Annons

USA-börser inleder med nedgång

Börsindexen i New York handlades lägre efter en knapp timmas handel på tisdagen. De amerikanska investerarna hade att väga utfallen från en drös kvartalsrapporter från, bland annat, IBM och Bank of America samtidigt som kinesisk data tyngde på nedsidan.

Vid klockan 16.25 var Dow Jones ned 0,5 procent till noteringen 11.342. Det bredare S&P 500 tappade 0,2 procent till 1.198, och Nasdaq Composite sjönk 0,4 procent till 2.604.

Rapportflödet från USA har nu dragit igång på allvar och tisdagen har flera tunga bolag på agendan.

Bank of America rapporterade en vinst per aktie på 0:56 dollar för det tredje kvartalet, att jämföra med en förlust på 0:77 dollar för det avskrivningstyngda tredje kvartalet i fjol.

Banken redovisade en exponering på 14,6 miljarder dollar mot de så kallade PIIGS-länderna.

Bank of America var upp 6,0 procent.

Goldman Sachs kom med en förlust på 0:84 dollar per aktie för tredje kvartalet, mot en väntad förlust på 0:11 dollar per aktie enligt Bloomberg News snittestimat.

Goldman Sachs steg 1,1 procent.

Efter stängningen på måndagskvällen levererades även en rapport från IBM som uppfattades som svag av analytikerna. Aktien var ned 5,2 procent.

Coca Cola slog förväntningarna på såväl intäkter som vinst i det tredje kvartalet, med en vinst per aktie på 1:03 dollar och intäkter på 12,2 miljarder dollar.

Johnson & Johnson presterade bättre än väntat med en vinst per aktie på 1:24 dollar i tredje kvartalet. Bolaget satte också ett snävare intervall för vinstprognosen för helåret genom att höja lägstanivån.

Coca Cola och Johnson & Johnson var ned 0,7 respektive 0,4 procent.

Efter börsstängningen i New York riktas blickarna mot teknologisektorn då Apple, Intel, Yahoo och Juniper Networks släpper sina rapporter.

Under tisdagsmorgonen inkom data som visade att Kinas BNP-tillväxt för det tredje kvartalet var 9,1 procent. Det var den lägsta tillväxten sedan tredje kvartalet 2009, och svagare än väntade 9,3 procent enligt Bloomberg News snittprognos.

Tyngd av de kinesiska siffrorna var konjunkturkänsliga Freeport McMoran ned 4,6 procent.

På den amerikanska statistikfronten kom statistik som visade att producentpriserna steg 0,8 procent i september, jämfört med augusti, jämfört med en förväntad uppgång på 0,2 procent bland analytikerna enligt Bloomberg news enkät.

Stämningsläget bland amerikanska husbyggare steg i oktober jämfört med månaden före.

Det framgår av National Association of Homebuilders, NAHB, och Wells Fargos index över förtroendet bland de amerikanska husbyggnadsföretagen.

Innehåll från Digital EngineAnnons

Automatiserade processer inom compliance sparar pengar och ger nöjdare medarbetare

”Med automation och mjukvarurobotar kan compliance-arbete bli mycket effektivare”, säger Erik Arwinge.
”Med automation och mjukvarurobotar kan compliance-arbete bli mycket effektivare”, säger Erik Arwinge.

Efterlevnadskraven på företag, kommuner och regioner blir allt fler och många gånger allt mer krävande. Genom att automatisera compliance-processer med mjukvarurobotar hjälper Digital Engine företag att spara pengar och minska stressen på medarbetarna. 

Det är inte bara antalet efterlevnadskrav som ständigt ökar. Även kraven på hur detaljerade evidensen skall vara ökar.

– Tidigare kunde det t.ex. räcka med att säga att man var ISO-certifierad för att passera vissa compliance-punkter. Idag behöver man ta fram detaljerade processbeskrivningar på hur rutiner utförs, statistik på hur ofta och vilka resultat de har gett och dessutom skärmdumpar som intygar hur man gått till väga i utförandet av en kontrollåtgärd, säger Erik Arwinge, partner på Digital Engine.

Hur ofta compliance-rutiner behöver genomföras och rapporteras varierar beroende på lagstiftning och även branschspecifika regelverk. 

– Arbetar du för ett företag som har ett dotterbolag som är noterat på amerikanska börsen, kan t ex dokumentation av genomförda SOX-kontroller vara ett tidskrävande arbete. Det blir slitsamt och monotont i längden för medarbetare som vill utvecklas.

Minskade kostnader och ökad kvalitet

Inom reglerade branscher är compliance-arbetet så pass omfattande att det där behövs speciella avdelningar för detta eller att funktionen outsourcas. Detta inbegriper stora kostnader för personal eller tjänster. 

– Vi ser att automatiserade compliance-processer också kan möjliggöra kostnadsbesparingar. Effekthemtagning för kund i våra uppdrag brukar ligga på 1-2 år beroende på volymen och hur manuellt arbetet är idag, säger Erik 

Automationen gör att risker med mänskliga faktorn minskar och att löpande kontroller genomförs oftare än tidigare. Det kan exempelvis vara stickprov om kundkännedom, uppföljning av behörigheter eller rensning av GDPR-data. 

– En del kontroller skjuter man på för att de är manuellt krävande och tiden finns inte. Arbetet blir inte gjort. Sedan blir det jobbigt när detta kommer fram i revisionen.

Hjälper kund från rådgivning till automatiserade processer

Samarbetet med Digital Engine startar ofta med en Discovery Workshop för att kartlägga vilka rutiner och processer som kan automatiseras. Till stöd finns processkartor från de större compliance-ramverken vars kontroller vi kan stämma av mot. Förslagen utvärderas utifrån kvalitativa nyttor som exempelvis att minska risker, men också nyttokalkyler kring vad en möjlig tidsbesparing kan vara värd.

– Under en workshop på två timmar med en avdelning brukar vi tillsammans identifiera mellan 10-20 processer som kan automatiseras. En kort tid därefter kan vi vara i gång med första automationen. Med vår förvaltningstjänst kan kunderna lita på att de automatiserade processerna rullar – och i vår dashboard se genomförda rutiner och antalet sparade timmar. Vi får uppskattning för att våra tjänster är tydliga - och att vi jobbar med fasta priser, säger Erik Arwinge.

Om Digital Engine:
Digital Engine riktar sig mot bolag och affärsstödsfunktioner inom ekonomi, risk och legal. Tjänsterna är processkontor, Discovery Workshops, automationsutveckling och förvaltning. 

Kampanj: Discovery Workshopen är kostnadsfri om kunder bokar in den innan 17 februari. 

Läs mer på digitalengine.se/automation 

Mer från Digital Engine

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Digital Engine och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera