat via gränsövergångar till Finland och Georgien, där det har ringlat långa köer hela helgen.

Enligt uppgifter i fria medier kommer Ryssland att stänga gränserna för militärpliktiga män som försöker lämna landet, kanske redan om några dagar.

Den som vill lämna landet kommer att behöva ett särskilt tillstånd.

De ryska myndigheterna kommer att börja begränsa resorna ut från landet, förmodligen från och med onsdag nästa vecka, rapporterar den oberoende ryska nyhetssajten Meduza, som verkar i exil i Lettland.

Sajten hänvisar till två anonyma uppgiftslämnare som beskrivs som närstående det ryska presidentkansliet. De gör gällande att gränsrestriktionerna kommer att införas om några dagar, då processerna kring de så kallade folkomröstningarna har avslutats på ockuperad ukrainsk mark.

Efter det kommer män som berörs enligt källorna att behöva ett särskilt tillstånd, ett slags utresevisum, för att få lämna landet. 

I de pågående striderna anklagar Ryssland Ukraina för att ha beskjutit bland annat en hotellbyggnad i ockuperade Cherson. Där uppges två personer ha dödats, varav en pro-rysk tidigare ledamot i Ukrainas parlament.

Ukraina anklagar också Ryssland för beskjutning på bred front och för att ha attackerat Odessa med tre iranska drönare som flugits in i en kontorsbyggnad på söndagsmorgonen.

De ukrainska styrkornas motoffensiv i Charkivregionen verkar ha bromsat in. Det förklaras dels av vädret, dels av ett ryskt motstånd i området utanför orten Kupiansk.

”Regnet gör det svårt att använda tunga vapen överallt. Vi kan bara använda asfalterade vägar”, säger sergeanten Roman Malyna till AFP.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera